Na erre szerencsére nem kellett sokáig várni, itthon is elindult a BlackBerry első BB10-es telefonjának, a BlackBerry Z10-nek az átfogó szoftverfrissítése. A cég a héten zajló BlackBerry Live-on jelentette be, hogy a legtöbb szolgáltató pár napon belül elindítja a frissítési hullámot a soron következő, 10.1-es verziójú rendszerre, ami számos hibajavítás mellett néhány új funkciót is hoz.

os101_tmo.png

A PlayBookblog szerint a T-Mobile kiadta az általa forgalmazott készülékekre az operációs rendszer 10.1.0.273-as verzióját. A frissítési csomag mérete 305 MB, de ez függhet attól is, hogy jelenleg milyen verziót használsz. Frissítés előtt biztos ami biztos érdemes adatmentést végezni!

Via PlayBookblog.

A BlackBerry Live-nak vége, lehet hazamenni Floridából, már aki haza akar egyáltalán menni egy olyan helyről, ahol télen sem nagyon megy 20 °C alá a hőmérséklet, és vannak menő bűnügyi helyszínelői is. A BlackBerry éves konferenciájának egyetlen hardverspecifikus bejelentése a Q5 leleplezése volt -- a telefon lényegében egy olcsóbb, kicsit butított Q10 lesz, de ezt már megírtuk korábban. Az alábbi videóban Aman Bhalla, a Q5 termékmenedzsere mutatja be nektek a telefont, át is adom neki a szót:

A videóból egyebek mellett kiderül, hogy a Q5-nek valóban 1,2 GHz-es processzora lesz, viszont a rendszermemória méretét nem merte 2 GB alá csökkenteni a BlackBerry, valószínűleg ennyi minimum kell a BlackBerry 10-nek, hogy jól érezze magát. Aman emellett elmondja, hogy a BlackBerry Live-ra látogató közönség teljesen odavolt a QWERTY-billentyűzetért, és megmutatja a sokkoló pink színű Q5-öt is, amiért meg biztosan a csajok lesznek majd oda.

q5_threesome2.png

Az is kiderül a videóból, hogy a Q5-öt kifejezetten a fiataloknak fejlesztette a BlackBerry, konkrétan a 16-30 éves korosztály számára kínálja ezt a telefont a cég. Ezek szerint én már nem vagyok annyira célcsoport, de mit tesz a sors azért nekem így is eléggé bejön.

Aki szemfülesen figyelt tegnapelőtt a BlackBerry Live nyitóelőadásán, melyet ki tudja, talán éppen a BerryBlogon követett, emlékezhet, hogy a BBM rövidesen kiegészül a BBM Channel funkcióval, ami a csoportok egyfajta drasztikus továbbfejlesztéseként fogható fel. Olyan kicsit, mintha a Twittert, a BBM-et és a Facebook oldalakat egybe gyúrnánk, szóval van posztolás meg lájkolás (!!!), képfeltöltés, chatelés (ez majd később lesz), meg mi szem-szájnak ingere.

Az elérhető csatornák száma persze eleinte elég korlátozott még, hiszen egyelőre bétatesztelés alatt áll csupán a szolgáltatás, ami valószínűleg egy későbbi BBM-frissítés révén jelenik majd meg mind BlackBerry 10-re, mind a régebbi BlackBerrykre.

bbmchannel.jpg

Mivel a tesztelésben a BerryBlog is részt vesz, ezért ezennel ünnepélyesen bejelentem, hogy elindítottam a blog BBM-csatornáját, amit a C000190A7 BBM Channel PIN-en keresztül érhettek (majd) el. Aki már esetleg teszteli a szolgáltatást (mert van Beta Zone hozzáférése), csatlakozzon, várunk mindenkit sok szeretettel!

Úgy látszik a BlackBerry a hazai fejlesztői közösségekre is egyre nagyobb figyelmet fordít, illetve vice versa, a fejlesztői közösségek is felfigyeltek a BlackBerry 10-et körüllengő -- nem teljesen alaptalan -- hype-ra. Ha van köztetek akár céges keretek közt dolgozó, profi alkalmazásfejlesztő, akár pusztán hobbiból érdeklődő, de egy szebb jövőről álmodó BlackBerry-tulajdonos, érdemes ellátogatnia a BalaBit Open Academyre, ahol többek közt a BBB-s fejlesztésről is lesz egy előadás!

open_academy.jpg

A BalaBit Open Academy május 23-án lesz a BME Q épületében, (Magyar tudósok körútja 2., Simonyi Károly előadóterem), a programról és az eseményről szinte minden részletet megtalálsz a https://www.facebook.com/openacademy oldalon! A BlackBerry natív alkalmazásfejlesztéssel foglalkozó előadás 17:00-kore kezdődik és Inotay Krisztián fejlesztő tartja a BME-AutSoft színeiben. Még az sem kizárt, hogy mi is ott leszünk.

Gyertek el, lesz utána ingyen sör!

Címkék: open academy balabit

A BlackBerry Live alig kezdődött el, máris sok fontos bejelentés hangzott el a kanadaiak részéről, nem győzzük kapkodni a fejünket egyes dolgok hallatán. A legfontosabb, tegnapelőtti bejelentéseket több kisebb horderejű, leginkább fejlesztőknek szóló bemutató követte. A BlackBerry fejlesztői kapcsolatokért felelős alelnöke, a mindig baromi laza Alec Saunders például beszélt a BlackBerry Live-val egy tető alá hozott Jam Americason a BlackBerry 10.2-ről, vagyis az új operációs rendszer soron következő új verziójáról.

1002.jpg

Tudom, még csak most kezdi el a 10.1-es frissítés terítését a BlackBerry a szolgáltatókkal karöltve, mégis mi szükség akkor máris ennyire előreszaladni? Először is látni kell, hogy egy ilyen verzióugrás azért nem játék, eléggé alaposan ki kell tesztelni mindent, ráadásul a fejlesztőket is fel kell készíteni arra, hogy használni tudják az új operációs rendszerrel megjelenő funkciókat. Ez eltart egy darabig, szerintem ne tévesszen meg senkit az a tény, hogy a 10.1-es verzió viszonylag hamar megszületett a BlackBerry 10 rajtját követően.

A 10.2-es build kiadását megelőzi tehát több tesztverzió és egy fejlesztői SDK megjelenése is -- ez utóbbi már a jövő hónapban megjelenhet. A operációs rendszer új verziója a következő, részben hiánypótló fejlesztéseket vezeti majd be:

  • Háttérben futó alkalmazások támogatása, vagy "headless app": ez azt jelenti, hogy a frissítés után nem kell majd active frame-ként futtatni egy appot ahhoz, hogy az ellássa a funkcióját, ami remek hír mindenkinek, aki például rendszerfelügyeleti alkalmazásokat futtat előszeretettel.
  • USB hoszt funkció: ez is egy hasznos tulajdonság, lényegében azt jelenti, hogy egy speciális kábel segítségével mindenféle USB-s tárolót (leginkább persze pendrive-ot) rá tudsz kötni majd a BlackBerrydre, és el tudod érni a rajta lévő fájlokat.
  • Wi-Fi Direct és Miracast támogatás: ennek segítségével egy másik Wi-Fi Direct eszközzel router nélkül is felépíthető vezeték nélküli kapcsolat.
  • Flurry Analytics támogatás: ez leginkább a fejlesztőknek lesz jó, akik így több információhoz jutnak majd az alkalmazások használóiról.
  • Smart card támogatás: Lényegében azt eredményezi, hogy a BB10-es BlackBerry NFC-kapcsolat segítségével képes úgy működni, mint például egy beléptetőkártya.
  • Magasságmérő szenzor támogatás: ez azt hiszem eléggé magáért beszél, bár ha eljön az ideje repülőgépen senki ne próbálgassa, mert úgysem fog helyes értékeket adni.
  • Geofencing: ez a funkció kicsit a Google Latitude-jára hajaz, ha jól értettem, illetve a fejlesztők ennek a funkciónak a segítségével olyan helyfüggő appokat készíthetnek, melyekre eddig nem volt lehetőség (nem egyszerű GPS-alapú lokációról beszélünk!)
  • Android Jelly Bean támogatás: ez az Android Runtime frissítésével válik elérhetővé, és lehetővé teszi, hogy a fejlesztők jobb, korszerűbb androidos appokat is átportoljanak BlackBerry 10-re.

Ezek lennének tehát a BB10 v10.2 főbb újdonságai, szerintem jól látható, hogy a BlackBerrynél gőzerővel dolgozik tovább a fejlesztőcsapat azon, hogy újabb funkciókkal egészítse ki a rendszert -- nem beszélve az esetleges hibák kijavításáról.

Te egyébként mit tennél még bele ebbe a listába, ha a helyükben lennél?

A tegnapi BlackBerry Live konferencia-nyitóelőadás kétségtelenül legnagyobb híre az volt, hogy a BlackBerry közölte, megnyitja más platformok felé a jelenleg mintegy 60 millió felhasználóval rendelkező BlackBerry Messengert. Vagyis az eddig exkluzív alkalmazás elveszti az exkluzivitását, ami miatt egyesek azonnal elkezdték kongatni a vészharangot, míg mások örömtáncot lejtettek -- csak az én BBM-kontaktlistámon akadt ebből is, abból is.

Nagyon röviden annak, aki nem követte a tegnapi eseményeket, vagy úgy általában nincs tisztában a mobilpiaci helyzetképpel gyorsan vázolom, miről szól ez az egész. A nyártól az eddig kizárólag BlackBerryk közt használható BBM Androidon és iOS-en is használható lesz, vagyis a BlackBerrydről tudsz küldeni az iPhone-os és androidos barátaidnak BBM chatüzeneteket, illetve idővel ingyen hang- és videohívást is tudsz majd folytatni velük -- nagyjából úgy, mint a Skype-pal.

multiplatform_bbm.jpg

Szerintem ez alapvetően egy ügyes húzás a BlackBerry részéről, de kétségtelenül vannak buktatói is. Először is, a BBM még mindig egy jól csengő név a mobilos alkalmazások piacán, még akkor is, ha csak BlackBerry-exkluzív. Ezt tehát a kanadaiak a maguk oldalára fordíthatják. Másfelől viszont az aktív BBM-felhasználók száma folyamatosan csökken, mióta a BlackBerry vesztett a piacrészesedéséből -- ez a két jelenség együtt jár, én is tapasztalom, hogy tűnnek el az ismerősök a listáról.

A BlackBerrynek pedig cselekednie kellett, még mielőtt a platform teljesen elnéptelenedik és elveszti minden vonzerejét. A BBM megnyitásáról jó régóta pletykáltak, gondolom úgy voltak vele Thorsten Heinsék, hogy a BlackBerry 10 rajtját még megvárják, aztán lesz ami lesz, meglépik a multiplatform irányt. Ha ügyesen csinálják, a BBM az olyan, exkluzív szolgáltatásoknak köszönhetően, mint a tegnap bejelentett BBM csatornák, más platformokon is komoly sikereket érhet el, pláne ha tényleg ingyenes lesz és ingyenes hívásokat is biztosít, legalább olyan jó minőségben, mint két BB10-es készülék közt.

És éppen itt, az ingyenességben van a dolog legnagyobb buktatója, hiszen marha nehéz lesz meggyőzni a régi BlackBerrykkel rendelkező felhasználókat arról, hogy nekik miért kell ugyanazért fizetni (gyk. a BBM-hez kötelező BlackBerry szolgáltatásért), amit más platformokon ingyen megkapnak a userek. Különösen érdekes fényben tűnnek majd fel azok a tarifaopciók, melyek BBM-re lettek kihegyezve -- ilyen nálunk nem nagyon van, de Indiában, vagy Indonéziában akad belőlük szép számmal. Ezeket most villámgyorsan át kell alakítania a BlackBerrynek, különben éppen azon a piacon eshet pofára, ami jelenleg a leginkább fontos neki.

Szóval összességében ez utóbbi apróságot leszámítva a multiplatformos BBM-mel szerintem a világon semmi baj nincs, felesleges sírni miatta, hogy a szolgáltatás Androidon és iOS-en is megjelenik majd, mert egyrészt nem nagyon volt más választás, másrészt meg sokat hozhat ez még a konyhára Thorsten Heins csapatának. A BlackBerry stratégiájába ráadásul ez láthatóan tökéletesen illik, hiszen ne feledjük, hogy a mobilmenedzsement megoldásokat is kinyitja más platformok előtt a gyártó. Ha nem tudod legyőzni az ellenségeidet, állj melléjük, nem igaz?

süti beállítások módosítása