Az elmúlt másfél-két hónapban, vagyis gyakorlatilag a BlackBerry Z3 tavaszi megjelenése óta elég sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mikor válhat végre elérhetővé a nyugati világ számára (bármily furcsa, de ebbe Magyarország is beletartozik) a kanadaiak első, idén megjelent okostelefonja. Mármint az elérhetővé válást most nem úgy kell érteni, hogy valaki valamilyen elmés megoldással importál Indonéziából vagy Vietnámból pár tucatot, és eladja Európában, vagy Amerikában.

Már csak azért sem, mert a BlackBerry ezeknek a régióknak állítólag egy másfajta Z3-at szán, mint amit a fejlődő ázsiai országokban piacra dobott. A Manitoba kódnevű telefon és a Jakarta (tehát a jelenlegi változat) között a kiszivárgott infók alapján több fontos különbség is lesz. Így egyebek mellett az európai változatba egy 1,7 GHz-es kétmagos processzor kerül majd (a Jakartában egy 1,2 GHz-es CPU dolgozik), valamint a Manitoba LTE-, azaz 4G-képes lesz. Mindez egy erősebb, a gyorsabb mobilhálózatokat jobban kihasználó okostelefont feltételez -- lényegében egy Z30 képességeivel ellátott Z3-ról lesz tehát szó.

z3_angled.jpg

A Manitoba emellett állítólag apró kozmetikai frissítéseket is kap majd, például a hátlap picit más lesz a kamera körül, vagyis könnyen meg lehet majd különböztetni egymástól a kétféle Z3-at, szemben a sokféle Z10-zel. Bizonyára sokak számára lényeges szempont az ár, nos ez is változni fog, nem túl meglepő módon felfelé, az "izmosabb" Z3 állítólag 400 dollár körüli áron kerülhet a boltokba (a mikorról kábé annyit tudni jelenleg, hogy még idén), ami most nagyjából olyan 90-95 ezer forintot jelent átszámítva. Ezen a ponton emlékeztetnék mindenkit, hogy a Jakarta 200 dollár körül rajtolt -- igaz egy olyan régióban, ahol ennyi pénz az egyhavi átlagkereset.

Ha már szóba került a "szegények BlackBerryje", mintegy kontrasztként érdemes pár szót ejteni a kőgazdagok BlackBerryjéről, mely a Porsche Design széria legújabb tagjaként jelenhet meg még karácsony előtt. A Khan kódnevű, egyébként valószínűleg P'9983 típusjelzéssel érkező PorscheBerry a pletykák szerint a Classic módosított változata lesz, 1,7 GHz-es, kétmagos processzorral, 3 GB memóriával és 64 GB háttértárral (a Porsche Design BlackBerryknek rendre nagyobb a háttértáruk a normál szériás típusokhoz képest). Ja igen, a telefon árát nem illik firtatni, de aki kuporgatni szeretne rá, annak azért elárulom, hogy alsó hangon 2000 dollárral, vagyis úgy félmillió forinttal számoljon.

Via N4BB.

KIFUTOTT AKCIÓ!

Szurkolj a hungaroringi F1-es hétvégén a Mercedesnek, mert ha nyernek, 25% kedvezményt ad a BerryBolt minden tartozék árából!

FRISSÍTVE: A 29. Magyar Nagydíj első három helyezettje:

1. Daniel Ricciardo (RBR)

2. Fernando Alonso (Ferrari)

3. Lewis Hamilton (Mercedes)

Vagyis a lenti kuponkóddal 15% kedvezményt vehetsz igénybe egészen július 28-án éjfélig.

Egészen pontosan az ajánlatunk a következő: ahány világbajnoki pontot szerez az előrébb végző AMG Petronas Mercedes a 2014. július 27-i Magyar Nagydíjon, annyi százalék kedvezményt adunk másnap (azaz július 28-án) éjfélig minden BlackBerry tartozék árából a BerryBoltban, a lenti kuponkódot használva:

MERCEDESF1

mercedes_f1_finish2.jpg

A kupont a vásárlási folyamat során, a megfelelő mezőbe kell beírni, a rendszer ezután automatikusan érvényesíti a kedvezményt. És hogy pontosan mennyit? Az Lewis Hamiltontól, vagy Nico Rosbergtől függ (csak szólunk, hogy idén eddig a Mercedes pilótái elég jól szerepeltek, a tavalyi futamot pedig Hamilton nyerte):

1. hely = 25%
2. hely = 18%
3. hely = 15%
4. hely = 12%
5. hely = 10%
6. hely = 8%
7. hely = 6%
8. hely = 4%
9. hely = 2 %
10. hely = 1%

Az ajánlatunk a verseny leintésének pillanatától másnap éjfélig érvényes.
Az ajánlat BlackBerry okostelefonokra nem érvényes.

Jogos a kérdés: miért épp a Mercedesnek szurkoljunk? Hát, mert az ő hivatalos szponzoruk a BlackBerry!

Ráadásul a BlackBerry és az F1-es csapat viszonya túlmutat a logók elhelyezésén, hiszen a teamnél mindenkinek BlackBerryje van, a korábbi világbajnok, Lewis Hamilton az egyik leglelkesebb BB-hívő, ráadásul a csapatnak egy kitűnő BBM-csatornája is van (a PIN-jük: C00011785), ahol naprakész és exkluzív infókat tesznek közzé az F1 boszorkánykonyhájából.

Nico Rosberg ráadásul egy tavalyi interjúban őszintén bevallotta, hogy BlackBerry-függő

Nem mélyinterjúról van szó, amolyan kérdezz-felelek inkább, kedvenc állatokról, sportolókról, zenékről, meg a legféltettebb kincsről. Ez utóbbi kapcsán idéznénk az interjút:

"A legféltettebb kincsem...
NR: Bármennyire is szomorúan hangzik, a BlackBerrym."

rosberg_blackberry.jpg

Hohó, már miért lenne ez szomorú, vagyunk még így páran, Nico!

Bár a BlackBerry Passport hardveres specifikációi hivatalosan még mindig nem nyilvánosak, gyakorlatilag minden főbb jellemzőjét ismerni lehet a telefonnak. Eddig azonban ezen a blogon nem esett szó az egyik legfontosabb alkotóelemről, a rendszerchipről. Pedig az eddig kiszivárgott információk alapján gyakorlatilag egyetértés alakult ki abban, hogy milyen processzor fogja meghajtani a telefont. Úgy néz ki, a Passport nem csak méretben, de erőben és gyorsaságban is a nagyok közé fog tartozni. Figyelem, mostantól geek-alert van érvényben!

A jelek szerint a BlackBerry választása a Qualcomm Snapdragon 801 sorozatú chipjeire esett, amelyek a tavalyi 800-as sorozat finomhangolt változatai. A chipeket a világ legnagyobb chip-bérgyártója,a tajvani TSMC gyártja 28 nanométeres technológiával, ennél fejlettebb eljárása tömegtermelésben csak az Intelnek van.

 Snapdragon_Group_GN_03.jpg

 

A Qualcomm Snapdragon 801 chipen négy pörgős (Krait 400) processzormag található, szemben például a Z30 két, inkább fogyasztásra optimalizált processzormagjával (Krait 300). A magok számán kívül különbség, hogy a 801 chipen található Krait 400 magasabb órajeleket is el tud érni. Aki nem jártas a processzorok lelkivilágában, az gondoljon egy négyhengeres sportmotorra, amely 9 ezres fordulatig pörög, szemben egy kéthengeressel, amelyik leszabályoz hatezerötszáznál. Igen, a különbség nyers erőben tényleg nagyjából ekkora lesz, persze ahogyan a legtöbb út sem alkalmas egy sportkocsi kihajtására, úgy a különbség mértéke nem feltétlenül lesz nyilvánvaló az első kézhezvételkor.

A másik jelentős különbség a grafikus megjelenítésben rejlik. A Snapdragon 801 itt talán még jobban felülmúlja a jelenlegi csúcs Z30-at, a grafikus számítási és rajzolási sebesség két-háromszoros is lehet a teljesen folyékony megjelenítés érdekében, amely immár komolyabb 3D-s alkalmazásokkal és játékokkal, valamint nagyfelbontású külső kijelzőkkel is el fog boldogulni. Elég, ha annyit mondunk, ezt a chipet a Qualcomm részben tabletekhez és okostévékhez is fejlesztette, többek közt a Sharp egyes tévéi is használják - néhány csúcskategóriás Android telefon mellet.

Hogy mit is jelent mindez? Azt, hogy a legösszetettebb weboldalak gyors megelenítése sem fog gondot okozni a 4,5 hüvelykes kijelzőn, gyorsabb lesz a nagyobb dokumentumok lapozgatása, ahogyan az Android appok futtatása is gördülékenyebbé válik. Hab a tortán, hogy lenyűgöző grafikájú játékok illetve vizualizációs appok is jöhetnek BlackBerryre.

Valószínűleg ez a chip is hozzájárult ahhoz, hogy az Amazon alkalmazásboltja megjelenhet BlackBerryken, de a sebességérzetet nagyban meg fogja határozni, hogy a 10.3-as operációs rendszerrel mennyi teljesítményt fog kisajtolni a chipből a BlackBerry - reméljük, hogy volt idejük a kód továbbcsiszolására. Bíztató, hogy a BlackBerryk eddig sem voltak lassúak, egy ennyivel erősebb chippel valódi száguldás várható. A mostani állás szerint októberben már a kezünkben lehet a Passport.

Összefoglalásként pedig a BlackBerry Passport eddig ismert hardver specifikációi:

  • Kijelző:
    4.5 hüvelyk
    1440 x 1440 (453ppi)
  • Rendszerchip: Snapdragon MSM8974
  • Grafikus egység: Adreno 330
  • Memória: 3GB
  • Tárhely: 32GB
  • Billentyűzet: érintésérzékeny QWERTY
  • OS: BlackBerry 10.3
  • Kamera: előlapi, hátlapi
  • Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
  • NFC: igen
  • USB: microUSB v2.0
  • Bluetooth: v4.0
  • Mobilhálózatok: 2G/3G/4G
  • Akkumulátor: 3,450mAh, nem cserélhető

Sok embernek, köztük nekem is igen komoly fétisem a fehér színű telefon. A lenti képek alapján a BlackBerry nem felejtette el a hozzám hasonló perverzeket, akiknek a még egy BlackBerry is csak fehér lehet.

white_passport1.jpgwhite_passport2.jpg

Mondjuk egyelőre egy szóval nem állította a BlackBerry, hogy lesz ilyen színben a telefon, de a lenti kép már egy hivatalos rendernek tűnik, szóval van némi remény. Ettől függetlenül szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy bár a Z30-ból is létezik fehér színű változat, de az talán még a fehér hollónál is ritkább.

Via CrackBerry.

Címkék: fehér passport

Nagyjából a poszt címével tudnám összefoglalni egy mondatban azt, ami mostanában a BlackBerry tartalomterjesztési stratégiáját jellemzi, különös tekintettel a mi régiónkra levetítve. A kanadaiak ugyanis nem értékesítenek több zenés és videós tartalmat saját piacterükön, a BlackBerry Worldön keresztül, helyette harmadik fél számára teszik lehetővé ugyanezt, saját tartalomboltok (mint például az Amazon AppStore) bevonásával, engedélyezésével.

Ha eddig fel sem tűnt, hogy a BlackBerry Worldben zenéket és videókat is le lehet(ett) tölteni, nem benned van a hiba, valószínűleg csak olyan országban, régióban élsz (például Magyarországon), ahol ezek a tartalmak soha nem voltak elérhetők. Mindenesetre most már az egyenlő elbánás elve szerint legalább senkinek nem férhető hozzá a piactérnek ez a szeglete, a BlackBerry ugyanis előzetes figyelmeztetést követően tegnap lekapcsolta a zeneboltot, vagyis a BlackBerry Worldön keresztül most már csak appok érhetők majd el. Ami már csak azért is vicces, mert anno az App Worldöt pont arra hivatkozva keresztelték át BlackBerry Worlddé, hogy abban már nem csak kizárólag appok, hanem más tartalmak is elérhetők.

7digital_halasz.jpg

Szerencsére a BlackBerry World kínálatának szűkítése járt néhány pozitív hozadékkal a számunkra, ezek közül talán az egyik legnagyobb jóság, hogy megjelent végre BB10 platformra is a 7digital online zenáruház saját alkalmazása, ami ugyan egy androidos port, de a programon azért valamicskét változtattak a fejlesztők, mivel 7digital Music Store for BlackBerry néven jelentkezik be. Na itt aztán vannak zenék millió szám, ráadásul a legjobb, hogy ezeket Magyarországról is meg lehet vásárolni, ráadásul nem is olyan drágán. A letöltött zenék DRM-mentesek, azaz szabadon másolhatók bármilyen eszközre, plusz a PC-s kilensben megvásárolt albumok könnyűszerrel szinkronizálhatók az okostelefonra is. 

Akit még nem ragadott el a nagy zenestraming-mánia, viszont már nem akarsz CD-ket sem vásárolni, az ingyen letöltögetésben pedig nem hiszel, próbáld ki a 7digital zeneáruházat, amit erről a linkről érhetsz el a BlackBerry Wolrdből (ahol már csak alkalmazásokat találsz ugye)...

A BlackBerry Passport hatalmas telefon lesz, gondolom ezt az eddig megjelent képek alapján senkinek nem kell különösebben ecsetelni. A kanadaiak újdonsága szeptemberi érkezésekor számos rekordot megdönt az okostelefon-piacon, ami tekintve, hogy teljesen egyedi külsejű készülékről van szó, tulajdonképpen nem is olyan meglepő. Például ez lesz a világ eddigi legnagyobb QWERTY-s okostelefonja (bocsánat, phabletje), mely a világ eddigi legnagyobb felbontású, legnagyobb méretű 1:1-es képarányú kijelzőjével rendelkezik. Úgy stílszerű tehát, hogy a telefonba a világ legnagyobb kapacitású akkumulátora is kerüljön. 

passport_pocket.jpg

Vagy legalábbis egyik legnagyobb kapacitású akkumulátora. Bár a BlackBerry szerint a Passportban lévő 3450 mAh-s akkunál ma nincs nagyobb a piacon, azért nem vagyok meggyőződve róla, hogy némi kutakodás után (legalább az egzotikusabb mezőnyben) ne lehetne ennél nagyobbat találni. De azért a 3450 mAh egy mobilos akkunál tényleg elég brutális érték, sokat elmond, hogy ez majdnem 2 db Z10 akku és több mint másfél Q10 akku kapacitása. Persze lesz is, ami szívja az energiát a cellákból, hiszen a 4,5 hüvelykes 1:1-es kijelző mellett egy bivalyerős négymagos processzort is etetni kell majd valamivel.

A BlackBerry az Inside BlackBerry blogon mindössze csak arról nem ír, hogy mindezzel meddig húzza ki a Passport, de így az eddig megjelent infók alapján nagyon meg lennék lepve, ha rosszabbul teljesítene, mint a Z30, amiben egyébként egy 2880 mAh-s akksi van, amivel a készülék durván másfél, de akár két napig is bírja. Vagyis azért a Passportot sem árt majd esténként töltőre rakni (bezzeg a régi szép időkben, amikor még négy-öt napig is bírta egy 9700-as egy feltöltéssel), de attól aligha kell tartani, hogy nap közben hagy cserben a telefon.

Ugyanebben a blogposztban a BlackBerry a készüléken található négy mikrofon nyújtotta kivételesen jó hangminőségre is fel kívánja hívnia a figyelmet. Ebben a BlackBerryk amúgy is legendásan jók, a Z30-ba is dupla mikrofon került, hogy hatékonyabban kiszűrje a környezeti zajokat, ezzel jobb beszédhang-minőséget biztosítva. A Passport ezt emeli majd négyzetre, vagyis a gyártó a jelenlegi csúcsmodellhez képest is jobb hangminőséget ígér, csak legyen hálózat, ami ezt átviszi, és persze fül, ami meghallja.

Via Inside BlackBerry blog.

süti beállítások módosítása