Régi fotós közhely, hogy az a legjobb fényképezőgép (és videokamera), ami nálad van. Napjaink életvitelére lefordítva ez annyit tesz, hogy a mobiltelefonunk kamerája a „legjobb” kamera, hisz az gyakorlatilag mindig nálunk van. Mindenki használja is, mindenféle ész és értelem nélkül, legyen az anyóka, vagy kamaszgyerek és bár ezzel még önmagában nincs semmi baj, legfeljebb akkor, ha nekünk, barátoknak és családtagoknak végig kell szenvednünk a képünkbe nyomott okosfonon tárolt galéria teljes tartalmát. Pedig, ha csak tizenöt percet szánnának az emberek a kép és videó készítés fortélyainak elsajátítására, már más lenne a helyzet és, akár már élvezhető pillanatokat szerezhetnének az ismerőseiknek (meg hosszabb távon saját maguknak is). Ezzel pedig végeredményben jelentős mértékben csökkenthetve környezetük nagyfokú médiaszennyezését.

Ebben az általános érvényű (tehát értelemszerűen nem csak Berrysekre vonatkozó) posztban eme magasztos cél érdekében összefoglaltam, és 18 pontba szedtem, hogy szerintem videokészítés közben melyek a legjellemzőbb hibáink és hogyan lehetne javítani az előállított filmek élvezeti értéken. 

  1. Ne rángasd a telefont össze-vissza! A kamera, csak egy pontot vegyen. Például családi ebéd esetében az asztalt, nyaraláskor a tengerpartot. Ha mégis szükséges mozogni, akkor kamerázás közben nyugodt, lassú, megfontolt mozgásokat végezz!
  2. Sétálás közben ne kamerázz! Hiszen könnyen elszédülhetsz tőle te is és az is, aki visszanézni.
  3. Ne videózz portréállásban! Nem, nincs olyan szoftver, ami utána úgy el tudná forgatni a képet, hogy ne legyen rajta minden eldöntve (még iPhone-ra se!), és ha kivágunk belőle egy tv-hez igazítottat, akkor biztosan elveszik a tartalom kétharmada.2014-05-13_160100.jpg
  4. Komponáld a képet! Semmi ne legyen fölösleges rajta, de ha mégis, akkor azt a BlackBerry beépített videó és kép szerkesztőjével vágd le róla és ha kell egy kicsit javítsd fel a képet!vág.jpg
  5. Tartsd be a harmadolási szabályt! A kép szélességét és magasságát három egyforma részre osztjuk, és az osztásvonalra tesszük a motívumot. Így a kép szélére kerül ki a lényeg, nem pedig középre.2014-05-13_160923.jpg
  6. Kerüld a Zoom használatát! Jelenleg még nem lehet a BlackBerrykkel zoomolni, de pletykák szerint a következő frissítéstől már igen. Ha mindenképpen használod a digitális, vagy a „lábzoomot”, akkor lassan közelíts rá a lényegre, ne tegyél hirtelen mozdulatokat.
  7. Ne kamerázz fénnyel szemben! A sok fény miatt ugyanis az alakok nem látszódnak, a lényeg pedig sötét lesz.2014-05-13_160946.jpg
  8. Helyezd szilárd helyre, esetleg állványra a telefont! Így elkerülheted a remegős képeket. Ha erre nincs lehetőséged, próbáld a két kezeddel megtartani a telefont, támaszd a mellkasodhoz, alulról támaszd meg az egyik kezeddel.
  9. Ne kamerázz feleslegesen! Egy kirándulás, vagy családi esemény ne az állandó dokumentálásról szóljon! Így elrontod mindenki szórakozását és te is lemaradsz az eseményekről.
  10. Tudatosan használd a kamerát! Mindig gondold végig, hogy mi lesz később is érdekes, vágás során milyen filmet képzelsz el, és próbálj ennek megfelelően használni a telefonod kameráját.
  11. Tartsd egyenesen a telefont! Figyelj, hogy ne lógjon bele a képbe a kezed, és ne lógjon a telefon a kezedben. Próbáld azt vízszintesen tartani.
  12. Törölj! A rossz képnek vagy videónak a kukában a helye. Hiába nőtt a szívedhez, csak rontana a végső eredményen. Töröld le és felejtsd el!
  13. Vágj! Egy hosszú videó egyben rém unalmas, senki nem nézi meg. Használj valamilyen videofeldolgozó programot, mondjuk a BlackBerry Story Makert, ha már úgyis ott van a telefonodon és vágd meg vele a filmed.2014-05-13_160930.jpg
  14. Használj gyors képváltásokat! Jancsó hosszú snittekkel operált, de ő tudta, hogy mit csinál és egy zseni volt. Hidd el, te a lába nyomába nem érsz, úgyhogy te csak használj rövid, maximum 10-15 másodperces vágásokat, így végül nem lesz unalmas a filmed és talán végig is nézi valaki.
  15. Ne csinálj hosszú filmeket! A ma embere videoklipekhez van szokva. Öt percnél hosszabb videót szinte senki nem néz végig, ezért vágd úgy, hogy lehetőleg ne legyen 3-4 percnél hosszabb a filmed.
  16. Keverj alá zenét! Egy unalmas videót is fel tud dobni egy hangulatos zene, hát még egy érdekeset.
  17. Merj művészkedni! Mindenhol lehet művészi képeket és videókat készíteni. Vedd észre azokat a dolgokat, amiket más nem.

+1. Rúgd fel a szabályokat! Bizony, felejtsd el az előző tanácsaimat és csináld teljesen másképp, akár lenyűgöző is lehet az eredmény. Csak kicsi az esélye, de nem lehetetlen!

Következő cikkemben a BlackBerry Story Maker használatában fogok segíteni nektek.

süti beállítások módosítása