A BlackBerrynél már javában készül az idei hardverkínálat alighanem legütősebb darabja, mely egyelőre a Windermer kódnév alatt fut, és annyit lehet tudni róla, hogy 1440x1440 pixeles, 4,5 hüvelykes átlójú kijelzője lesz, alatta háromsoros, érintésre is reagáló fizikai billentyűzettel. A meglehetősen különc kinézetű készülék mellett gőzerővel dolgoznak a fejlesztők a BlackBerry 10 operációs rendszer újabb, 10.3-as verzióján, mely bizonyos képességeit tekintve jól passzol majd a Windermere-hez.

wmere_activeframe.jpg

Ha lehet hinni az N4BB-nek, a fenti kép a Windermere kezdőképernyőjét mutatja, melyen összesen nyolc megnyitott alkalmazást, vagy Active Frame-et számolhatunk össze -- ezek egyfajta widgetként is felfoghatók. Az Active Frame-ek számában nem történt változás, mégis újdonság, hogy (mivel hely aztán van bőven) mind a nyolc egy képernyőre zsúfolódik össze, vagyis nem kell le-fel lapozni, mint az eddigi BB10-es készülékeknél.

Az is látszik, hogy nem mindegyik Active Frame egyforma méretű, állítólag az új operációs rendszerben a dobozoknak a helyét és méretét egyaránt lehet majd rögzíteni. A megoldás leginkább a Windows Phone csempe-elrendezésére kezd emlékeztetni ebben a formában, bár azért az Active Frame-ek többek egyszerű programindító ikonoknál, valójában mind egy a háttérben folyamatosan futó alkalmazást takar. Bár jobban belegondolva a Windows Phone csempéi közt is található több interaktív megoldás.

Aki nem egy nagy Active Frame-használó (mint például én), az jobb lesz, ha hozzászokik a gondolathoz, hogy jó eséllyel fixen ott lesz a kezdőképernyő a telefonon, akkor is, ha nincs megnyitott és háttérbe küldött alkalmazás a rendszerben, ilyenkor egy szép üres háttérképet lehet majd bámulni -- hacsak addig nem álmodik meg valamit a kezdőképernyőre a BlackBerry.

Via N4BB.

süti beállítások módosítása