Emlékszem azokra az időkre, amikor egy mobiltelefon akkor számított igazán menőnek, ha ismert a Bluetooth kommunikációs szabványt -- bár használni akkortájt többnyire csak az elhíresül, mára kissé cikinek számító "James Bond" headsettel, netán autós kihangosítóval lehetett.

A Bluetooth mára sikeresen túllépett önmagán, olyannyira, hogy ma már egyáltalán nem számít extrának, ha egy telefonba beépítik ezt a képességet. A technológia fejlődése ráadásul nem állt meg az idők során, a BlackBerry és a Bluetooth szabvány gondozásáért felelős Bluetooth Special Interest Grop (SIG) például éppen tegnap jelentette be, hogy a BB10-es BlackBerryk támogatják a Bluetooth Smart funkciót.

mini_stereo_speaker.jpgBluetooth-szos külső hangszóró BlackBerryhez

Ez a bejelentés ha nem is komoly mérföldkő, mindenesetre a Bluetooth-eszközöket gyakorta használók számára kifejezetten jó hír lehet, különösen mivel a technológia manapság a reneszánszát éli. Mindez elsősorban az olyan, energiatakarékossági funkciók megjelenésének köszönhető, melyeket az idők során szedett magára a szabvány, mely most már a 4.0-s verziónál tart.

A Smart Ready támogatásnak köszönhetően a BlackBerry 10-es telefonok mindenféle okos eszközökkel képesek kommunikálni, melyek szintén ismerik ezt a szabványt -- például fitneszezközökkel, netán autók fedélzeti számítógépeivel. Mindezt tehetik úgy, hogy közben alig fogyasztanak áramot. A fejlesztők számára pedig mindezen funkciók kihasználásához lehetőséget biztosít a BlackBerry Native Development Kit, vagyis a fejlesztői készlet.

Úgyhogy nincs más hátra, mint előre egy szebb és jobb vezeték nélküli világért!

süti beállítások módosítása