A BlackBerry mindig is a gombokban volt erős, mondhatni a fizikai nyomógombok adták a telefonjaik igazi savát-borsát. Bár a kanadai cég mostanában azért lerakott az asztalra egy-két igazán jó érintőkijelzős telefont (Z10/Z30), sokan máig a tavaly bemutatott, nyomógombos, egyben érintőkijelzős Q10-et tartják a csúcsmodellnek. A cégnél azonban egyes pletykák szerint már javában dolgoznak a Q10 utódján, melynek igazi nagy dobása az lehet, ahogy ötvözi az érintőkijelzőt és a fizikai gombsort.

Az állítólag Windermere kódnéven készülő, és talán (de nagyon talán) Q30 típusjelzéssel debütáló telefonról, pontosabban annak egy prototípusáról tegnap került ki az internetre egy kép. A nagyon durván szögletes készüléken (hangsúlyoznám, hogy prototípusról van szó) ott vannak a fizikai gombok is, méghozzá az összes eddigi nyomógombos BlackBerryvel ellentétben nem négy, hanem három sorba rendezve, ám nem ez az igazán különleges bennük, hanem az, hogy ezek a gombok amellett, hogy benyomhatók, érintésre is reagálnak, vagyis az érintőkijelzős billentyűzeteken alkalmazható gesztusok minden további nélkül működnek vele. Ez egyben azt is megmagyarázza, miért nincsenek egyáltalán szimbólumok a billentyűzeten.

windermere.jpg

Mivel a telefon arányait tekintve láthatóan jóval szélesebb az átlagnál (bár az nem derül ki a képekről, hogy pontosan mekkora), ezért a BlackBerry állítólag eljátszott a gondolattal, hogy mi lenne, ha az 1:1 arányú, 1440x1440 pixeles felbontású kijelzőn egymás mellett két alkalmazás is megjelenhetne. Erre a BlackBerry 10 operációs rendszer egyébként minden lehetőséget meg is ad, hiszen ne feledjük, továbbra is a leghatékonyabb többfeladatos mobil operációs rendszerről beszélünk. Azért biztos ami biztos alapon, hogy mindez garantáltan gördülékenyen működjön, a BlackBerry állítólag 3 GB-ra növelné a telefon rendszermemóriáját.

A BGR úgy tudja, hogy a Windermere kifejezetten egy nagy távközlési szolgáltatóval karöltve, annak kvázi megrendelésére készül, és egyelőre még nem bólintott rá a telkó a végleges koncepcióra. Vagyis az sem kizárt, hogy végül az egészből nem lesz semmi. Egyébként volt már kifejezetten mobilszolgáltató kérésére fejlesztett BlackBerry, ami történetesen éppen az érintőkijelzőt és a fizikai gombokat igyekezett újszerűen ötvözni. Ez volt a BlackBerry Storm, ami végül mint tudjuk, csúfosat bukott -- bár nem a hardver miatt, hanem elsősorban azért, mert a régi BlackBerry OS-t nem tudták megfelelően felkészíteni az érintőkijelzős használatra.

Via BGR.

süti beállítások módosítása