Az előző, őszi újdonságokat összefoglaló posztban szó volt a BlackBerry Blendről, az egyik legmenőbb, ősszel érkező szoftveres fejlesztésről, melyről egyébként már itt a blogon is olvashattok néhány részletet. A Blend gyakorlatilag átköltözteti a BlackBerryt a PC, vagy éppen a tablet kijelzőjére (már amennyiben a tablet nem egy PlayBook), vagyis ha éppen nem lennénk úton, de van a közelben egy nagyobb kijelző, akkor elméletileg ki sem kell venni a telefont a táskából/zsebből. 

blend_nearfinal.jpg

Ez eddig nem nagy újdonság a BerryBlogot rendszeresen olvasók számára, de a BBin jóvoltából most itt egy teljes, nem hivatalos lista, hogy mire is lesz jó konkrétan a Blend:

  • A BlackBerry Hubban szereplő üzenetek megnyitása, és direkt válaszadás (valószínűleg nem minden üzenettípus esetén fog működni),
  • BBM-chatek, csatornák és csoportok teljes támogatása,
  • SMS-küldés és fogadás támogatása,
  • Teljes naptárkezelés, bejegyzések, meetingek böngészése, módosítása, felvétele,
  • Fájlok másolása a csatlakoztatott eszközök közt (mindkét irányba),
  • Biztonságos böngészőablak (intranet-támogatás),
  • Rendszermentés- és visszaállítás,
  • Készülékváltás.

A fenti műveletek közül néhányat eddig a BlackBerry Linkkel is el lehetett végezni (például rendszermentés), egyes funkciókat ráadásul a BlackBerry Bridge is tud(ott) már jó pár éve, most azonban sokkal hatékonyabban és egyszerűbben fog működni minden. Például a csatlakozások tekintetében kvázi mindegy, hogy USB-n, mobilneten, vagy Wi-Fi hálón csatlakoznak egymáshoz az eszközök. A Bluetooth tehát nem támogatott, Wi-Fi esetében pedig nem egyértelmű egyelőre, hogy az eszközöknek ugyanazon a hálózaton kell-e lenniük, de ez utóbbi mondjuk amúgy is elég valószínű forgatókönyv. A Blend felület BlackBerry ID-vel azonosítja majd a felhasználót.

Az Apple-tulajok számára nem ismeretlen egyébként ez a rendszer, az iOS 8-ban ott a Continuity, ami hasonló célokat szolgál, az viszont csak Mac OS X-et támogat, ellenben a Blenddel, ami windowsos (minimum Win7 szükséges), és Mac-es gépekre egyaránt telepíthető lesz, plusz lesz hozzá androidos és iOS-es tabletekhez való kliens. És akkor mégegyszer: a PlayBook nem támogatott.

A BlackBerry Blend a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.3-as verziójától lesz elérhető, először a BlackBerry Passportra, majd azt követően a többi BB10-es készülékre, ehhez azonban valószínűleg meg kell várni az operációs rendszer 10.3.1-es köztes rendszerfrissítését.

Via BBin.

süti beállítások módosítása