Ezen a héten lesz három hónapja, hogy használom a Q10-et. Gondolkodtam rajta, mekkora feneket kell vagy érdemes ennek keríteni, és hogy valójában mit is lehetne mondani. A BerryBlogon valamint tucatnyi más weboldalon közzétett tesztek után sok újdonságot nem hiszem, hogy hozzá lehetne tenni a készülékhez. Ennek ellenére azért néhány dolgot ki akarok hangsúlyozni, akkor is, ha ismétlem magamat vagy akár másokat.

A legfontosabb, hogy három hónap után egyértelművé vált: a Q10 egy nagyon jó és szerethető telefon. Nagyon hozzászoktam, egyszerűen jó használni, kézre áll, gyors. Az is látszik, hogy ez egy tartós telefon. Az építés minősége kiváló, robusztus, és bírja a strapát - sikerült már sajnos biciklizés közben aszfaltra ejteni. Lett kozmetikai baja, de semm súlyos. Nem tört el, nem horpadt be, semmi ilyesmi. Egy iPhone felülete ettől ripityára tört volna. A billentyűzetről nagyon nem tudok mit mondani, minthogy kiváló. Nem akarok érintőképernyőn gépelni továbbra sem, idegen a gondolat.

A gesztusokon már jó ideje nem kell gondolkodni, nagyon bénának hat például egy Android tablet (Nexus 7) használata a BB10 után. Ez tényleg NEM bugyuta törzsi háborúról szól, hogy az enyim jobb. A gesztusos vezérlés tényleg egy fejlettebb formája az érintőképernyős vezérlésnek, ezen nem akarok és nem is kell tompítani, finomítani.

q10_browser.jpg

Önmagában persze a gesztusoknak sem volna feltétlenül olyan sok értelme. Az appok minimalizálása ablakokba (Active Frames) és a Peek, vagyis hogy bármikor beleleshetünk, mi történik a Hubban, teszik igazán hasznossá a gesztusokat, és egy idő után természetessé. Ehhez kapcsolódik a valódi multitasking képessége. Amikor például egy videó lejátszása közben is bele tudunk lesni a levelezésbe, miközben a videó a Hub jobb oldala felett lebegve megy tovább, az messze túlmutat azon, mint amire a többi platform képes jelenleg.

Sőt ha a böngészővel nézzük azt a videót, vagy hallgatjuk a zenét (YouTube-on ki ne hallgatna zenét manapság, de vegyük csak a soundcloudot), akkor minimalizálás alatt is megy a háttérben tovább a lejátszás. Vagy amikor várjuk, hogy betöltődjön egy oldal, de a 3G hálózat lassúsága miatt elvesztjük a türelmünket, és addig átváltunk a Facebook appra, majd mire visszaváltunk, ott vár a weboldal készen. Ezt sem tudja más platform.

Tom bácsinak azt mondtam, úgy lehet az appok (ablakok) közt váltogatni BB10-en, mint ahogyan PC-n is megszoktuk, de neki ez a hasonlat annyira nem tetszett. Talán túl erősnek érzi, és fél, nehogy túl nagyot mondjunk. De a szerénység ősi japán szokás, mi meg nem vagyunk azok. Talán Tom egy kicsit az.

Szintén egészen megdöbbentő képességű a böngésző. Tudom, erről már egyszer írtam, de nem lehet nem írni. Arról szerintem még a blogon sem esett szó, hogy a böngészőnek van egy úgynevezett Desktop Mode kapcsolója (Settings/Developer Tools). Ez azt jelenti, hogy a böngésző magát PC-s böngészőnek mutatja, és úgy is igyekszik viselkedni. Namost amikor a Q10 teljes pompájában és gyorsan lerenderel egy weblapot beágyazott flash-sel, az egészen meglepő. Nézzétek meg itt a Facebook-albumot.

Aztán ha el akarunk olvasni egy cikket kényelmesen, akkor csak megnyomjuk a R-t, és voilá.

Hogy mi a Desktop Mode haszna? Mobilon egyébként el nem érhető tartalmakat is meg tudunk nézni, de például a YouTube butított mobil streamjei és korlátozásai helyett ugyanazt a YouTube-ot látjuk, mint PC-n - és azt mondtam már, hogy ha átváltunk közben egy másik appra, válaszolunk egy levélre, attól még mehet tovább a móka a háttérben?:) Ez a Z10-en még látványosabb lehet, az A10-et pedig kvázi tablet PC-vé varázsolja majd (videolejátszó kliensek viszont megállítják a videót minimalizáláskor, nem tudom, miért).

A böngésző egyébként annyira jó, hogy az én legelső kérésem az volna, lehessen egyesével böngésző tabokat is active frame-be (külön ablakba) rakni, ne csak a teljes böngészőt. A Google Maps is megy már böngészőből jól, nem tudom, mi változott.

Tetszik a BB10 és a BlackBerry Link, hogy ha egy Wi-Fi hálózaton van a telefon és a PC, akkor a telefon meg tudja osztani a tartalmát a PC-felé. Nem kell kábelezni. Igaz, sokkal lassabb így, de egy-egy képet vagy videót így nagyon kényelmes átmásolni vagy megosztani.

Vannak persze hiányosságok (kevés billentyűzet hotkey a Hubban Q10-hez, tömegműveletek lassúak tudnak lenni), de jön egy 10.1-es szoftverfrissítés, ősszel pedig a 10.2, szóval ezeket majd sorra vesszük akkor. Semmi súlyosat nem érzek. Nyilván kell majd csiszolni a profilkezelésen, a zenelejátszás vezérlésén lezárt képernyővel, stb-stb.

Egy dolog zavart, hogy a rendszerbeállítások lassan töltődnek be. Tipp: legyen ott az egyik Active Frame-ben a Settings ablak, és akkor nincs késlekedés. Egyébként ha a 8 ablakra újat húzunk, akkor az utolsó a sorban "kiesik", de a háttérben futhat tovább - de nekem még sosem volt ilyen igényem.

Az appok szépen csordogálnak, és hát a piaci törvények szerint ha a BlackBerry vagy a népszerű appok feljlesztői nem igyekeznek eléggé, akkor betöltik mások a tátongó rést. Most is ez történik. Van már nem hivataos Google Maps, nem hivatalos Instagram is, villámgyors YouTube lejátszó HD-támogatással. Új Skype egyelőre nem jött másfél hónapja, lassú munkához idő kell.

Nagyjából ennyit tudtam összeszedni fejből. A Q10 jó, értem?

Címkék: blackberry Q10 BB10
süti beállítások módosítása