Tegnap rátaláltam a Biztonságportálon egy cikkre, mely a BlackBerry 10 egyik egyedinek számító, (nagy)vállalatok számára hasznos újdonságát, a BlackBerry Balance képességeit taglalja. Erről a funkcióról márt írt a BerryBlog is, talán néhányan közületek ismerik és használják is ezt a szolgáltatást, ettől függetlenül személy szerint nagyon örülök neki, hogy végre a magyarországi szakemberek is felfigyeltek a rendszer egyedi biztonsági képességeire.

Azért a cikkíró láthatóan nem kívánt komolyabb mélységekben elmerülni a témában, pedig az ördög a részletekben lakozik, ez pedig különösen igaz a mobilbiztonsági, illetve úgy általában bármilyen biztonsági kérdésekre. Így például igen fontos szempont, hogy a BlackBerry Balance működéséhez vállalati fiók, vagyis BlackBerry Enterprise Service (BES) szolgáltatás szükséges, amit nem ad ingyen a kanadai cég, bár akinek igazán fontos a biztonság, annak érdemes erre pénzt szánnia.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a BES szolgáltatások használata esetén a telefon és a vállalati kiszolgáló (vagy egy másik BlackBerry) közt egy dedikált, titkosított adatcsatornán keresztül áramlanak az adatok. Az adatforgalom már a mobilszolgáltató hálózatában szeparálódik a hagyományos internetes forgalomtól, vagyis kívülről gyakorlatilag lehetetlen lehallgatni a forgalmat. Ez a szeparáció egyébként a kisvállalati és egyéni BlackBerry-ügyfelek számára több szolgáltatónál is megszűnik a BlackBerry 10-zel, de ők amúgy sem használnák a Balance-ot, illetve a biztonság kevéssé meghatározó szempont a telefon használata során.

Persze ma már sokkal kifinomultabb módszerek is léteznek az adatlopásra, többnyire a felhasználó hiszékenységének a kihasználásával. Androidra számos ilyen kártevő létezik már, a BlackBerry Balance azonban ezek ellen is hatékonyabb védelmet nyújt. Bár a Biztonságportál cikke csak érintőlegesen tér ki erre, nagyon fontos, hogy a BlackBerry Balance esetén a céges és magán postafiókok közt semmilyen átjárhatóság nincs, a dolgozó még csak copy-paste funkcióval sem emelhet át egy vállalati dokumentumból részleteket a magánlevelezésébe, vagy nem teheti közzé mondjuk a Facebookon.

Ezzel, illetve az alkalmazástelepítés korlátozásával gyakorlatilag totális kontrollt gyakorolhat a rendszergazda a telefon vállalati fiókja felett, így már csak arra kell figyelnie, hogy a kártevők a vállalati levelezőrendszerbe más úton se jussanak be.

A BlackBerry Balance tehát alapvetően a nagyvállalati mobilflották üzemeltetői számára az egyik legjobb, legbiztonságosabb megoldást kínálja, hiszen a szeparáció már az operációs rendszer szintjén megtörténik, majd folytatódik az infrastruktúra oldalon egészen a vállalat saját, belső hálózatáig. A mobilbiztonság kérdéskörében a BlackBerry az új Balance révén úgy tűnik, továbbra is megkerülhetetlen, meghatározó tényező maradt...

És hál' Istennek már nem hiányzik az Angry Birds sem a platformról.

süti beállítások módosítása