A BlackBerry 10 operációs rendszer 10.3-as verziója valamikor az év második felében jelenhet meg, és amellett, hogy szokás szerint újabb funkciókkal kecsegtet, a tavaly január óta létező kezelőfelület eddigi legnagyobb ráncfelvarrását hozhatja. Az eddig kiszivárgott egyetlen, meglehetősen kezdetleges, nem hivatalos OS-verzió már betekintést ad ezekbe a változásokba, de a héten a BlackBerry félig-meddig hivatalosan újabb finomításokra hívta fel a figyelmet.

os103_actionbar.jpg

Michael Clewley, a BlackBerry szoftver-termékmenedzsment igazgatója ugyanis a héten feltett saját BBM-csatornájára néhány képet a készülő OS-ről, ezek egyike az új alsó menüt (action bar) ábrázolja, melynél az elsődleges funkció dizájnos kiemelést kap (hogy lesz-e színválaszték, az még titok), a másodlagos funkciók is ott lesznek, de kevésbé hangsúlyosan -- lásd ábra.

os103_homescreen.jpg

Ennél valamivel jelentősebb változás mindjárt a nyitóképernyőt, vagyis a fő ikonsort érinti: itt a képmentésből látható, hogy eltűntek az ikonok alatti szürke dobozkák, illetve néhány ikon új dizájnt is kapott, így a nyitóképernyő jóval letisztultabb lett -- persze az összképhez hozzátartozik, hogy az alkalmazásfejlesztők is kövessék a BlackBerry példáját, különben úgy fogunk járni, mint az egyszeri iPhone-tulaj az iOS7-frissítést követően.

Bár ezzel valószínűleg nem mindenki fog egyetérteni, de attól függetlenül, hogy a BlackBerrynek jelenleg nem a BB10 OS kezelőfelülete a legnagyobb problémája, a változás szerintem jót tesz a rendszernek, mely ezáltal modernebb, frissebb, fiatalosabb kezelőfelülettel rendelkezik majd. Az újítások nyilván nem állnak meg itt, Clewley a későbbiekben remélhetőleg több dizájnváltozásba is beavatja az újdonságokra áhítozó közönséget.

süti beállítások módosítása