A Facebook, napjaink legnépszerűbb közösségi hálózata minden okostelefon-platformon kiemelt figyelmet kap, nincs ez másként a BlackBerry 10-zel sem, ahol a kezdetek óta ott van a gyári Facebook-kliens, mely az időközben eltelt időben sokat fejlődött. A program egyre több funkciót tud, a legújabb, 10.2.2-es verzió pedig már szinte tökéletes.

fb_bb10_update.jpg

Az új verzióba ugyanis végre-valahára bekerült a megosztás funkció, vagyis az ismerőseink üzeneteit, képeit és posztjait megoszthatjuk a saját falunkon, ismerőseink falán vagy valamelyik általunk menedzselt oldal falán. TOvábbi újdonság, hogy a chatablakhoz immár az alkalmazásban is hozzá lehet adni új felhasználókat, linkek megosztásánál végre van preview, és ha netán meggondolatlanul posztoltunk volna valamit, azt mostantól az appból is lehet törölni.

A legfontosabb újítások közé tartozik végül, de nem utolsósorban, hogy a kliens immár tájképmódban is elfordul, ha a telefont elforgatjuk. Hát nem zseniális?

Az új Facebook appot letöltheted erre a linkre kattintva.

A BlackBerryk egyik tradicionális tartozéka a villogó piros LED, ami az üzenetek beérkezésére figyelmeztet, kivéve, ha ezt a funkciót az adott üzenettípusra vagy értesítésre letiltotta a felhasználó. Sokan nem tudják, hogy ez a LED nem csak piros fénnyel tud villogni, hanem gyakorlatilag bármilyen színben, ezt a hasznos kis funkciót pedig okos alkalmazások segítségével lehet szabályozni. Nekem ezek közül régi kedvencem a BeBuzz, a német Bellshare fejlesztőcsapat produktuma -- a program BB10-es verziójából nemrég készült egy ingyenes változat is.

bebuzzlogo.png

Nem mintha a fizetős alkalmazás olyan sokba kerülne, de tény, hogy nem mindenkinek van szüksége minden olyan funkcióra, melyet a teljes változat biztosít. Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, következzen a lista, avagy ezt tudja az ingyenes BeBuzz BlackBerry 10-re:

  • 2 kapcsolatra korlátozódó egyedi fényjelzés (be lehet állítani, hogy a főnöktől, vagy baráttól/barátnőtől érkező üzenetek, bejövő hívások stb. esetén egyedi LED-fénnyel jelezzen a telefon),
  • 7 LED szín, 1 DISO-szín (gyors villogtatás egymás után),
  • Facebook, Twitter és LinkedIn üzenetek egyedi LED-del jelzése,
  • Egyedi rezgések állíthatók be minden értesítéshez,
  • Hálózatlefedettség LED-es jelzése,
  • Akkutöltés LED-es jelzése.

És még sok minden más. Aki BB10-es telefont használ (meg az is, aki régebbit), annak a BeBuzz kötelező letöltés, pláne most, hogy már ingyenesen is elérhető. Szóval töltsétek le! Konkrétan innen:

BeBuzz free for BlackBerry

Bár nem hiszem, hogy a Windows pozícióját rövid távon bármi is veszélyeztetné az asztali operációs rendszerek piacán, némelyik mobilgyártó már most elképzeli magának azt a jövőt, melyben a PC helyett egy mobileszközt használnak az emberek, különböző méretű kijelzőkkel. Lényegében erre rímel a BlackBerry mobile computing koncepciója is, melyet a BB10 megjelenése óta folyamatosan lebegtetnek a kanadaiak, meglehetősen kevés konkrétum nélkül.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a jelenlegi BlackBerryket ne lehetne nagy kijelzőre kötni és ott dolgozni vele. Itt van például a Z30, amihez simán lehet csatlakoztatni monitort, tévét, illetve vezeték nélküli billentyűzetet és egeret, amivel aztán pont úgy lehet tenni, mintha egy PC előtt ülnénk.

A fenti, egyébként nem hivatalos videó ékes példája ennek a felhasználási módnak, bár azért egyelőre látszik, hogy a felület még nem itt érzi jól magát, de ettől függetlenül meglepően sok mindent meg lehet csinálni a napi munkafeladatokból egy BB10-es telefonnal. Ráadásul mivel a rendszer többfeladatos képességei a maga nemében párját ritkítók, a BlackBerry új operációs rendszerében tényleg ott van a lehetőség arra, hogy egy hatékony mobil computing platformmá váljon.

Via N4BB.

Az utóbbi napokban, hetekben nem mondhatni, hogy túlságosan optimista légkör alakult volna ki a BlackBerry körül, lássuk be, részben joggal. Egy ilyen helyzetben mindenkinek nagyon nehéz, nektek, BlackBerry-hívőknek, nekünk, akik próbáljuk táplálni ezt a hitet évek óta és persze a BlackBerrynek, melyet alighanem soha nem temettek még annyian, mint manapság. 

bbry_logo.jpg

Egy ilyen helyzetre borzasztó nehéz reagálni, lelket önteni rajongókba, partnerekbe, tulajdonosokba, dolgozókba, a BlackBerry ráadásul soha nem jeleskedett a hatékony damage controlban. A cég ma ezt kísérli meg, kilenc országban jelentet meg több mint 30 nagy magazinban egy levelet, melynek a lényege nagyjából annyi: "még mindig számíthattok ránk". Következzen a levél teljes terjedelmében, Magyarországon egyedül a BerryBlogon:

Kedves vásárlóink, partnereink, rajongóink!

Mostanra szinte biztos, hogy olvastátok a BlackBerryvel kapcsolatos különböző híreket a sajtóban. Bizonyára gondolkoztatok rajta, hogy mindez mit jelent neked, a több tízmillió BlackBerry felhasználó egyikének.

Van egy fontos üzenetünk a számodra:

Továbbra is számíthatsz a BlackBerryre

Miért vagyunk ilyen biztosak benne? Mert még mindig tetemes mennyiségű készpénz áll rendelkezésünkre és nincs adósságunk sem. Jelenleg is zajlik nálunk az az átalakulás, melynek célja, hogy működési költségeinket megfelezzük azért, hogy egy hatékonyabb, ügyfélközpontúbb társaságként üzemelhessünk.

Kétségtelen, hogy nehéz idők járnak most ránk, de nem becsüljük le a helyzetet és a kihívást. Megtesszük az olykor fájdalmas, de szükséges lépéseket azért, hogy megerősítsük a BlackBerryt.

Mindezek mellett mindvégig elkötelezettek maradunk felétek, akik segítettek a BlackBerryt a legmegbízhatóbb üzleti eszközök szintjére emelni.

Éppen azért a drámai szalagcímek közepette szükségszerű leszögezni a következő tényeket:

A produktivitást legjobban szolgáló eszköz

Teljesen átalakítottuk a készülékportfóliónkat idén a BlackBerry 10 megjelenésével. Négy BlackBerry 10 készüléket forgalmazunk, ebből kettő érintőkijelzős, kettő hibrid (QWERTY billentyűzet és érintőkijelző) megoldás. Mostanra mindegyik az új platformunk harmadik kiadását futtatja. Ha elsősorban a produktivitásra fókuszálsz, ha az üzlet számodra igazán fontos, a legjobb készülékeket kínáljuk a számodra. Emellett továbbra is a mi eszközeinkkel lehet a legjobban, legkönnyebben gépelni, ehhez semmi kétség nem fér.

A legbiztonságosabb eszközök a piacon

Azok a kormányok a világ minden tájáról, világcégek és nagyvállalatok, melyek semmilyen szinten nem kockáztathatják a biztonságot, továbbra is a BlackBerryt választják. A biztonság a legkomolyabb örökségünk, az iparág pedig pontosan tisztában van azzal, hogy a BlackBerry a legbiztonságosabb megoldást nyújtja az eszközöktől kezdve a szervermegoldásokon át a globális adathálózatig bezárólag. Egy pillanatig se kételkedj benne, hogy továbbra is ránk bízhatod a bizalmas kommunikációdat.

A legjobb vállalati mobilmenedzsment megoldás

Követtük a piaci trendeket, a BYOD-jelenséget, beláttuk, hogy attól még, hogy az iOS és Android-alapú eszközök egyre népszerűbbek lettek a munkahelyeken, a cégeknek továbbra  is hatékonyan és biztonságosan kell menedzselnie ezeket az eszközöket.

Ez nem triviális feladat. Bár több startup hangzatos ígéretekkel hozakodik elő, a BlackBerrynek ezeknél lényegesen több szoftveres rendszermérnöke van és több erőforrást is fektet abba, hogy ennek a komplex kihívásnak megfeleljen.

Az ügyfeleink mindezt tudják. Az elmúlt negyedévben a BlackBerry Enterprise Service 10 szervertermékünk telepített bázisa 19 ezerről 25 ezerre nőtt. Az üzleti ügyfelek továbbra is eltökéltek, hogy a BlackBerry üzleti rendszereit élesben és tesztkörnyezetben kipróbálják. Mi pedig az ügyfeleinkkel együtt, az ügyfeleink révén fejlődünk -- ez soha nem fog változni.

A legjobb közösség

Mindenki számára elérhetővé tesszük legjobb mobil üzenetküldő platformot a BlackBerry Messenger Androidos és iOS-es verziójának megjelenésével. 

Eddig több mint hatmillióan iratkoztak fel arra az értesítőre, melyet az új platformra érkező verziók megjelenésekor küldünk ki. Ez napról-napra nő, és arra a fantasztikus lehetőségre hívja fel a figyelmet, mely révén a BBM a BlackBerry okostelefonok világán túlnőve a világ legnépszerűbb mobilos közösségi hálózatává nőhet.

Igen, komoly verseny van ezen a piacon, és tudjuk, hogy a BlackBerry nem mindenkinek szól. Ez teljesen rendben van. Ti mindig is tisztában voltatok vele, hogy a BlackBerry más, mint a többi, hogy a BlackBerry különlegessé tesz. Számtalan világrengető döntést hoztak, nagy üzleteket kötöttek a BlackBerryk segítségével. Többetek számára pedig egy olyan kötődést teremtett, mely több mint egy évtizeddel ezelőttre nyúlik vissza.

Hiszünk a BlackBerryben. A munkatársainkban, a technológiánkban és a változás képességében. Még ennél is fontosabb: hiszünk benned. Minden áldott nap arra koncentrálunk, hogy az üzletedet segítsük. 

Megbízol a BlackBerrydben, hogy a legfontosabb üzeneteidet kézbesítse, ugyanígy bízz bennünk amikor azt mondjuk: Továbbra is bízhatsz bennünk.

Üdvözlettel,

A BlackBerry csapata

Nem mondom, szokatlan formája ez a PR-nek, meg persze kérdéses, milyen hatást lehet elérni ezekkel a szavakkal, de a mély hallgatásnál ez is több.

Ti mit gondoltok róla?

A mai nap első híre szokatlanul késői órákban jelenik meg itt a blogon, ráadásul nem is mondanám, hogy olyan kifejezetten feldobná az estét a dolog: Az egyik legnépszerűbb, internetes telefonálást is támogató alkalmazás, a Viber régóta be lett ígérve BlackBerry 10 platformra, de most mégis úgy tűnik, hogy az alkalmazás jó darabig nem lesz elérhető az újabb BlackBerrykre.

A Vibert fejlesztő csapat ugyan a nyáron még azt nyilatkozta, hogy javában halad a BB10-es verzió fejlesztése, mely az operációs rendszer 10.2-es változatával egy időben jelenik meg, mostanra azonban bebizonyosodott, hogy ez a fejlesztés mégsem haladt olyan tempósan, így hiába érkezett meg a rendszer a Z30-cal, a Viber csak nem vált elérhetővé. 

viber_logo.jpg

A fejlesztők szűk szavú nyilatkozatukban mindössze annyit közöltek, hogy nem szándékoznak egyelőre kiadni a BB10-es Vibert, és majd szólnak, ha meggondolták magukat -- vagyis egy kissebbfajta csodának kéne történnie ahhoz, hogy az app megjelenjen záros időn belül. Ami igazán kár, hiszen az olyan alkalmazásokra, mint amilyen a Viber, égető szüksége lenne egy platformnak, még akkor is, ha a pozicionálás alapvetően az üzleti szférára koncentrál.

Pláne azért is sajnálatos az egész, mivel a Viberből a nem hivatalos androidos portok teljesen jól működnek, csak kisebbfajta pilótavizsga kell ahhoz, hogy valaki ilyen verziót telepítsen a telefonjára. 

Aki tehát internetes telefonálást akar a Z10/Q5/Q10-es telefonján, az jobb híján használhatja a szintén androidos, még mindig preview státuszban lévő Skype-ot, netán a BBM-et, utóbbi állítólag most már tényleg napokon belül megjelenik Androidra és iOS-re, bár ott egyelőre nem működik majd a VoIP-funkció, csak BlackBerryken.

Via BerryReview.

Címkék: voip viber bb10