Lehet szeretni, lehet gyűlölni, egy biztos: a phablet szóval jobb lesz, ha mindenki megbarátkozik. Tulajdonképpen találó is ez a szó, amivel azokat a kütyüket illeti előszeretettel az újításra mindig kapható média, amelyek telefonnak túl nagyok, tabletnek meg túl kicsik. Mondjuk az a telefon, aminek 5 és 6 hüvelyk közti képátlójú kijelzője van, az phablet -- eléggé leegyszerűsítve. A címben feltett kérdés ezek után adott: lesz-e, kell-e BlackBerry phablet?

Kevesen tudják, de a sem nem tábla, sem nem okostelefon koncepciót nem a Samsung álmodta meg (mint oly sok más esetben), elsőként a Dell lépett piacra még 2010-ben a Streak nevű borzadállyal, amit legfeljebb a minden tekintetben túlméretes amerikai kosarasok kezében lehetett látni. Tulajdonképpen a phablet koncepciónak van létjogosultsága bizonyos kreatív felhasználási körökben, csak éppen ezt a Dell nem volt képes megtalálni, a Samsung meg a jelek szerint igen, és már a második (illetve harmadik) bőrt nyúzza le a Note termékcsaládról.

2013_roadmap.jpg

A poszt apropóját persze nem ez adja, hanem azok a múlt héten immár sokadik alkalommal fellángolt pletykák, miszerint a BlackBerry is ilyen eszköz piacra dobásán, illetve fejlesztésén dolgozik. A többször jól tippelő BB10Leaks például odáig merészkedett, hogy közzétett egy olyan diát, amin egy rejtélyes, teljes érintőkijelzős, gyanús formájú "U10" nevű eszköz is szerepel. Ez már csak azért is érdekes, mert a BlackBerry, pontosabban a RIM eddig legtöbbször a készülékek kódnevével hivatkozott a hamarosan érkező termékekre, nem pedig konkrét típusnevekkel (márpedig ebben a diában szerepel a Z10 és a Q10 is).

Mondjuk ezzel még mindig nem jutottunk közelebb a kérdés megválaszolásához, miszerint akkor most kell-e nekünk óriás BlackBerry, vagy nem? Illetve úgy általában, kell-e a piacnak. Utóbbi kapcsán a Samsung bebizonyította, hogy az efféle cuccokra igenis van kereslet, csak egy életszerű, vagy jól eladható felhasználási módot kell neki találni. Azt hiszem a BlackBerry esetében is ez kell legyen az elsődleges szempont, vagyis ha a kanadaiak az üzleti élet kreatívabb oldalát is be akarják hálózni, lehet létjogosultsága egy óriási, érintőkijelzős BlackBerrynek.

Ehhez azonban a nagy kijelzőn kívül szükség van egy, s másra a siker érdekében. Például olyan szoftverkomponensekre, vagy egyedi képességekre, melyek a versenytársak felé helyezik a BlackBerry phabletet. Például ha már szövegbevitelből amúgy is erős a gyártó, lehetne mindenkinél jobb kézírásfelismerése a rendszernek, de az osztott képernyős munkát is meg lehetne oldani annál jobban, ahogy a Samsung csinálja, mondjuk egy továbbfejlesztett Active Frame koncepcióval. 

A lehetőség tehát adott, ez a szegmens még éppen csak most próbálgatja a szárnyait, ráadásul az Apple nincs is jelen benne (még), úgyhogy ha a BlackBerry időben lép piacra egy kellően innovatív termékkel, jó pozíciót vívhat ki magának.