A BlackBerry különféle mobilmenedzsment-platformjai nem teljesen új keletű megoldások, tulajdonképpen a kanadai cég kezdte az ipart anno évekkel mindenki előtt még a BlackBerry Enterprise Server nevű termékével, mely akkor még kizárólag csak BlackBerryket kezelt, viszont azokat nagyon durva részletességgel. Aztán telt, múlt az idő, a BlackBerry Enterprise Server neve BlackBerry Enterprise Service 10 lett (a rövidítés pedig BES-ből BES10), megjelent a BB10-es készülékek támogatása, valamint mellette a rendszer már Androidra és iOS-re épülő mobileszközöket is kezel.

lakatok.jpg

Tulajdonképpen ez a mobilmenedzsment-termékcsalád bővül ki hamarosan egy új taggal, amit az angol Enterprise Mobility Management szavak rövidítésével egyszerűen csak EMM-nek hív a BlackBerry. Az EMM lényegében ugyanazokat a funkciókat tudja, mint a BES10, vagyis a platform házirend-alapú flottamanedzsmentet, távoli adminisztrálást és egyéb, a biztonságos mobilhasználatot növelő funkciókat kínál, egészen új módon.

Ez lényegében annyit tesz, hogy az EMM-hez a BES/BES10-zel nincs szükség sem lokális hardverre, sem pedig szoftverre, minden rendszer az interneten működik, és egy interneten keresztül elérhető konzolból vezérelhető. Ezzel az EMM bekerülési költségei jóval alacsonyabbak és a telepítés is jóval egyszerűbb, viszont a rendszer komplexitása is csökken egyben. Mindebből következik, hogy az új, felhőalapú mobilmenedzsment rendszer elsősorban kisvállalatok igényeit szolgálhatja ki, ahol amúgy is jellemzőbb lehet az a trend, hogy az alkalmazottak a saját telefonjaikat használják a munkavégzéshez is.

Az EMM jelenleg még tesztelés alatt áll, a termék várhatóan a jövő hónap végén válik elérhetővé. A használatért havi előfizetési díjat kér majd a BlackBerry.

süti beállítások módosítása