Az utóbbi hetekben, illetve egy-két hónapban sokféle találgatást, spekulációt lehet olvasni arról, hogy mi a terve a BlackBerrynek a BB10 operációs rendszerbe épített androidos alkalmazásfuttatási környezettel. Ez a környezet -- mely nagyon leegyszerűsítve voltaképpen androidos telefont csinál bármelyik BB10-es készülékből -- a kezdetek óta része a rendszernek, a megjelenés óta eltelt időben azonban sokat változott, formálódott, így most már a legfrissebb Android-verzióra készült appokat is képes futtatni, valamint teljesítményben is sokat javult. 

Ahhoz azonban, hogy egy BlackBerry 10-es okostelefon tulajdonosa androidos alkalmazásokat használhasson (hivatalos úton), előbb az alkalmazás fejlesztőjének át kellett portolnia az adott appot, majd feltölteni a BlackBerry Worldbe, a kanadaiak saját piacterére. A folyamat nem különösebben bonyolult, a BlackBerry a kezdeti időkben komoly összegekkel jutalmazta is azokat a fejlesztőket, akik végigmentek ezen az úton. A cég android platformmal kapcsolatos tervei azonban a legfrissebb pletykák szerint nem merültek ki ennyiben, jöhet a saját androidos alkalmazás-piactér -- amit úgy hívnak majd, hogy BlackBerry World.

android_bb.png

A pletykáknak az ad alapot, hogy múlt héten a CES-en híre ment, hogy a BlackBerry több, komoly androidos alkalmazásfejlesztő stúdiót is megkeresett azzal, hogy mi lenne, ha az alkalmazásaikat egyáltalán nem kéne módosítani sehogy, azokat ugyanúgy fel tudnák tölteni a BlackBerry saját piacterére, mint a Google Play Store-ba, vagy éppen az Amazon saját alkalmazásboltjába -- a felhasználók pedig ugyanúgy tudnák őket telepíteni (és persze használni), mint bármilyen BB10-es programot.

Mindez azt feltételezi, hogy az újabb BlackBerry 10 verziókon a korábbi pletykákkal ellentétben mégsem lesz Play Store (ezt a BlackBerry illetékesei amúgy is határozottan cáfolták), sokkal valószínűbb, hogy a BlackBerry Worldnek lesz egy saját Android-szekciója, de az is lehet, hogy egyáltalán nem szeparálják majd semmilyen módon a natív appokat és az androidos programokat (ez a helyzet jelenleg is).

A megoldás előnyeit meg csak a vak nem látja: a natív BB10-es appok az interfészhez és az operációs rendszer magjához kapcsolódva egyedi(bb) funkciókat, vagy éppen biztonságosabb működést kínálhatnak, míg az androidos mobilalkalmazások egy az egyben bevonásával drasztikusan nőhet a választék a BlackBerry Worldben. Ráadásul ezen alkalmazások futtatása BB10-es alapokon bizonyos szempontból még biztonságosabb is, mintha Androidon futtatná őket a felhasználó. Végül, de nem utolsósorban pedig jól jár az alkalmazást jegyző fejlesztő is, aki gyakorlatilag zéró energiabefektetéssel tudja bővíteni felhasználó körét. 

Via BerryReview.

süti beállítások módosítása