Ma reggel 9 órakor lement a BlackBerry rendhagyó sajtótájékoztatója Barcelonában, a Mobile World Congressen. Azért mondom, hogy rendhagyó, mert a BlackBerry korábban nem nagyon tartott ilyen eseményt a kiállításon, pláne nem vett rajta részt az aktuális felsővezetés. Most azonban maga John Chen állt ki a szerény pulpitusra, és bemutatta a hallgatóságnak a BlackBerry Z3-at, illetve ejtett néhány szót egy szintén a csőben lévő újdonságról, a Q20-ról is.

z3_bemutatkoas.jpg

A BlackBerry Z3 kapcsán lényegében beigazolódtak a korábbi pletykák, vagyis a Jakarta kódnéven készülő érintőkijelzős okostelefon először Indoznéziában fog megjelenni még áprilisban, viszonylag kedvezőnek mondható, 200 dollár körüli áron. A pontos specifikációkra kicsit még várni kell, de ha lehet hinni a pletykáknak, egy a Z10-nél valamivel nagyobb, és kissé gyengébb okostelefonról beszélünk, aminek lesz LTE-s verziója is, mely minden bizonnyal itthon is forgalomba kerülhet. A mikort firtató kérdésre Chen viccesen csak annyit felelt: "valamikor még a halálom előtt". Egyre jobban bírom ezt a fazont!

A sajtótájékoztatón szóba került még egy konkrét típus, ez a BlackBerry Q20, mely egy QWERTY-s BB10-es telefon lesz, amin a legfontosabb fejlesztés, hogy a BlackBerry visszahozza rá a híváskezelő gombokat és a középső trackpadet. Ezt a Q10 és a Q5 kapcsán rengetegen hiányolták, hiányoltátok, a BlackBerry tehát láthatóan hallgat a visszajelzésekre, egyben ezzel ismét ráerősít Chen azon korábbi célkitűzésére, hogy a gyártó visszatér a gyökereihez (itt jegyezném meg zárójelben, hogy a BlackBerry dizájnért felelős alelnökének távozását éppen a hét elején jelentette be a cég).

A Q20-ról ezen kívül még annyit tudni, hogy 3,5 hüvelykes érintőkijelzője lesz, sokáig húzza majd az akkumulátora és vélhetően felsőkategóriás telefon lesz (illetve még azt, hogy valamikor idén érkezhet -- na kösz!), Aki további felsőkategóriás BlackBerryre vágyik, feltételezhetően annak sem kell megvárni John Chen halálát, és nem csak azért, mert Chen fiatal még ahhoz, hogy meghaljon: a vezető bejelentette, hogy a cég még idén piacra dob újabb csúcs-BlackBerryket, ezekről azonban még annyit sem tudni, mint a Q20-ról.

Amint bármilyen további részletet megtudunk a most ismertetett újdonságokról, jelentkezünk.

süti beállítások módosítása