Az információbiztonság mint olyan az elmúlt egy, másfél évben elég komoly (talán a kelleténél már-már komolyabb) figyelmet kapott mind a sajtóban, mind felső-politikai körökben, többek közt egy Edward Snowden nevű fiatalembernek köszönhetően, aki korábban a CIA-nál is dolgozott, meg az amerikai nemzetvédelemmel is volt némi kapcsolata. Ez a srác szellőztette meg, hogy az amcsik aztán a világon MINDENKIT lehallgatnak, megfigyelnek, beleértve politikusokat, közszereplőket, magánszemélyeket. Huh, ez MEGDÖBBENTŐ!

Az ügyből tavaly -- nyilván jól irányított -- politikai botrány is lett, az angolok, a franciák meg a németek egyszerre akadtak ki Barack Obamára, hogy mégis milyen dolog az, hogy az USA titkon a haverok után leselkedik. Angela Merkel német kancellárt korábbi nyilatkozatai alapján kiváltképpen bosszantotta az ügy, bár azt azóta sem erősítette vagy cáfolta meg senki, hogy akkor most a mindig elegáns kancellár asszonyt voltaképpen sikerült-e lehallgatni, vagy nem.

merkel_z10_2.jpeg

A legfelsőbb politikai vezetők információbiztonsága mindig is kényes téma volt, de tavaly annyi mindenesetre kiderült, hogy a német felsővezetés kapott egy szuperbiztonságos mobilflottát, ami történetesen BB10-es BlackBerrykre épült és a német SecuSmart GmbH kriptográfiai rendszerét használta, illetve használja. Ebben a rendszerben egyébként az az érdekes, hogy nem csak az adatforgalamat (tehát például az e-maileket), hanem a telefonhívásokat is kódolja úgy, hogy azt gyakorlatilag senki ne tudja megfejteni, illetve visszafejteni.

A SecuSmart mostanra úgy látta, elérkezett az idő, hogy a szuperbiztonságos megoldást egyszeri földi halandók számára is elérhetővé tegye, így a komplett rendszer (ami áll a telefonból, egy kriptográfiai kártyából és egy szoftveres modulból) megszerezhető potom 2000 euróért cserébe. Na jó, talán egyszeri földi halandóknak ez kicsit meredek összeg, de egy jól menő bankár vagy ügyvéd már nyugodt szívvel megengedheti magának ezt a luxust.

Ha netán te is jól menő ügyvéd vagy bankár vagy, hívd fel a kapcsolattartódat!

Via Bloomberg.

süti beállítások módosítása