A Skype az intertettelefon-alkalmazások koronázatlan királya -- ezt a titulust azt hiszem kevesen vitatnák el az immár a Microsoft kezében lévő szolgáltatástól, programtól. A rendszert ma már nem csak a turbékoló szerelmesek, netán a távolra szakadt unokákkal csevegő nagymamák és nagypapák használják kapcsolattartásra, hanem komoly vállalatok is integrálják a kommunikációs folyamataikba, így például több olyan cég is van, mely Skype-on keresztül bonyolítja a konferenciahívásait, több résztvevős videokonferenciáit. Szóval nem vitás, a Skype-nak ott kell lennie BlackBerry 10-en is, most már csak az a kérdés, hogy mikorra.

Aki emlékszik, a BlackBerry 10 és a Z10/Q10 január végi bemutatóján Martyn Mallick, a kanadaiak nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke több népszerű cím mellett a Skype-ot is felsorolta azon alkalmazások közt, melyek készítője "elkötelezett" a BlackBerry 10 mellett. Ez már önmagában egy nagyon diplomatikus megfogalmazás, ha jobban belegondolok, a tag egy szóval nem mondta, hogy az app meg is jelenik záros időn belül, csak azt, hogy a készítők elkötelezettek. Szép tőlük.

skype.jpg

Ehhez képest január 30-a óta eltelt idestova három hónap, és a Skype BB10-es verziójának még mindig se híre, se hamva (bár állítólag nagy erőkkel dolgoznak rajta). Persze jó munkához idő kell, lehet, hogy elhúzódott a tesztelés, vagy az is lehet, hogy a fejlesztők meg akarták várni a Q10 megjelenését, nem tudom. Mindenesetre most már jön a Q10, nem véletlen, hogy elkezdtek terjengeni olyan pletykák, hogy a BB10-es Skype kliens megjelenése rögvest esedékes lehet.

A számomra kevéssé ismert kanadai blog, a TekTok Canada még április első felében írta meg, hogy jön a Skype még ebben a hónapban, igaz az idő közben alaposan megcáfolta őket, hiszen a blog először április 15-öt írt megjelenési dátumnak, majd ezt később április 30-ra módosította. Ennek alapján tessék némi fenntartással kezelni ezt a pletykát, ami jelen pillanatban inkább tartozik a wishful thinking kategóriába, de legyen nekik igazuk!

Ha már az internetes hívásoknál tartunk, javában készül a Viber BB10-es verziója, ezen azonban legalább biztosan dolgoznak a fejlesztők, akik szerint a program lassan elnyeri a végső, kiadható formáját, és az sem kizárt, hogy még áprilisban megjelenik a BlackBerry Worldben. Várjuk.

Kösz a tippet California Ave-nek!

Címkék: voip skype viber bb10
süti beállítások módosítása