A BlackBerryt több olyan ajánlattal is megkeresték érdeklődő vevők, amely csak a cég egyes részeire tettek volna ajánlatot, adta hírül pénteken a Reuters belsős forrásokra hivatkozva. Ilyen volt az Appel, a Cisco, a Microsoft és a Lenovo is, ami jól jelzi a BlackBerry által létrehozott szabadalmak és szoftverek értékét.

A vállalat vezetése azonban elutasította az ilyen elképzeléseket, mivel azok nem szolgálják a cég, a befektetők és az ügyfelek érdekeit - emlékezetes, hogy a vállalat a múlt héten lezárult stratégiai helyzetértékelés alatt is utalt arra, hogy a vállalat elkötelezett az okostelefonok és jelenlegi szolgáltatásai mellett, amit közleményben is megerősített.

Egy feldarabolás értelemszerűen ennek a végét jelentette volna, mivel a felsorolt cégeket leginkább csak a szoftverek valamint a szabadalmak érdekelték volna, nem pedig a cég működése maga. A Reuters szerint a BlackBerry igazgatótanácsa már csak azért sem látta vonzónak a feldarabolás lehetőségét, mert az olyan jelentős költésgekkel járna, ely az eladás értékének nagy részét felemésztette volna.

További akadálya volt az ilyen irányú lépéseknek, különösen egy külföldi kérő részéről, a kanadai kormányzat. A kanadai állam a BlackBerryt és az ahhoz hasonló nemzetgazdasági és biztonsági jelentőségű cégek eladását kiemelt ügyként kezeli, és a helyi törvények értelmében vétójogot gyakorol, ha úgy látja, érdekeit sértené a tranzackió. A külföldi tulajdon és feldarabolás kétségtelen ilyen esemény lett volna. Ezenkívül egy 2008-as kanadai bírósági döntés értelmében a kanadai vállalatoknak nem csak a részvényesek közvetlen anyagi, hanem az alkalmazottak, ügyfelek és beszállítók érdekeit is figyelembe kell vennie.

Címkék: blackberry
süti beállítások módosítása