Mindig meglepődve hallom, hogy milyen sokan vannak, akik a mai napig kikapcsolják a mobiljukat, illetve okostelefonjukat éjszakára, még akkor is, ha netán közben töltőre rakják. Az indokok rendkívül szerteágazóak: van, aki nem szeret a reggel érkező banki SMS-ek jelzésére ébredni, van, aki éjszakai telefonbetyároktól retteg és van olyan is, aki szerint káros az egészségre, ha a telefon egész éjszaka a fejétől tíz centire, az éjjeliszekrényen sugároz. Pedig mindegyik problémára van megoldás.

Az Éjszakai mód nem BlackBerry 10 vívmány, hiszen már a korábbi BlackBerryken is ott volt, ám BB10-en sokáig csak korlátozottan lehetett használni. A megoldás célja, hogy ebben a módban a telefon békén hagyjon minket aludni, ne pityegjen, meg villogjon a LED a BBM-üzenetek, az SMS-ek vagy az e-mailket érkezésekor. Persze mindezt egyszerűen el lehet intézni a készülék lenémításával, na ilyenkor szokott az lenni, hogy délelőtt fél tizenegykor jut eszébe az embernek, hogy le kéne venni a némítást, ám addigra már nem vett időben észre öt bejövő hívást és vagy féltucatnyi fontos e-mailt. 

bedside_1.jpg

Az Éjszakai módból viszont reggel velünk együtt ébred a készülék, addig ugyanis, míg innen ki nem léptünk, nem tudunk semmit sem csinálni vele. Az üzemmódnak amúgy két lépcsőfoka van, az egyik kicsit lájtosabb, ilyenkor csak a bejövő hívásokat jelzi a telefon, minden mást némít, illetve a LED-ek sem villognak. Ez ugye a telefonbetyároktól nem véd meg, de ha valaki mindig elérhető kíván maradni telefonon, lelke rajta ez való neki. A másik mód meg lelövi a teljes rádiós modult, mobilhálózatostul, wifistül, vagyis sem hívás, sem SMS, sem e-mail, sem semmi nem jön be a készülékre, míg ebben az állapotban van. Úgy képzeljétek el az egészet, mint a repülőgépes módot. Ilyenkor a telefon valamivel kevesebbet is fogyaszt, illetve aki attól fél, hogy a mobil szétsugározza az agyát alvás közben, az... nos az forduljon kezelőorvosához meg gyógyszerészéhez.

bedside_2.jpg

A BlackBerry 10-es telefonokon az éjszakai üzemmódot kétféleképpen tudjátok bekapcsolni: egyrészt a lezárt nyitóképernyőn ha az ujjatokat felülről lefelé lehúzzátok, másrészt az óraalkalmazásban ugyanezzel a mozdulattal. Az Éjszakai üzemmód viselkedését az óraalkalmazás Órabeállítás nevű menüjében tudjátok állítani. Ne tévesszen meg titeket a magyar fordítás a második kapcsolónál, ha az alsó kapcsoló bekapcsolt állapotban van, akkor a telefon automatikusan a "Csak telefonhívás" hangprofilra vált.

Nyugodalmas jó éjszakákat mindenkinek!

süti beállítások módosítása