Utálom a novembert. Állandóan esik, egyre hidegebb van és a helyzeten az sem sokat javít -- legfeljebb rövid időre --, hogy akkor van a születésnapom. A BlackBerry vezetése mégis ezt az utálatos hónapot jelölte ki mintegy végső határidőnek arra nézve, hogy addigra el kell dőlnie végre, mi lesz a céggel, azaz kit, kiket lehet meggyőzni arról, hogy érdemes egyben vagy részleteiben megvásárolnia a céget. Legalábbis erről szól a Wall Street Journal tegnapi riportja.

Az időzítés azt hiszem aligha lehet véletlen: a Microsoft tegnapelőtt jelentette be, hogy megvásárolja az egyetlen talpon maradt európai okostelefon-gyártót, a Nokiát, ezzel egy a BlackBerryhez sok szempontból hasonló sorsú cég helyzete végleg eldőlt. Hogy a Nokia felvásárlásából végül mi sül ki, azt egyelőre nehéz megjósolni, de szinte biztos, hogy a finn gyártónak ezzel tulajdonképpen befellegzett, a Nokia márkanév mostantól legfeljebb az olcsóbb készülékeken viríthat majd.

heins_bb10_2.jpg

A BlackBerry augusztus óta egészen nyílt sisakos küzdelmet folytat, ekkor közölte Thorsten Heins, a cég elnök-vezérigazgatója, hogy létrejött egy olyan bizottság a vállalaton beül, mely gyors ütemben igyekszik megvizsgálni azokat a stratégiai lehetőségeket, melyek segíthetnek a kanadai gyártó nehéz helyzetén. Nem mintha katasztrófától kéne tartani, hiszen többször is leírtuk, hogy a BlackBerrynek nincs adóssága, van viszont egy rakás pénze, más kérdés, hogy ezt hamar fel lehet élni. Ettől függetlenül a tőzsdei kivonulás, mint opció ilyen helyzetben kifejezetten jól jöhet, bár tegyük hozzá, hogy egyesek szerint ezt nem most, hanem két évvel ezelőtt kellett volna megtennie a cégnek.

A legvadabb elemzői vélemények szerint az sem lehetetlen, hogy a Microsoft a Nokia után ha lúd legyen kövér alapon a BlackBerryt is megveszi, hiszen a cég vállalati ügyfélköre és szolgáltatásai azért még mindig elég sokat érnek, nem beszélve a BlackBerry 10-nek is alapot adó QNX operációs rendszerről, melyet ezzel szépen be lehetne olvasztani a szoftverportfólióba. Én azért ennyire nem lennék abban biztos, hogy ez jó ötlet lenne, de a mai világban már semmire nem merek kategorikusan nemet mondani -- na jó, talán egy ázsiai felvásárláson már felhúznám a szemöldökömet.

Pedig a Wall Street Journal ezt sem tartja teljesen ördögtől valónak, más kérdés, hogy a kanadai kormány ezt alighanem máshogy fogja látni, és aligha fogja ölbe tett kézzel nézni, hogy a Nemzeti Mobilgyártó® koreaiak, pláne kínaiak kezébe kerüljön. Ennél sokkal valószínűbb, hogy a BlackBerry bizonyos részlegeket leválaszt és külön-külön értékesít, erre utalnak legalábbis Bert Nordberg igazgatósági tag (mellesleg a Heins-bizottság egyik tagja) szavai. A Sony-Ericsson egykori vezérigazgatója konkrétan kijelentette, hogy a BlackBerrynek bizonyos részlegeket el kéne adnia, bár konkrétumokat nem árult el azzal kapcsolatban, hogy mire is gondol. Ha ezt ügyesen megvalósítja a cég, kisebb piaci játékosként simán átvészelheti a nehéz időszakot.

Spekulációk szerint az egyik ilyen részleg, vagy terület a BBM, vagyis a BlackBerry Messenger lehet, melyet teljesen külön (leány)cégbe szervezne ki a cég. A chatprogram úgyis most lesz elérhető Androidon és iOS-en, vagyis hardverszinten részben függetlenedik a BlackBerrytől, tehát adná magát egy ilyen lépés. Más kérdés, hogy egy ilyen döntésnek nem sok értelmét látni, tekintve, hogy a BBM nem viszi a pénzt, és igazából nem is hozza, a kiszervezésével pedig  így a BlackBerry helyzete jottányit sem javulna.

Akármi is lesz, azt pletykálják, hogy most már hamarosan a BlackBerry esetében is feltűnhet egy vagy több kérő, aztán kezdődhet a tánc, ami az utálatos novembert talán idén kissé izgalmasabbá teheti. 

Via WSJ.

süti beállítások módosítása