Mondtam, hogy erős hete lesz ez a BlackBerrynek, tegnap megjött a Z30, meg a 40 százalékos elbocsátás híre (erről majd később), a hétvégén pedig most már tök hivatalosan jön a BlackBerry Messenger Androidra és iOS-re. Ezzel egy korszak ér véget a kanadai gyártónál, a BlackBerry Messenger exkluzivitásának korszaka, amit lehet siratni, meg lehet lehetőségként kezelni -- én a jelen helyzetben inkább így tekintek rá.

A cég hivatalos blogján szereplő információk szerint a BBM először Androidon válhat elérhetővé szombaton, majd egy nappal később iOS-re is megjelenik. Bár erről egyelőre nem szól a fáma, nem lennék meglepve, ha a BlackBerrykre fejlesztett BBM is frissülne, immár olyan új funkciókkal, mint a BBM-csatornák (ezzel komoly terveink vannak, szóval figyeljétek a blogot!).

bbm.jpg

Szóval a multiplatformossá tett BBM szerintem összességében egy jó lehetőség arra, hogy a lassan csökkenő népszerűségű programot újra felfelé ívelő pályára tegye, különösen ha megjelennek benne olyan funkciók, melyeket más chatprogramok nem, vagy nem olyan jól támogatnak. Ezek egyike lehet a csoportok kezelése, vagy éppen a BBM csatornák, amit egyelőre csak BlackBerryn lehet majd elérni, a VoIP- és videohívásokkal együtt.

Az Inside BlackBerry Blogon lévő bejegyzésből egyébként kiderül egy eddig kevéssé nyilvánvaló érdekesség is: a BBM ugyanúgy PIN-alapú lesz Androidon és iOS-en, mint BlackBerryn, a belépéshez pedig nyilvánvalóan BlackBerry ID-re lesz szükség. 

Az egyelőre továbbra sem világos, hogy hogy lesz ebből az egészből a BlackBerrynek pénze, talán nem is az a cél, hogy pénz legyen belőle, vagy nem most. Ez szerintem pár hónapon belül bizonyára kiderül majd.

Addig is BBM4All!

Címkék: android bbm ios
süti beállítások módosítása