A technológiai iparban az ipari kémkedés intézményesült állapot, aminek vannak durvább és kevésbé durvább megnyilvánulásai is. A fejlesztésekkel kapcsolatos adatok ellopása, és harmadik fél számára történő jogosulatlan átadása (különösen ha az a harmadik fél valamelyik versenytárs) felbecsülhetetlen károkat tud okozni egy cégnek, pláne ha valami igazán nagy dobásra készül. 

Persze vannak ennél ártalmatlanabb "kémkedések" is, amit nem is annyira a haszonszerzés, sokszor inkább a kíváncsiság motivál, aztán persze a megszerzett információk (termékfotók, leírások, vagy akár teljes rendszerkörnyezetek) hamar eljutnak a rajongókhoz, illetve akár a sajtóba is -- innentől kezdve pedig volt titok, nincs titok. Na ezekre az ártatlan kis "kiszivárogtatásokra" rágott be nagyon komolyan a BlackBerry a héten, olyannyira, hogy a vállalat vezérigazgatója, John Chen is kénytelen volt megszólalni az ügyben.

heins_nba2.jpgBezzeg voltak idők, amikor a BlackBerry első embere is szivárogtatott

Az Inside BlackBerry blogon közzétett, szokatlanul kemény hangú poszt szerint Chen ugyan együttérző a kíváncsiskodó rajongókkal, azt azonban határozottan állítja, hogy egy termékről csak akkor kell a szélesebb közönségnek tudomást szereznie, ha az már bemutatható állapotban van.

A BlackBerry éppen ezért kerek-perec kijelentette, hogy beperel egy meg nem nevezett kiszivárogtatót, aki az egyik szolgáltatópartner alkalmazottjának kiadva magát hozzáfért a cég belső hálózatán elhelyezett, szigorúan titkos állományokhoz, információkhoz, és nyilvánosságra hozott valamit. Hogy pontosan mit is, arról nem szól a blogposzt, mindenesetre az elmúlt napokban-hetekben azért napvilágot látott egy-két fontos jövőbeni BlackBerry-fejlesztés. Ilyen lehet például a Windermere kódnevű, óriás QWERTY-érintőkijelzős hibriddel kapcsolatos információk, vagy akár a BlackBerry 10 operációs rendszer készülőben lévő, 10.3-as verziójának kiszivárogtatása, szóval én valahol errefelé keresgélnék.

Hogy ennek az egész keménykedésnek mi lesz a hozadéka, azt nem nehéz kitalálni: valószínűleg kevesebb elmosódott és alulexponált felvétel a még be nem jelentett készülékekről, valamint kevesebb nem hivatalos rendszertelepítő fájl megjelenése. Azt mondjuk megnézném, hogy a BlackBerry mihez kezd az általában mindig jól értesült ázsiai forrásokkal, például azokkal a vietnámi srácokkal, akik az első BB10-es készülékekkel kapcsolatos képekkel idejekorán elárasztották a netet.

Via Inside BlackBerry.

süti beállítások módosítása