Nagyon sokan nagyon régóta temetik már a BlackBerryt, már olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy a kanadai cég kiszáll az okostelefonok piacáról és más irányokat vesz, meg feldarabolják, lerombolják a székházakat, a helyüket pedig behintik sóval és a többi. Lehet, hogy ez egyszer majd tényleg így lesz, de az biztos, hogy ez nem ez a nap: a cég ma piacra dobta idei első okostelefonját, a BlackBerry Z3-at, kódnevén a Jakartát, melyet egyelőre csak abban az országban lehet kapni, melynek a fővárosáról a nevét kapta a telefon -- vagyis Indonéziában. Ettől még a Z3 egy feltűnően jól árazott, és az első tesztek alapján ehhez képest feltűnően prémium minőséget hozó okostelefon.

A Z3-at még a barcelonai Mobile World Congressen jelentette be a BlackBerry idén februárban, méghozzá a Foxconnal együtt -- ez utóbbi cég gyártja magát a készüléket, és a Z3 egyben az első olyan BlackBerry, mely a tajvani bérgyártó és a kanadai cég tavaly megkötött, öt évre szóló gyártói megállapodása alapján készült el. Méghozzá meglehetősen rohamtempóban, hiszen legkorábban tavaly novemberben kezdhettek el dolgozni a telefonon, e tájt köttetett meg ugyanis az ominózus megállapodás a két cég közt.

jakarta_official.jpg

A BlackBerry Z3-ról viszonylag sokat írtunk már itt korábban, de talán újfent érdemes feleleveníteni a részleteket: lényegében egy lecsupaszított, olcsóbb Z30-ról van szó, ugyanúgy 5 hüvelykes kijelzővel (540x960 pixeles felbontással), 1,5 GB memóriával (ez egyebek közt azt eredményezi, hogy egyszerre csak 4 active frame lehet nyitva) 8 GB háttértárral és egy 1,2 GHz-en ketyegő kétmagos processzorral. A telefonból kimaradt a 4G-s képesség (legalábbis a Jakartából, a későbbi változatok -- már ha lesznek -- ezt pótolhatják), az NFC-modul, kisebb a kamera felbontása és az akkumulátor kapacitása is.

A készülék felépítését tekintve a manapság divatos unibody irányzatot követi a Z3, vagyis egybeöntött burkolattal van dolgunk, azaz nem lehet az akkumulátort cserélgetni, a SIM-et és a microSD-kártyát pedig egy oldalsó ajtón kell becsúsztatni a telefonba.

A hét elején megjelent első tesztek alapján a BlackBerry Z3 abszolút pozitív csalódás, a lassabb hardver nem jár együtt a felület vagy az operációs rendszer akadozásával, vagy idegesítő lassulásokkal, a készülék pedig a 189 dolláros árához képest meglepően jól össze van rakva, jó minőségű anyagokból. 

És akkor ezek után ismét felmerülhet mindenkiben a kérdés, hogy ha tényleg ennyire jó a BlackBerry Z3, akkor vajon meddig kell várni arra, hogy Indonéziától nyugatabbra (többek közt Magyarországon) is piacra kerüljön. A magam részéről sok esélyt nem látok rá, hogy ez a következő pár hónapban bekövetkezzen, de persze ne legyen igazam, és bizonyára fogunk látni Magyarországra "importált" példányokat a Z3-ból ennél hamarabb is, de a hivatalos csatornákban legjobb esetben is nyár végén várható a telefon -- már ha elérhető lesz egyáltalán. Ha ennél részletesebbet tudunk, jelezzük.

süti beállítások módosítása