Tegnap a BlackBerry negyedéves eredményeiről szóló beszámoló részeként Mike Lazaridis, a BlackBerry egykori alapítója, aki Thorsten Heins kinevezése óta az igazgatótanácsban ült, közölte, hogy végleg szögre akasztja a kabátját, és távozik a cégtől. Bizonyára sokan lesznek olyanok, akik nem ejtenek érte egyetlen könnycseppet sem, hiszen a BlackBerry, illetve a RIM éppen neki, illetve a másik társelnök-vezérigazgatónak, Jim Balsillie-nek köszönhetően került olyan helyzetbe, amilyenbe került. Viszont Lazaridis nélkül ma nem lenne BlackBerry sem, Mike ezért a hibás döntések ellenére mindenképpen tiszteletet érdemel.

Lazaridis eddigi életpályája egyébként kísértetiesen hasonlít sok, az amerikai szilíciumvölgyben tevékenykedő, korszakalkotó zseni cégvezetőjére. Mike ifjú korában valóságos könyvfaló volt, már 12 éves korában kiolvasta a lakóhelyéül szolgáló kanadai Windsor könyvtárában található összes könyvet (hogy ez szám szerint mennyit jelent, arról nem szólnak a feljegyzések). A Waterloo-i Egyetem elektromérnöki szakára járt, ahonnan két hónappal a diplomázás előtt kirúgták, de ekkor már a General Motorsnak dolgozott. Ugyanebban az évben, 1984-ben hozta létre Douglas Fregin barátjával a BlackBerryt, illetve a Research in Motiont.

lazaridis_szerel.jpg

Mike Lazaridis pályája innentől gyorsan ívelt fel az általa vezetett cég élén, hosszú ideig ő jelentette a technológiai potenciált a vállalat számára, míg a később csatlakozó társelnök-vezérigazgató, Jim Balsillie inkább marketing- és sales feladatokra fókuszált (meg a hokicsapatokra). A páros vezetésével a kanadai gyártó 2008-ban ért el a csúcsra, ekkor azonban a válság, valamint a kíméletlen konkurensek révén gyors lejtmenet kezdődött.

Lazaridis egyik utolsó, egyben legkorrektebb gesztusa az volt, amikor 2011 októberében, a BlackBerry háttérhálózat több napi kiesése után kiállt a nyilvánosság elé, és mindenkitől bocsánatot kért. Abban a videóban nekem egy szomorú, megtört ember benyomását keltette, végül tavaly januárban társával együtt át is adta a stafétát Thorsten Heinsnek, akiről a leköszönésekor a következőképpen nyilatkozott:

Thorsten és csapata kitűnő munkát végeztek a BlackBerry 10 megalkotásával. Jól indultunk az új platformmal, amire igazán büszkék lehetünk. Hiszek benne, hogy jó emberre hagyom a társaságot. A magam részéről továbbra is BlackBerry-rajongó maradok, és sok sikert kívánok a cégnek, valamint összes dolgozójának.

Azt hiszem ez egy szép elköszönés, és azért egyben azt is érezzük át, hogy mennyire borzasztó nehéz lehet elhagyni csaknem harminc év után a saját magad által alapított céget. Mike egyébként az utóbbi időben a Quantum Walley Investments nevű alap létrehozásával volt elfoglalva, mely kvantumtechnológiával foglalkozó cégeket támogat tőkével és szellemi hozzájárulással. Az egykori cégvezető a későbbiekben ennek az alapnak szenteli a munkáját. Jó cél, így kicsivel 50 felett.

Viszlát Mike, és kösz a BlackBerryt!

süti beállítások módosítása