DSC02286.jpg

Folyt. köv.

A Mercedes AMG Petronas csapata keményen küzd a Formula 1-es mezőnyben, és bár az eddigiek alapján túl sok babér nem termett nekik, Ross Brownék, illetve Hamilton és Rosberg versenyről-versenyre bizonyítják remek versenyzői képességeiket. A csapat pedig közben a serényen dolgozik a háttérben, a legmodernebb technológiával.

Ebbe a modern technológia-tárházba a BlackBerryk is beletartoznak, a kanadai cég éppen most tett közzé egy videót, amiben azt mutatja be a csapat és a gyártó közösen, hogyan használják a napi rutin során a mérnökök például a Q10-et. Ha BB QWERTY-párti vagy F1-es autópárti vagy (netán mindkettő), feltétlenül nézd meg a fenti videót!

Manapság a mobilbiztonság a legújabb buzzwordök egyike, nem csoda, hogy a gyártók ezen a területen is igyekeznek versenyre kelni egymással úton-útfélen -- ki kisebb, ki nagyobb sikerrel. A BlackBerry itt elég jó múlttal rendelkezik, és láthatóan az új operációs rendszer, a BlackBerry 10 is teljesíti a legszigorúbb biztonsági követelményeket.

pentagon.jpg

Ennek egyik legékesebb jele, hogy az Amerikai Védelmi Minisztérium tegnap bejelentette, zöld lámpát ad a BlackBerry 10 operációs rendszernek, illetve a rá épülő két telefonnak, a Z10-nek és a Q10-nek, meg csak úgy zárójelben a PlayBooknak is, amire előbb-utóbb szintén lesz BB10. Egy ilyen magas szintű kormányzati biztonsági megfelelőséget nem olyan triviális azért megkapni, a rendszereket hosszú hónapokon keresztül teszteli a Pentagon egyik ügynöksége, a hivatal több tízezer alkalmazottja pedig csak onnantól használhatja munkájához a cuccot, ha az eszköz felkerül a szervezet listájára.

A BlackBerry 10 egyébként már azelőtt megkapta egy az amerikai kormányhivatalok által rendszeresített FIPS 140-2 kirptográfiai megfelelőséget, hogy megjelent volna -- mindez pedig előrevetítette a Védelmi Minisztérium gyors jóváhagyását is.

A történet egyébként úgy kerek, hogy hozzáteszem, úgy hírlik, hogy a Samsung és az Apple is zöld utat kap a Pentagontól hamarosan, vagyis kezdődhet a verseny a tábornokok közt -- kinek van menőbb okostelefonja?

Kezedben egy vadonatúj BlackBerry Z10, netán egy Q10? Szuper, megfogtad az Isten lábát, kitűnő telefon mindkettő, értő kezekben rengeteget ki lehet hozni belőlük. A BB10 tippek-trükkök sorozatban a múlt héten azt mutattam meg, hogyan költözhetsz át a régi készülékedről az újra, de elképzelhető, hogy éppenséggel szűzen akarod betörni a bestiát (grrrr!), meg egyébként is, a készülékkköltöztető még a régi BlackBerrykről sem hozza át az e-maileket, Facebook- és Twitter-fiók beállításokat stb. Szerencsére ezek beállítása az új rendszerben pofonegyszerű, gyorsan megmutatom, hogyan csináld (az illusztrációkhoz egy Q10-est használtam, de ugyanezeket a beállításokat használja a Z10 is).

IMG_00000002.jpg

Új fiókot két helyről, vagy a BlackBerry Hub-ból (csak ha még egy szolgáltatás/fiók sincs beállítva), vagy a Beállítások menü Fiókok menüpontjában hozhatsz létre.

IMG_00000003.jpg

Mindkét módszerrel ebbe a menüpontba jutsz:

IMG_00000004.jpg

A Fiókok hozzáadása menüben hozzáadhatod a rendszerhez az e-mail fiókjaidat, a Facebook- és Twitter- és Linkedin-azonosítódat, valamint az Evernote fiókodat (utóbbi a Remember alkalmazáshoz rendeli magát hozzá). Egyes, utólag telepített programoknál (például Google Talk, vagy Yahoo Messenger) is itt adhatsz később hozzá bejelentkezési fiókot. Az e-maileket leszámítva a BlackBerry 10 jelenleg egy-egy fiókot képes kezelni minden más fióktípusból, legyen szó Facebookról, vagy Twitterről.

IMG_00000007.jpg

Az e-mail fiókok beállítása pofonegyszerű, elég csak az e-mail címedet és a jelszavadat megadni a telefonnak, a BlackBerry 10 ez alapján bejelentkezik a rendszerbe, ellenőrzi a hozzáférhető szolgáltatásokat (e-mail, naptár, névjegyzék, feljegyzések/feladatok stb) és felajánlja neked, hogy ezekből melyeket szeretnéd beállítani az új BlackBerrydre. Ugyanitt megadhatod, hogy a rendszer milyen néven hivatkozzon a fiókodra (például Gmail, Yahoo mail, Privát levelek, stb.)

IMG_00000008.jpg

Amint társítottál e-mail fiókot a rendszerhez, máris feltöltődik a Hub az elmúlt napok levelezésével. Ezt követően a Fiókok menüpontban az alsó, Fiókok hozzáadása nevű gombra bökve tudod hozzáadni a többi fiókot (Facebook, Twitter, Linkedin, vagy másik e-mail fiók) a Hub-hoz. Ennyi volt, élvezd a leghatékonyabb és legintuitívabb mobilos üzenetkezelő rendszert!

Ha maradt még benned kérdés, szokás szerint ne habozz feltenni itt, vagy az info@berryblog.hu -n, netán a BerryBlog Facebook-oldalán, vagy Twitter-csatornáján!

Ez van, amikor már tök ciki temetni a BlackBerryt (néhány egységsugarú médiamunkás még nem jött rá), ráadásul a kanadai cég nem átall egy-két olyan termékkel előrukkolni, ami meglep mindenkit, elsősorban a vérszagra gyűlő szagsajtót. Befutott a Q10, a tesztkészülékek világszerte ki lettek osztva (persze leginkább az angolszász médiának, ami valahol érthető is), az első tesztek pedig már a múlt héten befutottak. És az történt, amire a legkevésbé sem számítottam volna három hónapja: a sajtó valahogy nem igazán tud fogást találni a telefonon.

q10_press3.jpg

Persze lehet, hogy én nézek rossz teszteket, de még a BlackBerryvel az utóbbi időszakban finoman szólva is porrongyként bánó, legnagyobb BlackBerry-hater Boy Genius Report is eleresztett némi elégedett hümmögést, különösen a billentyűzettel kapcsolatban. Mivel a Q10-et már lehet kapni Angliában, és Jack Potata ott az első megrendelők közt (elvileg holnap megkapja a telefonját), valamint itt van nálam is egy -- sajnos egyelőre nem végleges -- tesztpéldány, ezért hamarosan a BerryBlog tesztjét is olvashatjátok, de addig is itt egy kis szemezgetés a nemzetközi sajtóból. Így látták a nyugati lapok a Q10-et:

A Q10 kiváló billentyűzete és az üzenetkezelő rendszer tökéletes párost alkotnak. A hosszú akkumulátoros üzem és a kényelmes billentyűzet miatt igazán megérte várni erre a készülékre, a 10.1-es BlackBerry operációs rendszer pedig már csak a hab a tortán.

-CNET

Ide a rozsdás bökőt, de ki merem jelenteni, hogy jelenleg egyetlen piacon lévő mobiltelefon sem képes olyan pontos és gyors szövegbevitelt kínálni, mint ez a készülék...

-New York Times

Egy produktív bestia. Arra született, hogy gépeljenek rajta. Évek óta nem gépeltem fizikai billentyűzeten, de ezeket a gombokat olyan jól megtervezték, hogy viharsebesen tudtam vele gépelni.

-Business Insider

A BlackBerrynek nagyon komoly tapasztalata a fizikai billentyűzetet illetően, és ezt most be is bizonyította a Q10 esetében.

-Mashable

A BlackBerry Q10 egy modern érintőkijelzős okostelefon és az ikonikus BlackBerry-billentyűzet sikeres házassága. 

-The Associated Press

A legtöbben tehát leginkább a klaviatúrát emelték ki a Q10 tesztje során mint azt a szempontot, melyben a készülék igazán nagyon, páratlant alkot. Mondjuk a BlackBerry hardvergombos okostelefonjának ezen a téren nincs nehéz dolga, a gyártónak jóformán csak saját magával kell versenyeznie, ezt az akadályt meg nem nehéz megugrani. De azért azt is látni kell, hogy jó pár olyan felhasználó mászkál még a világban, akik gyűlölnek érintőkijelzőn gépelni, de mégis megköveteli tőlük a munkájuk, hogy menet közben, a mobiljukról is dolgozzanak, írjanak.

Nekik a legjobb vétel a BlackBerry Q10, és ezt akárhogy szeretné, már sehogy sem tudja elvitatni a sajtó a kanadai gyártótól.

Címkék: teszt sajtó q10

Nagyjából egy héttel ezelőtt írtam itt arról, hogy aki BlackBerry 10-es telefonra vált, vagy régebbi BlackBerryről, vagy más platformról, az milyen eszközöket vethet be annak érdekében, hogy a költözés zökkenőmentes legyen. A poszt természetesen még azóta is aktuális, de közben lényegesen könnyebbé vált azoknak a helyzete, akik iOS-ről vagy Androidról váltanának BB10-re -- márpedig ilyen felhasználókból Thorsten Heins korábbi nyilatkozata szerint jó néhány akad.

deviceswitch_mushroom.jpg

A BlackBerry múlt hét végén partnerével, a Media Mushroommal közösen kitett az iTunes-ba és a Google Play Store-ba egy hasznos kis alkalmazást Device Switch néven, mely óriási segítség a költözni vágyóknak. A program arra hivatott, hogy a régi platformról átmásoljon BlackBerry 10-re minden lényegesebb adatot, mindezt pedig a lehető legegyszerűbben tegye.

A rendszer működésének feltétele, hogy mind a régi telefonon, mind a BB10-es eszközön futnia kell az appnak, és a két készülék ugyanarra a Wi-Fi hálózatra kell csatlakozzon. Vagyis szó nincs semmiféle Bluetooth-szos vagy NFC-s varázslatról: a telefonok amint megtalálják egymást, a rövid biztonsági ellenőrzést követően meg is kezdődik a kívánt adatok átmásolása egyik készülékről a másikra.

A Device Switch jelenlegi állapotában a névjegyzéket (fotókkal és minden vonatkozó adattal egyetemben) és a naptárbejegyzéseket menti át, de rövidesen olyan verzió is érkezik az egyébként ingyenes appból, mely a fotókat és videókat is átmásolja az új BlackBerryre.

A költöztető program a következő hivatkozásokról érhető el: