Tavaly november óta, mióta John Chen átvette a kormányt a BlackBerrynél, egészen drámai gyorsasággal kezdett a cég metamorfózisba, nem csak ahhoz a tempóhoz képest, amit Thorsten Heins, a kanadaiak előző vezére képviselt, hanem úgy általában, iparági mércével is.

A topmanager mostanra, vagyis alig két hónap alatt lecserélte gyakorlatilag az egész felsővezetést, valamint ripsz-ropsz összehozott egy együttműködési megállapodást a világ legnagyobb elektronikai bérgyártójával, a Foxconnal. Komolyan mondom, ez a faszi szerintem kevesebbet alszik, mint Margaret Thatcer néhai brit miniszterelnök, aki két dologról lett híres: egyrészt hogy aktív politikusi éveiben naponta átlagosan kevesebb mint négy órát aludt, másrészt meg közben (vagy éppen ezért) jól gatyába rázta Angliát.

bbry_logo.jpg

Chen is valami hasonlót tesz most a BlackBerryvel, a legfrissebb hírek ismét egy új vezető kinevezéséről szólnak, Ron Louks a készülékekért és az angolul csak "emerging solutions"-nek nevezett területért felelős -- utóbbi kapcsán csak találgatni tudok, mit jelenthet pontosan, mindenesetre ő fog felelni az új termékekért, legyen szó hardverről vagy szoftverről, vagyis ha egy randa BlackBerry lát napvilágot valahol a messzi Indonéziában, akkor őt kell majd szidni.

Louks kinevezése amúgy ismételten megerősíti azt a korábban többször is hangoztatott stratégiai irányvonalat, hogy a BlackBerrynek minden ellenkező elemzői és önjelölt elemzői "jótanács" dacára esze ágában sincs felhagyni a készülékek forgalmazásával (szándékosan nem írok gyártást, hiszen a cég valójában sosem gyártott, sokkal inkább gyártatott, és most is ezt teszi, illetve ezt fogja tenni).

Az új vezető pedigréje egyébként elég impozáns, kár, hogy az a két mobilgyártó, ahol korábban dolgozott (Sony Ericsson, illetve HTC) vagy már nem létezik, vagy a BlackBerrynél is nehezebb helyzetben van. Persze ez aligha Louks sara, én pedig egyre inkább szentül meg vagyok róla győződve, hogy John Chenben sokkal de sokkal több van, mint amennyit sokan képzelnek róla, az általa felépített csapat pedig valóban tehetséges szakemberekből áll. Még így is piszkosul kemény munka vár rájuk, de bízom benne, hogy végül meg tudják fordítani a cég szerencséjét.