Szevasztok BB-rajongók, eljött idén is a BlackBerry World, pontosabban most már BlackBerry Live ideje -- ezen a konferencián a BlackBerry várhatóan -- ahogy eddig is -- számos újdonságról lerántja a leplet. Készüljetek, minden a BlackBerry 10-ről fog szólni, jön Thorsten Heins, Alicia Keys sőt állítólag Lewis Hamilton is ott lesz a mai keynote-on Orlandóban, a mindig napos Floridában. Öveket becsatolni, hamarosan kezdünk!

bbliveorlando.jpg

A hivatalos program elvileg három perc múlva kezdődik, addig elmondom, hogy én mit várok az idei BB Live-tól. Először is sok-sok új alkalmazás bejelentését (Endomondo, Instagram?), az OS 10.1 hivatalos bejelentését és esetleg az R10 leleplezését. Meg talán olyan 10 százalékos részvényárfolyam-emelkedést.

Hallottam ám, amint valaki a gépe előtt elmormolta, hogy PlayBook!

Már mennie kellene a hivatalos programnak, de szokás szerint megint késés van. Olyan ez, mint egy jó rockkoncert. Talán egy gyors uzsonna is belefér még kezdésig.

Közben aki a neten szeretné követni a videostreamet, az kattintson ide.

Na, megjelent az élő kép a helyszínről. Ideje volt lassan 15:20-kor.

bblive1.jpg

Elkezdődött. Thorsten Heins a színpadon. Elmondja, hogy minden BB Live résztvevő kapott egy Z10-et. Nem rossz.

Egészen más lesz az idei BB Live -- mondja. A tavalyi BB World után volt aki temette a céget. Nem lett igazuk.

Kattints a jobb oldali nyílra a továbbiakhoz!

Heins most a négy hónappal ezelőtti BB 10 launch sikerét idézi fel. A cég életének eddigi legfontosabb napja volt január 30. A cég eltökélt abban, hogy a BB 10-et egy olyan mobilplatformmá varázsolja, mely megváltoztatja az egész iparágat.

Az új platform fogadtatása mind a partnerek, mind a fejlesztők, mind a média részéről kitűnő fogadtatást kapott. A BlackBerry 10 mindenkit boldoggá tesz tehát.

bblive2.jpg

-Senki, ismétlem senki nem csinál jobb billentyűzetet a BlackBerrynél. A Q10-ről van szó, ha valaki még nem jött volna rá. Most a BB 10 új, 10.1-es verziójának újdonságait ismerteti Heins. Az új OS a hét végére a legtöbb szolgáltatónál megjelenik a Z10-re is.

bblive3.jpg

Éééés. bemutatkozik a BlackBerry Q5! Tehát nem R10 lesz a neve. Olcsó BB 10 fekete, fehér, piros és PINK színben! A telefon a nyáron jelenik meg, elsősorban a fejlődő mobilpiacokon találkozhatnak majd vele a vásárlók.

Nem tudom eleget hangsúlyozni, hogy a mobilon van a hangsúly nálunk. Nem akarunk asztali PC-kkel versenyezni -- mondja Heins. Szóval ennyit a tabletekről meg a desktop környezetről.

Az új platform létrehozása óta 120 ezer alkalmazás érhető el BB10-re. Ez a katalógusépítés ilyen rövid idő alatt eddig senkinek sem sikerült.

bblive4.jpg

Jön az alkalmazások felsorolása. Eddig semmi extra. Heins javarészt olyan appokat jelent be, amik már elérhetők, vagy a napokban lesznek elérhetők. Például Skype. Ez utóbbi csak azért érdekes, mert már a januári launchon is szóba került és mostanáig kellett várni a megjelenésére.

bblive5.jpg

Most pedig ideje autóba ülni -- begurul a színpadra egy Bentley Continental, amit telepakoltak egy brutális fedélzeti számítógéppel, persze QNX alapokon.

bblive6.jpg

Például lehet vele videohívást is kezdeményezni -- persze BB10-es telefonra. Vezetés közben persze nem ajánlott, szóval a rendszer letiltja a videót abban a pillanatban, amikor a kocsi elindul.

Továbbra is az autóiparnál maradunk, a BlackBerry láthatóan nagyon szereti a mindenféle motorral hajtott, kerekekkel rendelkező szerkezeteket. Most a Mercedes-Benz amerikai fejese jön a színpadra.

bblive7.jpg

Heins mellé egyébként továbbra sem ajánlott 180 cm magasság alatti embert beállítani, különben az lesz belőle, amit a fenti fotón is látni.

Kristian Tear, a BlackBerry operatív igazgatója jön a színpadra. A BlackBerry üzleti elkötelezettségéről beszél. Meg a BYOD-ről, amire a BlackBerrynek a válasza a BlackBerry Enterprise Service 10 menedzsment-rendszer...

bblive8.jpg

...aminek most jelenik meg a 10.1-es verziója. Ezzel BlackBerryk mellett androidos és iOS-es telefonokat is lehet menedzselni. Tear szerint ez a legjobb ár/érték arányú mobilmenedzsement platform a világon. Furcsa, de Tear előnyként említi, hogy a BB10-es telefonok Activesyncet használnak, szóval könnyebb őket integrálni minden vállalati környezetbe.

Az IBM mobilitás részlegének vezetője a színpadon a BlackBerryvel közösen végzett pilotot méltatja. A vezető szerint a tesztben résztvevő felhasználók imádják a szeparált munka- és privát környezetet.

bblive9.jpg

Elég hardcore felhasználókról van szó.

bblive10.jpg

Megjelent egy új multiplatform-menedzsment tool bétája is, a Secure Work Space a nyáron nyeri el a végleges formáját.

Újra Heins jön a színpadra. Lassan vége a keynote-nak -- vajon lesz-e one more thing? Például Alicia Keys?

Nem, egyelőre Frank Boulben jön, a marketingigazgató. Igen kemény évet tud maga mögött az úriember, bár igazából csak tavaly nyáron csatlakozott a BlackBerryhez. Fregmentált termékkínálatot kellett átalakítani, a márka reputációját visszaállítani és leszámolni a Research in Motion branddel.

bblive11.jpg

Ez volt a kampány felépítése, csak hogy a marketingesek se menjenek haza ma üres kézzel. Egy biztos, a kampány alkalmas volt arra, hogy visszahúzza a BlackBerryt a gödör széléről.

A BlackBerry a top 10 brand közt van a Facebookon  a követők számát illetően, bár ezt sokaknak aligha kell magyarázni. A BerryBlogon meg már több mint 2000-en vagyunk.

22 millióan nézték meg a Keep Moving reklámokat az interneten. Nem rossz. Pedig sem kiskutya, sem meztelen nő nem volt bennük. Sem Psy.

bblive12.jpg

Na, viszont megjött Alicia Keys. Bevallja, hogy eleinte egy szót nem értett abból, amit a marketingesek hablatyoltak neki erről az egészről. Édes, pedig nem is szőke.

Elnézést kérek minden szőke olvasótól, nem akartam természetesen senkit sem diszkriminálni.

A BlackBerry-felhasználók 56 százaléka nő. Hoppá. És ezt Alicia Keystől kell megtudjam.

"A megfelelő emberek a megfelelő eszközök segítségével végtelen lehetőségek előtt állnak" -- na ez jó lenne szlogennek is.

Na és akkor most megint egy kis sport. És autó. Tehát -- Formula 1!

Heins újra a színpadon, kis BBM-statisztika következik. Az egyetlen, amire felkapom a fejem, hogy az átlagos BBM-üzenetre 20 másodperc alatt válaszolnak a címzettek. Vagyis mi is.

Éééés, jönnek a BBM csatornák! Tematikus BBM-ezés, bazinga! Azt hiszem egy ilyent a BerryBlognak is csinálunk, már ha lehet.

bblive13.jpg

És, megjött Lewis Hamilton is! Azért a legutóbbi versenyről jobb ha nem faggatja Heins. A Mercedesnek és Lewisnak is lesz saját BBM-csatornája. Én biztosan feliratkozom rá, vagy hogy kell ezt mondani.

bblive14.jpg

Na és akkor a slusszpoén: multiplatformos lesz a BBM! Először iOS 6-ra, illetve Android 4.0-ra jön. Először csak üzenetküldés, majd hang- és videóhívás is lesz ezekre a platformokra. Ez talán a mai nap eddigi legnagyobb híre.

bblive15.jpg

Búcsúzunk egy vérbeli BlackBerry Boys fotóval, a színpadon az összes BlackBerry csúcsvezetővel. Király év lesz ez -- mondja Heins, majd integet, a kamera kisvenkel.

Köszönjük, hogy velünk voltatok, rövidesen feldolgozzuk több posztban a hallottakat.

süti beállítások módosítása