A legjobb pillanatban érkeztünk haza a nyári szabadságról, egyben véget vetve Jack Potata rémuralmának itt a blogon: mától már a mobilszolgáltatók, illetve konkrétan egy mobilszolgáltató, a T-Mobile Telekom kínálatában is elérhető a BlackBerry Q5, a legolcsóbb BB10-es okostelefon. Ezzel a poszttal igyekszem az újdonsággal kapcsolatosan felmerülő esetleges kérdéseket megválaszolni, mert bár már sokat írtunk itt a blogon erről a készülékről, egyrészt ismétlés a tudás anyja, meg aztán néha jobb ezeket összeszedett formában olvasni. Na csapjunk is bele!

q5_threesome.jpg

-Mi a különbség a BlackBerry Q5 és a drágábbik modell, a Q10 közt?

A Q5 tulajdonképpen felfogható a Q10 butított változatának, de a főbb funkciók terén a két telefon alig különbözik. Kicsit gyengébb kamera és processzor, kevesebb háttértár, nincs rajta HDMI kimenet, meg ez a telefon teljesen műanyagból készült, a Q10-zel szemben. A gyakorlati használatban a két készülék közt szinte semmiféle különbség nincs.

-Ez azt jelenti, hogy a Q5-ön is az új BlackBerry 10 operációs rendszer fut?

Pontosan, a BlackBerry Q5, a Q10 és a Z10 ugyanarra a rendszerre épül, vagyis többnyire ugyanazokat az alkalmazásokat is lehet hozzá letölteni, mint a drágább típusokhoz.

-De jó, akkor van rá Angry Birds is?

Igen, van.

-Imádok chatelni, ehhez milyen programokat tudok használni?

A Q5-höz elérhető chatprogramok a teljesség igénye nélkül: Skype, WhatsApp, Gtalk, WeChat, Facebook chat és persze a BlackBerry Messenger.

-Azt hallottam, hogy a BlackBerryk csak drága előfizetéssel használhatók. Igaz ez a Q5-re is?

Nem igaz, a Q5, valamint az összes többi BlackBerry 10-es készülék minden funkcióját igénybe tudod venni sima mobilnet-előfizetéssel, vagy Wi-Fi-hez csatlakozva. 

-Jut eszembe a mobilnetről, a Q5 működik a 4G-s hálózatokon?

Igen is, meg nem is. A Telekomnál kapható Q5 képes lenne csatlakozni a 4G-s hálózatra (ha az előfizetésed egyébként ezt engedi), de sajnos egyelőre a szolgáltatónál hiányoznak bizonyos beállítások ahhoz, hogy az új BlackBerryk a 4G-s hálózatot használhassák. Az ígéretek szerint azonban a dolog menni fog, valamikor még ősszel, legkésőbb az év vége felé.

-És milyen SIM-et kell rakjak a telefonba, mire figyeljek?

A BlackBerry Q5 microSIM-et használ, tehát ha régi (nagyobb) SIM-ed van, akkor ki kell cseréltetned a szolgáltatónál egy újra. Ezt ingyenesen elvégzi neked a Telekom (illetve tudtommal a másik két szolgáltató is), ha náluk veszed a készüléket. Ha a SIM-en is tárolsz telefonszámokat, ne felejtsd el megkérni az eladót, hogy mentsék át a számokat a régi kártyáról az újra!

-Milyen memóriakártyákat rakhatok a telefonba?

A Q5-be microSD-kártya passzol, maximum 64 GB-os méretig. Fontos azonban, hogy a letöltött alkalmazásokat csak a telefon belső memóriájára lehet menteni, viszont minden más mehet a memóriakártyára.

-Na jó, és mit találok a BlackBerry Q5 dobozában?

Egy BlackBerry Q5-öt. :)

Oké, azért nem csak a telefon van benne: találsz még mellette egy töltőadaptert és egy USB-kábelt (ennek az egyik felét kell az adapterbe, a másikat a telefonba dugni), egy fülhallgatót és a leírásokat.

-És hol az akkumulátor?

Benne van gyárilag a telefonban, eltávolíthatatlanul. A Q5 az első olyan BlackBerry, aminek nem vehető le a hátlapja és nem cserélhető az akkumulátora.

-Oké, egy utolsó kérdés (de ez a legfontosabb!): Milyen színekben érhető el a BlackBerry Q5?

A BlackBerry eredetileg négy színben mutatta be a Q5-öt májusban, ebből három érhető el jelenleg, a fekete mellett fehér és ferraripiros színben kapható a telefon. A negyedik szín a rózsaszín, ilyen változat egyelőre nem került forgalomba.


Maradt még benned kérdés? Írj a poszthoz kommentet, vagy e-mailt az info@berryblog.hu -ra, vagy keress minket a facebookon a https://www.facebook.com/berryblog címen!

süti beállítások módosítása