A kánikulában az a rossz, hogy nem csak nekünk, hanem mindennek körülöttünk rohadtul melege lesz hirtelen -- beleértve az elektronikai termékeket is. Ilyenkor melegebb a számítógép, a tévé, a PlayStation és a telefon is. A modern okostelefonoknál ráadásul nem csak a kánikula okozhat hőgutát, de szerencsére ezeknél a készüléknél ez többnyire rendeltetésszerű. A BlackBerry 10-es okostelefonok azonban olykor kimondottan erősen képesek felhevülni, de ez a láz gyógyítható, illetve elmúlik magától.

A saját, és mások tapasztalatai alapján mind a Z10, mind a Q10 képes alaposan felmelegedni elsősorban nagy terhelés közben, vagyis például ha játékot futtatsz a telefonon. Ilyenkor a készülékbe épített processzor teljes gőzzel dolgozik, és ha nincs hálózatra kötve a telefon, őrült tempóban szívja az akkumulátortól az energiát, melynek egy része egyszerűen hőenergiává alakul. FIgyeld meg, ha a játékot befejezed, a készülék hamar visszahűl üzemi hőmérsékletre, vagyis nagyjából szobahőmérsékletre.

superbowl2.jpg

Szintén felmelegedhet a telefon abban az esetben, ha töltőre csatlakoztatod, ez leginkább az akkumulátort töltő áramkör melegedésére vezethető vissza, de kis mértékben maga az akkumulátor is felmelegedhet töltés közben.

Az egyik legjellemzőbb melegedési probléma az új telefonok használatba vétele után közvetlenül jelentkezik. Ezt az okozza, hogy az újonnan felvett fiókokat a telefon azonnal elkezdi szinkronizálni, a folyamat annál tovább tart, minél több fiókot használsz, minél több névjegyet tárolsz a névjegyzékedben és minél több bejegyzésed van a naptárjaidban. A telefon addig nem tud valódi készenléti állapotba kerülni, míg ez a szinkronizáció tart, ezért a folyamat közben kissé felmelegedhet.

Végül, de nem utolsósorban felmelegedhet a telefon akkor is, ha a mobilhálózat gyenge minőségű jelet biztosít, és a rádiós modul sokat "ugrál" a cellák közt azért, hogy ezt valahogy ellensúlyozza. Tipikusan olyan esetekben fordulhat ilyen elő, ha a hálózat túlterhelt, vagyis egy helyre egyszerre sok ember zsúfolódik össze (koncenrtek, sportesemények stb.).

A fent felsorolt esetek mind üzemszerű működésnek tekinthetők, ha ezek egyike sem áll fenn nálad, mégis melegszik a BlackBerryd, nézz utána, milyen alkalmazások futnak a háttérben, netán indítsd újra a telefont. Ha a készülék hátlapját leveszed, és netán bármilyen deformációt, púposodást vélsz felfedezni az akkumulátoron, azt javaslom gondolkodj el egy cserén -- bár ez jellemzően csak a régi, több éves áramforrások esetében lehet probléma.

Ja, és ha a végére lehet egy tanácsom: soha ne hagyd a telefonod az autóban, vagy tűző napon, különösen ne nyáron!

A századik Tour de France kerékpáros körverseny lassan a végéhez ér, egyelőre a Sky csapat menőjének, Chritopher Froome-nak áll a zászló, de ott liheg még a nyomában a Saxo-Tinkoff menője, a madridi születésű Alberto Contador is.

contador.jpg

Az a Contador, aki egyébként BlackBerry-tulajdonos, méghozzá láthatóan egy fehér Z10-et használ -- na nem verseny alatt, hanem ahogy a mellékelt kép is mutatja, verseny előtt, bemelegítés közben. Ezt a fotót egyébként a 17., egyéni időfutam-szakasz során "lőttem" a tévéközvetítés alatt -- már csak az a kérdés, hogy vajon milyen zenét hallgathat a spanyol...

Az Aristo, vagyis a BlackBerry A10 körüli pletykák fellángolása óta állandó beszédtéma az interneten, akár más szakmai blogokon, akár a BerryBlog Facebook-oldalán, hogy valójában jó döntés-e a BlackBerrytől egy ekkora méretű okostelefon piacra dobása. Ahogy azt egyelőre csak sejteni lehet, az A10 kijelzőjének képátlója 5 hüvelyk lesz, ami számos csúcskategóriás okostelefon kijelzőjével vetekszik, de közben a panel felbontása nem változik a Z10-hez képest. Melléfogás, vagy okos trendkövetés vajon ez a BlackBerry részéről?

Először is érdemes tisztázni egy dolgot: a mai okostelefonok rendkívül bonyolult szerkezetek, melyeket számos műszaki paraméter fémjelez, ezek közül az egyik legkézenfekvőbb, első ránézésre látható tulajdonság a kijelző (vagyis a telefon) mérete. Ha tetszik, ha nem, a gyártók áldásos tevékenységének köszönhetően ma nagyjából az tudatosult a vásárlókban, hogy egy okostelefon minél nagyobb, annál jobb -- erre a vonatra még az Apple-nek is fel kellett szállnia, hiába vallotta az isteni Steve, hogy egy okostelefon kijelzőjének nem kell nagyobbnak lennie 3,5 hüvelyknél.

a10_leak.jpg

Persze azért mindennek van határa, de lássuk be, a weboldalak jobban mutatnak egy nagyobb kijelzőn, a gépelés pedig könnyebb egy nagyobb virtuális billentyűzeten -- már csak az a kérdés, hogy a kezünk és a zsebünk elég nagy-e ezekhez a kütyükhöz. Nyilván van akinek igen, van akinek nem. Ennél fogva a tepsifonok, vagy ahogy mostanában divatos nevezni őket, phabletek, nem valók mindenkinek.

Az A10 ebben a méretkategóriában semmi különösen kirívót nem mutat, a BlackBerrynek tehát inkább azt kell kitalálnia a premierig, hogy mi lesz az, amivel megkülönbözteti magát a polcon lévő többi, hasonló méretű és műszaki hátterű telefontól. Ez a megkülönböztető jegy jó eséllyel a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.2-es verziója lesz, mely a jelenlegi kiadás továbbfejlesztéseként egyebek mellett minden más rendszernél tökéletesebb többfeladatos támogatást nyújt majd, illetve nem mellékesen lesz benne egy Android 4.2.2-kompatibilis alrendszer (futtatókörnyezet), szóval kis túlzással két operációs rendszer is fut majd a készüléken.

Ezen kívül az A10 mellett szólhat a gyárilag beépített munka- és privát szeparációt támogató BlackBerry Balance, melynek vállalati környezetben lehet nagy hasznát venni.

Megadva a választ a címben feltett kérdésre, szerintem igenis kell a BlackBerrynek a tepsiméretű A10, mivel egyre több fogyasztó szemében vonódik egyenlőségjel a méret és a teljesítmény/kategóriaszint közt, másrészt meg mert prektikus vonzatai is lehetnek. Ha pedig valakinek sok az A10 14x7,2 centiméteres mérete, még mindig vásárolhat magának egy valamivel szerényebb teljesítményű Z10-et, melyre az év végén éppúgy elérhető lesz a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.2-es kiadása, mint az Aristóra.

Biztos vagyok benne, hogy aki BB10-es készüléket vásárol magának, az legalább egy, de inkább több e-mail fiókot beállít a rendszerhez, melyre bizonyos időközönként lekéri a céges vagy magán e-mailjeit. Az üzenetek személyessé tételére egyrészt a fiókbeállításoknál találni lehetőséget (például a megjelenített név beállításával), másrészt pedig minden e-mail végére betehetünk egy aláírást, ami minden fióknál más és más lehet -- ennek a módjával ismertetlek most meg titeket.

alairas.jpg

Az e-mail aláírások beállításához kövesd az alábbi lépéseket:

  • Lépj be a BlackBerry Hub-ba
  • A jobb alsó ikonra bökve hívd elő az oldalsó panelt
  • Bökj a "Beállítások" menüpontra
  • Válaszd ki az E-mail fiókok opciót
  • Bökj rá arra a fiókra, aminek az aláírását be szeretnéd állítani

Az "Automatikus aláírás" melletti kapcsolóval beállíthatod, hogy szeretnél-e aláírást megjeleníteni minden e-mailed alatt, a kapcsoló alatti szövegbeviteli mezőben pedig mindjárt meg is adhatod a megjelenítendő szöveget.Ilyen egyszerű az egész, mostantól minden, az adott fiókból kiküldött e-mail alatt megjelenik a beállított aláírás!

Az Inside BlackBerry Help blog posztja alapján.

A mobilos operációs rendszerek folyamatosan formálódnak, javulnak, újabb funkciókkal (és hibákkal) gazdagodnak, frissítések révén. A BlackBerry 10-et is úgy építették meg a kezdetektől fogva, hogy frissíthető legyen, és bár eredetileg arról volt szó, hogy a BlackBerry az Apple-hez hasonlóan a szolgáltatóktól gyakorlatilag teljesen függetlenül ad majd ki frissítéseket az új telefonokhoz, mégsem ez történt.

Itt is sokszor volt már téma, hogy egy új szoftver kiadását bizony mindenhol hosszadalmas jóváhagyási procedúra előzi meg, és amíg a mobilszolgáltató nem mond áment egy frissítésre, addig bizony a telefon tulajdonosa sem töltheti le a készülékére -- így fordulhatott elő, hogy míg Európában a BlackBerry 10.1 már május eleje óta elérhető volt a Z10-hez, addig a legnagyobb amerikai szolgáltatónál csak a múlt héten jelent meg.

z10_verizon.jpg

Thorsten Hein a BlackBerry legutóbbi éves részvényesi közgyűlése után a CrackBerrynek nyilatkozva közölte, csöppet sem boldog ettől a helyzettől, de most nincs mit tenni egyelőre, később a szolgáltatók majd vélhetően gyakrabban hagyják jóvá ezeket a frissítéseket. Heins szerint nem lehet csak úgy össze-vissza upgradelni egy telefont a szolgáltató beleegyezése nélkül, hiszen a készülék a szolgáltató saját tulajdonában álló hálózatot használja, ami azt jelenti, hogy egy rosszul megírt szoftver nem csak a telefon tulajdonosának okozhat kellemetlen perceket, hanem a hálózat üzemeltetőjének, vagyis a mobilszolgáltatóknak is.

Azért ehhez két dolgoz hozzátennék: egyrészt van olyan cég, amelyik ezt a rendszert évek óta páros lábbal tiporja (a nevét már említettem feljebb), másrészt meg a lehető legrosszabbkor jön ez a tökölés a BlackBerrynek, Heinséknek tehát ki kell találniuk valamit, hogy a szolgáltatók frissítési ciklusait meggyorsítsák. A dolog annál is inkább kínos, mivel a BlackBerry 10 OS-t elvileg lehet modulárisan is frissíteni, ami azt jelenti, hogy a szoftver rádiós moduljához adott esetben hozzá sem kell nyúlni -- ez pedig ha nem is az egyetlen, de a szolgáltatók hálózatához kötődő legfontosabb komponens.

Kifejezetten örömteli tény, hogy a magyar szolgáltatók egész jól állnak frissítés ügyileg, bár konkrét tapasztalatom csak a Telekommal van -- ott a bejelentést követő héten már kint volt a 10.1-es OS-frissítés a Z10-hez. Más kérdés, hogy a köztes -- de nem kevésbé fontos -- hibajavítások kiadását a magentások sem kapkodják el, bár gondolom van éppen elég tesztelendő telefon náluk is

Nem tudom, közületek hányan használják a Twitter mikroblog-szolgáltatást, gondolom vannak köztetek jó páran, akik a Facebook, a Tumblr és egyéb közösségi csatornák mellett itt is jelen vannak és csiripelnek, vagy csak fülelnek mások csiripelésére. Mindkét típusú felhasználónak jó hír (feltéve, hogy Z10-et, Q10-et, netán Q5-öt használ), hogy megérkezett BB10-re az első olyan gyári Twitter-kliens, mely használhatóságban képes szinte minden szempontból felvenni a versenyt a konkurens platformokra készített kliensekkel.

twitter_bb10.jpg

A BB10-es Twitter app új verziójának kétségtelenül egyik leghasznosabb újítása, hogy a program immár támogatja a több fiók használatát, igaz ezek közül csak az egyiket tudja szervesen integrálni a Hub-ba. Szintén régi adósságot törlesztett a BlackBerry azzal, hogy a direkt üzenetek küldése és olvasása is megoldott már kliensen belül (vagyis nem csak a Hub-ból).

Újdonság, hogy mostantól el lehet érni a más platformokon már korábban megjelent Discover funkciót, le lehet menteni a mások által feltöltött fotókat, emellett megjelent a prediktív keresési funkció, és a felületet is kissé finomhangolta a BlackBerry.

A natív BB10-es Twitter-kliens letölthető a BlackBerry Worldből, és ha már letöltötted, kövesd a BerryBlogot, hogy mindig értesülj a legfrissebb BB-s hírekről -- a Twitteren is!

süti beállítások módosítása