Személyes adatokat, fotókat, videókat illetve más, személyes használatú digitális tartalmakat lehet levadászni a használtan áruba bocsátott okostelefonokról, még akkor is, ha a felhasználó az újraértékesítés előtt gondosan törölt mindent a készülék memóriájából -- hozzá ránk a frászt az egyik legismertebb antivírus-szoftver, az Avast készítői által kiadott tegnapi sajtóközlemény.

shredder.jpg

A fejlesztőcég mindezt egy tesztben igyekezett bizonyítani, amiben véletlenszerűen összevásároltak 20 darab használt okostelefont, amelyekről temérdek mennyiségű képet, e-mailt, SMS-t és névjegyet tudtak kibányászni olyan egyszerű eszközökkel, melyek mindenki számára elérhetők. Durva, mi? Lefogadom, hogy az ominózus használt készülékek közt egyetlen BlackBerry sem volt -- és nem azért, mert BlackBerryre egyébként nem érhető el az Avast mobilos terméke.

Hanem mert semmi szükség nincs rá. A BlackBerry OS, illetve a BB10 máig a világ legbiztonságosabbnak tartott mobilos operációs rendszere, és félreértés ne essék, ebben benne van az is, hogy a készüléken tárolt adatokat biztonságosan lehet törölni, ha már nincs rájuk szükség. Talán nem véletlen, hogy a BlackBerryk menüjében a gyári adatok visszaállítása funkciót szó szerint biztonsági törlésnek nevezik (és nem véletlen az sem, hogy egy iratmegsemmisítő az ikonja). Ha egyszer egy ilyen törlést ráeresztesz a BlackBerrydre, akkor a tudomány mai állása szerint nincs az az egyszeri halandók számára is elérhető módszer, amivel vissza lehet hozni a tartalmat.

secuwipe.jpg

Aki már csinált egyébként ilyen biztonsági adattörlést, annak bizonyára nem újdonság, hogy a művelet valami irgalmatlan hosszú ideig tart, akár egy órán keresztül is szüttyöghet a telefon, mire újra lehet használni. A hosszadalmas procedúrát megmagyarázhatja, hogy a készülék szoftvere ilyenkor a felhasználói memóriát (tehát azt a területet, ahol a felhasználói adatok, appok stb. találhatók) gyakorlatilag bitről bitre újraírja, nem egyszerű gyorsformázást hajt végre, mint más operációs rendszerek.

Hozzáteszem, semmilyen hasonló biztonsági funkció nem védi meg a felhasználót a saját (illetve cég esetében a rendszergazda) hülyeségétől, vagy nemtörődömségétől, szóval ezúton is arra biztatnék mindenkit, hogy ha eladósorba kerül a BlackBerryje, mielőtt kiadja a kezéből a készüléket, mindenképpen futtasson le egy biztonsági törlést...

Kösz a tippet Ádámnak!

Forrás: Avast