Bár sokan még a BlackBerry 10 OS 10.2-es verzióját sem kapták meg a telefonjukra, már kikerült az internetre a soron következő kisebb verziófrissítés, a 10.2.1-es kiadás összfunkciós, nem hivatalos verziója. Bár a verzióugrás kicsi, bizonyos szempontból több új funkció érkezik ebben a kiadásban, mint a 10.2-esben. A kiszivárgott verzióban egyre-másra fedeznek fel a felhasználók mindenféle újdonságokat, melyek a teljesség igénye nélkül a következők:

Alkalmazások közvetlen megnyitása a lezárt kijelzőről

Ezen funkció révén a lezárt kijelzőn már nem csak a részletes értesítéseket láthatod, hanem akár meg is nyithatsz appokat direktbe erről a panelről.

Kapcsolati profilok

Ez egy igazán hiánypótló funkció, melyet a korábbi BlackBerryken gyárilag lehetett használni, a BB10-es készülékeken pedig csak segédprogramokkal. A lényege, hogy minden kontakthoz lehet külön értesítési profilt rendelni, például ha a barátod/barátnőd, netán a főnököd hív, akkor más csengőhangon szólal meg a telefon. Ugyanez érvényes az SMS-ekre, BBM-üzenetekre és e-mailekre.

Kontakt csoportok

Ha már a névjegyzéknél járunk, érdemes kiemelni a kontakt csoportok nevű új funckiót, ami szintén ott volt a régebbi telefonokon, az új OS-be viszont csak most kerül be. Ezzel a kapcsolatokat különböző csoportokba lehet rendezni, értelemszerűen a család/barátok/kollégák besorolásokat szokták a legtöbben használni, nem véletlenül.

Készülékmonitor

A készülékmonitorral a rendszer működését tudja nyomon követni az, aki ilyen paramétereket szeret figyelgetni, vagy éppen rendellenes működést tapasztal, és szeretne rájönni az okára.

device_monitor.png

Az egyik legjobb funkciója az akku merülésének a grafikus nyomon követése, melyet eddig csak külső alkalmazások révén lehetett megoldani. 

Új híváskezelés

Az új verzióban a hívások kezelése, vagyis egy bejövő hívás felvétele és visszautasítása átalakul, az eddigi fel-le mutató gesztus helyett oldalra kell majd húzni egy csúszkát a hívások felvételéhez vagy elutasításához. Állítólag azért volt erre szükség, mert sokan nem tudtak megbarátkozni a jelenlegi rendszerrel.

FM-rádió

Láttunk már korábban olyant, hogy egy telefonban a rendszerfrissítés után egyszer csak megjelent az FM-rádió funkció, a jelek szerint a 10.2.1-es OS-sel most ez megismétlődik majd, legalábbis a Q5, Q10 és Z30 tulajok számára, akik a frissítés után tudják hallgatni a Bartókot vagy a Jazzyt (kinek milyen zene jön be) a telefonjukon anélkül, hogy az eddig használt netrádiót el kellett volna indítani. 

Új Android Runtime

Talán az egyik legfontosabb módosítás az új OS-ben, hogy ismét változik az Android futtatókörnyezet, a rendszer mostantól a natív Android kódot is támogatja. Anélkül, hogy részletezném, elég annyit tudni a dologról, hogy a fejlesztők még könnyebben, még sokfélébb appot tudnak áttenni a BlackBerry 10-es telefonokra. A pletykák ellenére viszont egyáltalán nem lesz Google Play Store a BlackBerryken. 

Átalakítható gyorsmenü

Végül, de nem utolsósorban az átalakítható gyorsmenüre hívnám fel a figyelmet, ez az az ikonsor ugyebár, amit felülről tudsz "lehúzni" -- ez eddig fix ikonokat tartalmazott, megadott sorrendben, de az új rendszerfrissítés után már te is belenyúlhatsz abba, mi jelenjen itt meg.

A BlackBerryt több olyan ajánlattal is megkeresték érdeklődő vevők, amely csak a cég egyes részeire tettek volna ajánlatot, adta hírül pénteken a Reuters belsős forrásokra hivatkozva. Ilyen volt az Appel, a Cisco, a Microsoft és a Lenovo is, ami jól jelzi a BlackBerry által létrehozott szabadalmak és szoftverek értékét.

A vállalat vezetése azonban elutasította az ilyen elképzeléseket, mivel azok nem szolgálják a cég, a befektetők és az ügyfelek érdekeit - emlékezetes, hogy a vállalat a múlt héten lezárult stratégiai helyzetértékelés alatt is utalt arra, hogy a vállalat elkötelezett az okostelefonok és jelenlegi szolgáltatásai mellett, amit közleményben is megerősített.

Egy feldarabolás értelemszerűen ennek a végét jelentette volna, mivel a felsorolt cégeket leginkább csak a szoftverek valamint a szabadalmak érdekelték volna, nem pedig a cég működése maga. A Reuters szerint a BlackBerry igazgatótanácsa már csak azért sem látta vonzónak a feldarabolás lehetőségét, mert az olyan jelentős költésgekkel járna, ely az eladás értékének nagy részét felemésztette volna.

További akadálya volt az ilyen irányú lépéseknek, különösen egy külföldi kérő részéről, a kanadai kormányzat. A kanadai állam a BlackBerryt és az ahhoz hasonló nemzetgazdasági és biztonsági jelentőségű cégek eladását kiemelt ügyként kezeli, és a helyi törvények értelmében vétójogot gyakorol, ha úgy látja, érdekeit sértené a tranzackió. A külföldi tulajdon és feldarabolás kétségtelen ilyen esemény lett volna. Ezenkívül egy 2008-as kanadai bírósági döntés értelmében a kanadai vállalatoknak nem csak a részvényesek közvetlen anyagi, hanem az alkalmazottak, ügyfelek és beszállítók érdekeit is figyelembe kell vennie.

Címkék: blackberry

Közeledik az év vége, jön a karácsony, ilyenkor jó adni és kapni, pláne ha a dobozon BlackBerry logó díszeleg! Miközben a BerryBoltban jelenleg is azon dolgozunk, hogy mielőbb tudjunk nektek BlackBerry készülékeket is kínálni (hamarosan minden szükséges lépést lezárunk ezzel kapcsolatban, figyeljétek a blogot!!!), a shop kínálatát igyekszünk tovább bővíteni olyan újdonságokkal, melyek esetleg a karácsonyfa alá kerülhetnek.

music_gateway.jpg

A BerryBoltban így mostantól elérhető a BlackBerry NFC-s zeneátjátszója, a BlackBerry Music Gateway, mely vezeték nélküli összeköttetést teremt az otthoni hangrendszereddel és az NFC-s BlackBerryddel. Az eszköz segítségével a hangrendszer és a telefon párosítása gyerekjáték, elég csak érintésközelbe tenni hozzá a telefont, és a párosítás máris megkezdődik, ezt követően a szinkronizáció és adatátvitel Bluetooth technológiával zajlik.

stereo_speaker.png

Szintén Bluetooth technológiával kommunikál a BlackBerry Mini Stereo Speaker, mely egy könnyen hordozható (akár övön is viselhető), ám annál nagyobb hangú külső hangszóró, melyet kihangosítóként is használhatsz, ha akarsz. A saját akkumulátorral rendelkező apró kis hangkeltő multipont rendszerű berendezés, vagyis egyszerre akár két telefont is csatlakoztathatsz rá.

A két eszköz kapcsán érdemes hangsúlyozni, hogy a Music Gateway és a BlackBerry Mini Stereo Speaker nem csak BlackBerrykkel, hanem minden olyan okostelefonnal együttműködik, melyek NFC, és/vagy Bluetooth rádióval rendelkeznek!

A két terméket megvásárolhatod a BerryBoltban, az alábbi linkeken:

BlackBerry Music Gateway

BlackBerry Mini Stereo Speaker

Mostanában itthon is nagy divatja van a HD-hangzásnak a telefonok világában, de én a magam részéről elég sokszor szembesültem negatív tapasztalatokkal is, amikor a vonal túlsó végén esetleg valami silány minőségű mikrofonnal ellátott eszközt használt a beszélgetőpartnerem. Ráadásul a HD-hívás csak a szolgáltató hálózatán belül működik, vagyis például egy Telekom és Telenor előfizető nem tudja a másikat hívni így. A BlackBerry a BBM Voice-nál mindkét problémára megoldást talált.

A 10.2-es rendszerfrissítéssel érkező Natural Sound Technology nevű, hangzatosan elkeresztelt rendszer elképesztő minőségű hangátvitelt biztosít, amiről ugye írásban elég nehéz tanúbizonyságot tenni, ezért az angol BlackBerry-csapat feltett a YouTube-ra egy videót, hogy demonstrálja a különbséget a normál telefonhívás és a BBM-hívás minősége közt. Javaslom hallgassátok meg ti is, a különbség egyébként tényleg ennyire szembeötlő, pontosabban fülbe hasító, vagy hogy is mondjam.

Most már csak az lenne a jó, ha a BBM, illetve a BBM Voice tényleg egyforma feltételekkel lenne elérhető minden hazai szolgáltatónál, minden BB10-es okostelefonon.

Via BBin.in

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy a BB10-es BlakBerryk Wi-Fi kálváriája nem oldódott meg ennyi idő alatt sem, legalábbis a hét végén számos -- joggal elégedetlen -- visszajelzés érkezett a BerryBloghoz azzal kapcsolatban, hogy nem működik az internetkapcsolat a telefon Wi-Fi-jén keresztül. Bár többen úgy gondolják, hogy a parajelenségnek köze van a 10.2-es rendszerfrissítéshez, ez a tézis egész biztosan téves, az viszont biztos, hogy a UPC Magyarország internetes hálózatának (illetve annak nemzetközi kapcsolatainak) van szerepe a dologban.

upc_logo.jpg

Ahogy az pár hete is történt, a UPC hálózatán keresztül most sem érhető el a komplett BlackBerry domain, vagyis nem megy az internet a BlackBerryken és nem érhető el a BlackBerry egyik weboldala sem (nyitóoldal, BlackBerry World). Anélkül, hogy különösebben elmélyednénk a dolog technikai részleteiben, elég annyit tudni, hogy a BlackBerryk kicsit máshogy kezelik a Wi-Fi-n keresztül történő netezést, mint a többi telefon, azaz ha a mobilnál a mobilhálózat és a Wi-Fi egyszerre van engedélyezve, egy speciális azonosítási eljárás zajlik le, mely ez esetben láthatóan valahol jól elakad a UPC nemzetközi hálózatának bonyolult útvesztőjében.

A UPC egyébként az utóbbi napokban más netes szolgáltatások kapcsán sem volt a helyzet magaslatán -- volt olyan nap, amikor teljesen véletlenszerűen leálltak nagy fájlmegosztó-oldalak (illetve olyan oldalak is, melyeknek köze nem volt a fájlmegosztáshoz), illetve a szolgáltató múlt héten egyszer azt is közölte ügyfeleivel, hogy ha áramszünet után újraindítják a modemeket, akkor nem működnek a szolgáltatások. Az alábbi közlést egyébként a szolgáltató Facebook-oldalán vadásztuk, nem tudjuk, hogy a mostani BB-s esetnek van-e köze ehhez, mindenesetre ha így van, nem biztos, hogy teljesen a UPC a ludas:

A hibajelenséget az okozta, hogy a DoclerWeb európai gerinchálózatán november 1-jén elvégzett karbantartását követően egy véletlen, téves beállítás miatt a DoclerWeb hálózata a sajátjaként hirdette a UPC Magyarország IP-tartományait (internetes címtartományait) a nagyobb Európai Internet Kicserélő központokon.

Ezért - a magyarországiak kivételével - azokból az európai hálózatokból, amelyekkel a UPC nem áll közvetlen peering összeköttetésben, az adatok (weboldalak és webes tartalmak) a DoclerWeb hálózatába irányultak és onnan nem jutottak el a UPC hálózatába, így a UPC ügyfeleinek számítógépére sem. Miután a UPC az amszterdami cégközpontjának szakembereivel közösen megtalálta a hiba okát, megkeresésünkre a DoclerWeb nagyon rövid idő alatt kijavította a beállításokat, így a hálózati forgalom délután 3 órától újra teljes körűen helyreállt. A két vállalat szakemberei egyeztették eljárásaikat annak érdekében, hogy a jövőben hasonló hiba ne fordulhasson elő. A UPC és a DoclerWeb a kellemetlenségekért elnézést kér az internetezőktől.

Hát, úgy tűnik, sajnos mégis történt "hasonló hiba", mi pedig nem tehetünk mást, mint jelezzük a UPC Magyarország valamelyik ügyfélszolgálati csatornáján, hátha kellő mennyiségű visszajelzésre újabb kivizsgálás indul.

süti beállítások módosítása