Nem vagyok biztonsági szakember, de azt azért sok mobilhasználóval egyetemben én is érzékelem, hogy azzal, hogy a különféle mobileszközök a napi üzemeltetést egyre jobban átszövik egy cégnél, vagy kormányzati intézménynél, ezeknek a szervezeteknek újabb és újabb biztonsági kockázatokkal kell szembesülniük. Ezek kiküszöbölésére régóta léteznek különböző módszerek, onnantól kezdve, hogy az alkalmazottnak egyszerűen nem adnak céges mobilt egészen az olyan, komplex mobilmenedzsment megoldásokig, mely a ma bejelentett BlackBerry Enterprise Service 12, vagyis a BES12.

Az új platform a BlackBerry kulcsterméke lesz a következő időszakban, egy olyan szolgáltatás, mely az okostelefonok és tabletek felett áll, függetlenül gyártótól és operációs rendszertől. A BES12 emellett olyan komponensekkel is rendelkezik, melyeket egyik, hasonló célt szolgáló mobilmenedzsment-rendszer sem tud felmutatni, valamint azért ne feledjük, hogy a BlackBerry az egyetlen olyan cég a világon, mely a multiplatformos mobilmenedzsment mellett készülékeket is nyújt az ügyfeleknek, ezzel komplett hardver- és szoftvermegoldást kínálva a maximális biztonságra vágyó vállalatoknak, szervezeteknek.

A BES12 teljes multiplatformos menedzsment megoldás, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatás BlackBerry okostelefonokon kívül iOS- és Android-alapú eszközöket (okostelefonok és tabletek), valamint újdonságként Windows Phone-os készülékeket is kezel. Mindezt egy teljesen megújult kezelőfelületen, mely a korábban kissé nehézkesen használható, különböző platformokhoz készült adminisztrációs modulokat összefogja egyetlen, áttekinthető rendszerben.

Az új MDM-megoldás természetesen minden platform esetében pont-végpont alapú titkosítást kínál, képes szeparálni a munkakörnyezetet a privát környezettől és a BlackBerry biztonságos infrastruktúrájára támaszkodva gondoskodik arról, hogy a kényes adatok sehol ne legyenek kompromittálhatók. Uhh, ez mekkora bullshit, na mindegy, a lényeg, hogy NAGYON biztonságos kommunikációt nyújt a BES12.

bbm_meetings.jpg

A BES12 platform mellett, illetve annak részeként új csoportmunka-támogató alkalmazások is megjelennek a támogatott készülékekre, ezek egyike a Cisco WebEx babérjaira törő BBM Meetings, mellyel mindig vidám hangulatú konferenciák és prezentációk tarthatók, természetesen BBM alapokon. Akinek ez önmagában ne lenne elég: a szuperbiztonságos BBM Protected nemsokára minden létező platformon elérhető lesz majd.

A ma, magyar idő szerint esti bejelentés egyik legnagyobb durranása szerintem a WorkLife for BlackBerry és a Samsunggal közösen bejelentett deal volt, előbbit a Movirtu felvásárlására építi a kanadai cég -- ez az a cég, amely olyan technológiát kínál, amivel egy SIM-re több megszemélyesítést, azaz telefonszámot, illetve előfizetést lehet tenni. Vagyis a céges telefonon úgy lehet privát és magánszám egyszerre, hogy nem kell hozzá két SIM. A két fiók közt pedig pofonegyszerű lesz majd váltani.

A Samsung saját mobilmenedzsment-rendszerének, a KNOX-nak az integrálása a BES12 platformba bevallom engem is kissé meglepett, de végső soron van benne ráció, legalábbis lehetnek olyan cégek, illetve szervezetek, ahová a BlackBerry annak ellenére bejuthat, hogy esetleg a céges flotta Samsung készülékekből áll.

A most bemutatott megoldások egy részét azonnal, másokat pedig az év hátralévő részében, illetve jövőre élesít a BlackBerry, a különböző mobilbiztonsági megoldásokról (legalábbis az érdekesebbekről) igyekszem majd itt is beszámolni a következő napokban, hetekben.

süti beállítások módosítása