A headsetek a drágább mobiltelefonok elengedhetetlen tartozékai, melyek az utóbbi időben nem kizárólag, illetve nem elsősorban azért kerülnek be egy készülék dobozába, hogy a vevő a telefonfunkciót használja velük -- bár kétségtelenül erre is jók. Az újabb headsetek elsődleges funkciója ma már inkább a zenehallgatás, ezt egyre több gyártó ismeri fel, és kínál készülékeihez prémium minőséget kínáló fülest. A BlackBerry friss-ropogós új generációs Premium Stereo Headsetje a múlt hét végén került be a BerryBolt kínálatába, gondoltam gyorsan ki is próbálok egyet.

headset1.JPG

Kezdjük mindjárt a csomagolással: az új headset doboza az újabb BlackBerry-tartozékoknak megfelelően kifejezetten esztétikus, egyben puritán, ráadásul erre a dobozra már a termék neve sem került rá, mondván csak tudja már a vevő ránézésre, hogy mit tart a kezében.

Pedig az új generációs Premium Stereo Headset egyáltalán nem szokványos formájú füldugasz, sem magát a fülbe gyömöszölhető részt, sem a kábelt tekintve. Utóbbi például teljesen lapos, úgy néz ki, mintha egy hosszú vékonymetélt tészta lenne. Ez egyébként praktikus okokból van így, hiszen a headset kábele így nem tud összegubancolódni, vagy nem kerül rá olyan könnyen csomó, plusz nehezebben is szakad el.

headset3.JPG

A füldugasz rész is elég furcsa első ránézésre: az új generációs Premium Headset nem az a bizonyos agybadugós fajta, vagyis nem kell a hallójáratba dugni, hanem a fülkagyló hallójárat-bejárati részébe illeszkedik. De azért van benne egy kis csavar: a kerek hangszóró egy gumi burkolatot kapott, ami a hallójárat oldalán egy tölcsérszerű képződményben végződik, a vele ellentétes oldalon pedig egy furcsa fülecske található.

Ez nem akasztóként szolgál, sokkal inkább arra, hogy az egész fülest megtámassza a fülkagyló belső peremén, ami gyakorlatilag bombabiztos illeszkedést nyújt, a headset még mozgás közben sem mozdul el a helyéről. A BlackBerry két méretben is mellékeli ezt az adaptert a headsethez, illetve van a csomagban egy olyan gumi burkolat is, amin nincs rajta ez a fül, ha valaki esetleg kényelmetlennek találná ezt a megoldást.

A headseten szokás szerint felvevőgomb és mikrofon is található, a csatlakozóvég pedig egyenes, ezzel jól passzol azokhoz a modellekhez, melyeknek a tetején található a jack csatlakozó (a Z10 és a Q10 ilyen például).

headset2.JPG

Az új generációs Premium Headset hangminőségéről számszerűsített adatok nem állnak rendelkezésre, de tulajdonképpen mindegy is papíron mit tud a füles, hiszen úgyis kiderül azonnal, hogyan szól a cucc, ha a fülünkbe dugjuk. Én a gyárilag installált, közepes méretű gumiborítással próbáltam ki a headsetet egy Z10-zel, ami ugye nem tud gyárilag hangszínszabályzást, szóval amennyire lehet tiszta hang jött ki a fülesből.

A headset hangminőségét tekintve alapvetően hozza az elvártat, a hangzásvilág alapján felveszi a versenyt a kategória többi tagjával (ne feledjük, egy 4-5 ezer forintos fülesről beszélünk!), sőt egy-két nevesebb gyártó nem is annyira olcsó modelljével. Bevallom nem vagyok egy vájt fülű zenehallgató, ráadásul elsősorban rockzenét hallgatok, de az általam hallgatott zenékkel megfelelő teljesítményt produkált a füles. A mélyek a lehetőségekhez képest rendben vannak, a közép, illetve a vokál viszont kissé lapos, míg magasban ismét magára talál a headset. Összességében nem dobom azért el tőle az agyam (ezen az árszinten meglepő is lenne), de ennyi pénzért cserébe ez a cucc szerintem rendben van.

Mondhatni a legnagyobb hiányossága, hogy a headset füldugasz részén nincs BlackBerry-logó. Meg persze, hogy továbbra sem szólalnak meg az értesítések (csengőhang, SMS-hang stb) a fülesben, de ez nem a headset hibája.

A második generációs BlackBerry Premium Headset megvásárolható a BerryBoltban, fekete és fehér színben.