Ha már az előző posztban úgyis szóba került a biztonság, érdemes pár mondatban megemlékezni a BlackBerry saját, multiplatformos vállalati mobilmenedzsment-rendszerét, a BlackBerry Enterprise Service 10-et érintő egyik legfrissebb hírről. A múlt heti CES alkalmával a BlackBerry több vezetője -- köztük maga John Chen elnök-vezérigazgató is -- beszélt a vállalati ügyfélkör számára kínált jövőbeni újdonságokról. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy a BES10 az év során Windows Phone-os készülékekkel is együttműködik majd.

A következő hónapokban érkező frissítéssel érkező WP-támogatással a BES10 vállalati mobilmenedzsment-platform immár az összes meghatározó okostelefon-platformhoz tartozó készülékkel kompatibilis lesz. A rendszer tavaly óta kezeli az androidos készülékeket és az iPhone-okat, iPadeket, meg természetesen a BlackBerry 10-alapú okostelefonokat -- a BES10 flottakövetést, távoli készüléktörlést, biztonságos alkalmazáskörnyezetet és kommunikációs hátteret biztosít a felsorolt készülékekkel rendelkező cégeknek, mindezt úgy, hogy a rendszer telepítése és konfigurálása a korábbiakhoz képest jelentősen egyszerűsödött.

Hogy pontosan mikor érkezik a Windows Phone support a BES10 portfólióba, arról egyelőre nincsenek nyilvános információk, és egyelőre azt sem tudni, hogy a platform mely funkciói lesznek elérhetők WP-környezetben. 

Via BerryReview.

Manapság, amikor a csapból is az folyik, hogy mindenkit, érted MINDENKIT orrba-szájba lehallgatnak, megfigyelnek, egyre többekre vetül rá a félelem árnyéka. Nem csoda, hiszen MINDENKI elképesztően értékes és bizalmas információkat tárol a telefonján, amire bizonyára RENGETEGEN kíváncsiak. Ja, hogy céges meg kormányzati adatok? Az meg kit érdekel?

Ilyen vészterhes időkben bizony az egyszerű közembernek is kijár a hétpecsétes információbiztonság, legalábbis így gondolták azok a tagok, akik megálmodták a Blackphone-t, a világ legbiztonságosabb mobiltelefonját. Hogy mitől olyan biztonságos, azt nem árulják el (egyelőre), de már készült egy nagyon trendi videó róla, ami alapján egy biztos: Az hétszentség, hogy ezt a terméket nem cégeknek akarják eladni.

blackphone.jpg

Szóval van egy telefon, ami kétségtelenül fekete is, meg telefon is, na meg annyit lehet még róla tudni, hogy android fut rajta, illetve annak egy mutációja, amit PrivatOS-nek (!) hívnak. De nem akarom lelőni a videó összes poénját, készüljetek az adrenalinbombára!

Hát ennyi, további részletek Barcelonában, a Mobile World Congressen.

Via Blackphone.

Az okostelefonok, köztük a legújabb BlackBerryk szerteágazó kapcsolódási lehetőségekkel rendelkeznek, különféle külső eszközök elképesztő sokaságát lehet csatlakoztatni hozzájuk vezeték nélkül, vagy éppen vezetékkel. Az új, BB10-es okostelefonok közül néhányat akár tévékészülékkel vagy projektorral is össze lehet kötni, erre használható az eredeti, gyári HDMI-kábel.

ACC-40486-201_2.jpg

A Nagysebességű HDMI-kábel egyik végén normál méretű HDMI-csatlakozóval, a másikon pedig microHDMI-csatlakozóval rendelkezik, ami körülbelül akkora, mint a telefonok töltőcsatlakozója. Legyen szó prezentáció vetítéséről, videózásról, vagy akár zenehallgatásról, az 1,8 méter hosszúságú kábel gondoskodik a zavarmentes digitális jelátvitelről.

A BlackBerry gyári HDMI-kábele a BlackBerry Z10, Q10 és Z30 típusokkal, valamint a PlayBookkal kompatibilis, emellett minden olyan eszköz csatlakoztatására alkalmas, mely microHDMI jelkimenettel rendelkezik.

A Nagysebességű HDMI-kábelt itt tudod megvásárolni.

Az utóbbi hetekben, illetve egy-két hónapban sokféle találgatást, spekulációt lehet olvasni arról, hogy mi a terve a BlackBerrynek a BB10 operációs rendszerbe épített androidos alkalmazásfuttatási környezettel. Ez a környezet -- mely nagyon leegyszerűsítve voltaképpen androidos telefont csinál bármelyik BB10-es készülékből -- a kezdetek óta része a rendszernek, a megjelenés óta eltelt időben azonban sokat változott, formálódott, így most már a legfrissebb Android-verzióra készült appokat is képes futtatni, valamint teljesítményben is sokat javult. 

Ahhoz azonban, hogy egy BlackBerry 10-es okostelefon tulajdonosa androidos alkalmazásokat használhasson (hivatalos úton), előbb az alkalmazás fejlesztőjének át kellett portolnia az adott appot, majd feltölteni a BlackBerry Worldbe, a kanadaiak saját piacterére. A folyamat nem különösebben bonyolult, a BlackBerry a kezdeti időkben komoly összegekkel jutalmazta is azokat a fejlesztőket, akik végigmentek ezen az úton. A cég android platformmal kapcsolatos tervei azonban a legfrissebb pletykák szerint nem merültek ki ennyiben, jöhet a saját androidos alkalmazás-piactér -- amit úgy hívnak majd, hogy BlackBerry World.

android_bb.png

A pletykáknak az ad alapot, hogy múlt héten a CES-en híre ment, hogy a BlackBerry több, komoly androidos alkalmazásfejlesztő stúdiót is megkeresett azzal, hogy mi lenne, ha az alkalmazásaikat egyáltalán nem kéne módosítani sehogy, azokat ugyanúgy fel tudnák tölteni a BlackBerry saját piacterére, mint a Google Play Store-ba, vagy éppen az Amazon saját alkalmazásboltjába -- a felhasználók pedig ugyanúgy tudnák őket telepíteni (és persze használni), mint bármilyen BB10-es programot.

Mindez azt feltételezi, hogy az újabb BlackBerry 10 verziókon a korábbi pletykákkal ellentétben mégsem lesz Play Store (ezt a BlackBerry illetékesei amúgy is határozottan cáfolták), sokkal valószínűbb, hogy a BlackBerry Worldnek lesz egy saját Android-szekciója, de az is lehet, hogy egyáltalán nem szeparálják majd semmilyen módon a natív appokat és az androidos programokat (ez a helyzet jelenleg is).

A megoldás előnyeit meg csak a vak nem látja: a natív BB10-es appok az interfészhez és az operációs rendszer magjához kapcsolódva egyedi(bb) funkciókat, vagy éppen biztonságosabb működést kínálhatnak, míg az androidos mobilalkalmazások egy az egyben bevonásával drasztikusan nőhet a választék a BlackBerry Worldben. Ráadásul ezen alkalmazások futtatása BB10-es alapokon bizonyos szempontból még biztonságosabb is, mintha Androidon futtatná őket a felhasználó. Végül, de nem utolsósorban pedig jól jár az alkalmazást jegyző fejlesztő is, aki gyakorlatilag zéró energiabefektetéssel tudja bővíteni felhasználó körét. 

Via BerryReview.

Az okostelefonok ma már egyre több eszközt váltanak ki, kezdve az olyan egyszerű szerkezetektől, mint éppen a zseblámpa, vagy az ébresztőóra, netán a digitális kompakt kamera (oké, ez már nem annyira egyszerű). A legújabb trendek szerint nem kell már sok hozzá, és mindezek mellett a számítógépünket is kiváltják majd -- hogy mennyire jól, erre tett kísérletet az amerikai Wired magazin házi versenye, melyen négy szerkesztő indult neki a múlt heti Consumer Electronic Show-nak egy szál okostelefonnal (a bloggerek munkáját különböző szempontok szerint pontozták, ebből jött az összesített végeredmény).

A négy bloggernek mindenféle egyéb segédeszköz nélkül kellett tudósítania a kiállításról, kizárólag az okostelefonjukat használhatták, nem csak kommunikációra, hanem tartalomelőállításra. Komoly, embert, illetve technológiát egyaránt próbáló kihívás ez, jómagam is jártam már ilyen kiállításon, és tudom, hogy még akkor sem egyszerű a tudósítók élete, ha minden földi jóval el vannak látva.

wired_winner.jpg

A BerryBlog szempontjából természetesen azért érdekes a sztori, mert történetesen az egyik szerkesztő kezében egy BlackBerry Z30 volt mindvégig, ráadásul Tim Moynihan meg is nyerte a versenyt, méghozzá toronymagasan! A második helyet egy iPhone 5s-sel csípte el a kolléga, a harmadik egy Nokia Lumia 1020 lett, a negyedik pedig egy androidos Moto X, aminek a lepontozásában komoly szerepet játszott, hogy a készülék kijelzője a blogger zsebében egyszer csak nemes egyszerűséggel szétrepedt.

Úgyhogy ezúton is gratula és bajtársi üdvözlet Timnek, akit állítólag sokan cikiztek a CES-en, hogy egy BlackBerryt használ, de annyi baj legyen, szerinte (és szerintünk) ez nem számít, mivel az okostelefonok szinte mindent tudnak, amit a notebookok, sőt még többet is. Az eredményen egyébként nem csodálkozom: kitűnő klaviatúra, páratlan böngésző, jó kamera, villámgyors és stabil rendszer -- mindez alapból adott egy BlackBerry Z30 esetében.

...lehet nemsokára én is kipróbálom, milyen blogolni vele.

Via Wired.

süti beállítások módosítása