A BlackBerry 10 operációs rendszer aktuális, 10.1-es verzióját is folyamatosan csiszolgatják a kanadaiak, akik a szolgáltatókon keresztül, azok jóváhagyásával juttatják el az új verziókat a felhasználókhoz. Így történt ez az első 10.1-es OS bevezetésekor, és így történik most is, az úgynevezett maintenance release, vagy szabad fordításban "karbantartási kiadás" terjesztésével.

4537_z10.jpg

Az új verzió a BlackBerry szerint a 10.1.0.4537, "vagy újabb" verziószámot viseli, és a régiónkban a hét elején kezdődött el a kiadása, már amelyik szolgáltatónál, mert ugye egyik mobilcégnek sem kötelező ezeket a frissítéseket kiadni -- de persze saját érdekében erősen ajánlott. Itt sem garantált, hogy a Telekom, a Vodafone és a Telenor kiadja a frissítést, pláne nem egyszerre a Q10-re és a Z10-re (utóbbiból ráadásul több típus is létezik az egyszerűség kedvéért), de azért ne adjuk fel a reményt. Egy szónak is száz a vége, a frissítések hivatalos listája a következő:

  • Gyorsan, egyetlen gesztussal lehet váltani az egyes üzenetek közt a Hub-ban (erről majd egy másik posztban)
  • Működik az ugrás az utolsó olvasatlan üzenetre billentyűparancs ("u" gomb, csak QWERTY-s modelleknél) -- hurrá-hurrá!
  • ActiveSync és IMAP e-mail fiókoknál be lehet állítani, hogy a rendszer örökre őrizze meg a telefonon a letöltött e-maileket
  • Az új szoftver megújult BlackBerry Worldöt is kap, melyben egyebek mellett könnyebb keresni
  • Az új szoftverkiadás új Facebook, Twitter és LinkedIn appokat is tartalmaz
  • Bár a lista nem tartalmazza, de a Z10-nél megjelent az egyszerűsített, numerikus jelszó a'la Android (erről is egy későbbi posztban lesz majd szó)
  • Új nyelveket is támogat a rendszer (koreai, kínai)
  • BlackBerry Balance fejlesztések
  • Új interaktív segédek az alapvető gesztusok bemutatásához

Az új verzió elérhetőségéről elméletileg értesítést kapsz, de ha csekkolod a telefonod beállításainál a szoftverfrissítések menüpontot, akkor esetleg hamarabb is kiszúrhatod, ha van update. Ne feledd, a telefonon keresztül elvégzett frissítések nem tépázzák meg a mobil lelki világát, vagyis minden beállításod és adatot változatlanul megmarad a frissítés után is. De azért előtte persze nem árthat egy biztonsági mentés.

Jó töltögetést!

Via Inside BlackBerry Blog.

süti beállítások módosítása