Az elmúlt másfél-két hónapban, vagyis gyakorlatilag a BlackBerry Z3 tavaszi megjelenése óta elég sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mikor válhat végre elérhetővé a nyugati világ számára (bármily furcsa, de ebbe Magyarország is beletartozik) a kanadaiak első, idén megjelent okostelefonja. Mármint az elérhetővé válást most nem úgy kell érteni, hogy valaki valamilyen elmés megoldással importál Indonéziából vagy Vietnámból pár tucatot, és eladja Európában, vagy Amerikában.

Már csak azért sem, mert a BlackBerry ezeknek a régióknak állítólag egy másfajta Z3-at szán, mint amit a fejlődő ázsiai országokban piacra dobott. A Manitoba kódnevű telefon és a Jakarta (tehát a jelenlegi változat) között a kiszivárgott infók alapján több fontos különbség is lesz. Így egyebek mellett az európai változatba egy 1,7 GHz-es kétmagos processzor kerül majd (a Jakartában egy 1,2 GHz-es CPU dolgozik), valamint a Manitoba LTE-, azaz 4G-képes lesz. Mindez egy erősebb, a gyorsabb mobilhálózatokat jobban kihasználó okostelefont feltételez -- lényegében egy Z30 képességeivel ellátott Z3-ról lesz tehát szó.

z3_angled.jpg

A Manitoba emellett állítólag apró kozmetikai frissítéseket is kap majd, például a hátlap picit más lesz a kamera körül, vagyis könnyen meg lehet majd különböztetni egymástól a kétféle Z3-at, szemben a sokféle Z10-zel. Bizonyára sokak számára lényeges szempont az ár, nos ez is változni fog, nem túl meglepő módon felfelé, az "izmosabb" Z3 állítólag 400 dollár körüli áron kerülhet a boltokba (a mikorról kábé annyit tudni jelenleg, hogy még idén), ami most nagyjából olyan 90-95 ezer forintot jelent átszámítva. Ezen a ponton emlékeztetnék mindenkit, hogy a Jakarta 200 dollár körül rajtolt -- igaz egy olyan régióban, ahol ennyi pénz az egyhavi átlagkereset.

Ha már szóba került a "szegények BlackBerryje", mintegy kontrasztként érdemes pár szót ejteni a kőgazdagok BlackBerryjéről, mely a Porsche Design széria legújabb tagjaként jelenhet meg még karácsony előtt. A Khan kódnevű, egyébként valószínűleg P'9983 típusjelzéssel érkező PorscheBerry a pletykák szerint a Classic módosított változata lesz, 1,7 GHz-es, kétmagos processzorral, 3 GB memóriával és 64 GB háttértárral (a Porsche Design BlackBerryknek rendre nagyobb a háttértáruk a normál szériás típusokhoz képest). Ja igen, a telefon árát nem illik firtatni, de aki kuporgatni szeretne rá, annak azért elárulom, hogy alsó hangon 2000 dollárral, vagyis úgy félmillió forinttal számoljon.

Via N4BB.

süti beállítások módosítása