Éppen a napokban jelent meg az Android legújabb, 9-es verziója (Android P), ami ugyan még így is távol áll a funkcionálisan késznek tekinthető kiadástól, de mindenesetre ideje volt, hogy a BlackBerry Mobile is szintet, vagy legalábbis verziót lépjen egyik legnépszerűbb készülékénél, a KEYone-nál. Csak éppen a tavalyi QWERTY-s modellre nem az Android P, hanem az Android előző verziója, az Oreo (8.1) érkezik meg szép lassan, hullámokban, kezdve a kanadai piacra szánt változatokkal.

keyone_oreo.jpg

A BlackBerry esetében a rendszerfrissítés soha nem a sebességről szólt, már leszámítva a biztonsági frissítéseket, aminek alapvetően két oka lehet. Egyrészt a szoftvercsapat elég mély szinten belenyúl az Androidba azért, hogy az biztonságosabb legyen, ez pedig időigényes munka, másrészt a néhány hónapja piacon lévő rendszer főverziók (és itt most nem csak az Androidra kell gondolni, ilyen pl. a Windows is) kiforratlanságuk miatt nem kimondottan népszerűek a célcsoport körében, ezért nem is csoportosítanak komoly erőforrásokat a verzióugrásra.

Azért olyan nagy csodát nem érdemes várni az Oreótól, főként kisebb változtatásokat hoz az új verzió, itt-ott átalakuló menüstruktúra, kicsit kiegészültek az értesítések, elvileg javult a rendszer energiahatékonysága és a többi.

Egyelőre tehát az amerikai régióba szánt KEYone-ok frissülnek, valószínűleg pár héten belül jönnek az európai modellek is -- a rendszer a frissítés megjelenésekor automatikusan értesít, a letöltés mérete kb. 1,3 gigabájt, szóval ajánlott wifire (meg töltőre) csatlakozni a telefonnal a teljes művelet idejére.

Címkék: android oreo keyone
süti beállítások módosítása