A BlackBerry 10-alapú okostelefonok, legyen szó bármelyik típusról, nagy teljesítményű, modern készülékek, a modernség minden előnyével és a legtöbb hátrányával együtt. Utóbbiak, vagyis a hátrányok közé tartozik, hogy a Z10 és a Q10, de különösen előbbi akkumulátora már nem bírja olyan sokáig táplálni a telefont, mint a régi BlackBerryknél -- a többnapos, akár egy hetes akkus üzemidő már csak szép emlék, az új típusokat bizony nem árt naponta töltőre rakni, akár többször is.

Kis odafigyeléssel és a helyes beállításokkal azért sok energia megspórolható, következzenek a BerryBlog ezzel kapcsolatos tippjei-trükkjei!

  • A kijelző helyes beállítása

A kijelző egy modern okostelefon egyik legnagyobb áramfogyasztója, így sokat lehet spórolni azzal, ha nem világít feleslegesen sokáig és feleslegesen nagy fényerővel. A BBB10-es BlackBerryk kijelzői elvileg automatikusan a háttérfényekhez igazítják a kijelző fényerejét, de a felhasználó így is meghatározhatja, hogy ezt milyen keretek közt tegye a telefon, vagy milyen szintről induljon a szabályozás.

kijelzobeallitas_bb10.jpg

A kijelző fényerejét a Rendszerbeállítások/Kijelző menüpontban tudod állítani, ugyanitt tudod meghatározni, hogy mekkora inaktív időszak után kapcsoljon ki a telefonod kijelzője. Ajánlott ezt minél kisebb értékre állítani (ami még azért kényelmesen használható).

Ugyanitt ha kikapcsolod a "Mozdulatok engedélyezése zárolás esetén" opciót, szintén megspórolhatsz valamicske energiát, ha ugyanis be van kapcsolva ez a képesség, az érintőkijelző érintésérzékeny része akkor is működik, ha a kijelző maga ki van kapcsolva (ezért tudod gesztussal "felébreszteni" a telefont).

Hasznos megoldás lehet valamilyen gyári aktív tok beszerzése, ez ugyanis a készülék fizikai védelme mellett abban pillanatban lekapcsolja a kijelzőt, ahogy belehelyezed (ezért hívják aktív toknak). Ha még nincs ilyen tokod, de szeretnél egyet a telefonodhoz, nézz szét a BerryBoltban, hátha találsz kedvedre valót.

  • Fiókok és alkalmazások szinkronizálásának beállítása

Nem biztos, hogy minden e-mail fiókodnál, naptárfiókodnál és partnerfiókodnál szükség van arra, hogy a telefon ötpercenként szinkronizáljon a szerverrel. Ugyanez igaz azokra az alkalmazásokra, melyek bizonyos időközönként frissítik magukat, illetve tartalmukat. Tekintve, hogy ez az extra energiafogyasztás mellett az adatforgalmat is megcsapolja csekély mértékben, ezért ajánlott átgondolni, mit milyen időközönként frissüljön.

  • Médiamegosztás kikapcsolása

A Médiamegosztás hasznos funkció, ha a hálózatba kötött számítógépeddel, vagy bármilyen arra alkalmas médialejátszóval le szeretnéd játszani a BlackBerryden tárolt tartalmakat. Tudnod kell azonban, hogy ez kis mértékben hatással lehet az áramfogyasztásra is, úgyhogy ha nem használod ezt a funkciót (megtalálod a Rendszerbeállítások alatt), akkor inkább kapcsold ki.

  • Ahol lehet, használj Wi-Fi-t!

A legtöbb témával foglalkozó írás általában azt tanácsolja elsőként, hogy ha nem használod, kapcsold ki az összes felesleges rádiós funkciót, azaz a Wi-Fi-t, a Bluetooth-szot és az NFC-t. A BlackBerry 10-es telefonok modern felépítéséből adódóan ezek a funkciók nem fogyasztanak áramot ha nincs rájuk szükség, még akkor sem, ha egyébként be vannak kapcsolva -- tehát csak spórolásból nem érdemes őket kikapcsolni. Annyi mindenesetre biztos, hogy a Wi-Fi-n keresztül történő adatforgalmazás sok esetben kevesebb áramfelvétellel jár, mint a mobilnetes forgalmazás, úgyhogy ahol csak teheted, csatlakozz Wi-Fi hálózatra a telefonoddal -- ezzel nem csak az adatforgalommal, hanem az akkumulátor energiájával is spórolhatsz.