A hét eleje óta tele van az internet azzal, hogy egy állítólagos hacker állítólag egy egyébként tök kommersz módszerrel állítólag száznál is több híresség állítólag meztelen fotóit lopta el az Apple online szolgáltatásából, az iCloudból. A problémát tehát sokan, sokféleképpen kitárgyalták már az interneten és mindenféle egyéb médiumokban, még az Apple is nyilatkozott a témában, félig-meddig elismerve a felelősségét, de azért kicsit az óvatlan celebekre is rákenve a szart. A jelenség éppen ezért részben a BlackBerry számára is adhat lehetőséget némi rivaldafényre -- újra.

Azért mondom, hogy újra, mert pár évvel ezelőtt nagyjából minden, magára kicsit is adó amerikai híresség a BlackBerryjével fotózkodott, a kanadai gyártó készülékei sokáig amolyan celeb-ikonnak számítottak. Nem véletlenül, a BlackBerry kezdetek óta legendás biztonsága szavatolta, hogy senki nem kukkanthat be csak úgy egy híresség e-mailjeibe, névjegyzékébe, vagy SMS-eibe, netán BBM-üzeneteibe, ami lássuk be, bizonyos szempontból még annál is nagyobb károkat okozhat, hogy valakiről meztelen képek jelennek meg az interneten (meg aztán ne feledjük, hogy az emberek egyáltalán nem biztos, hogy minden celeb meztelen fotójára kíváncsiak).

johansson.jpgEzt a képet sem a BlackBerryjéről lopták el Scarlett Johanssonnak

A BlackBerry megoldásait használva a mostani eset több okból kifolyólag sem fordulhatott volna elő szegény sorsú celebnőkkel. Először is, a BlackBerrynek (még) nincs saját online tárhelye, ahová képeket lehetne feltölteni a készülékről, vagyis nincs mit ellopni a BlackBerry szervereiről.

De mi van, ha illetéktelenek kezébe jut a mobil? Abban az esetben, ha jelszó védi (és ugye védi?) a telefont, a tudomány mai állása szerint nem igazán lehet mit kezdeni vele, ráadásul a brute force megoldások sem működnek, mivel tíz helytelen próbálkozás után a készülék nemes egyszerűséggel törli a teljes memóriát, meztelen fotóstul, névjegyzékestül, mindenestül (ha nagyon ki akarsz cseszni egy haveroddal, akinek jelszó védi a BlackBerryjét, nyugodtan próbáld csak ki).

Vajon meg lehet-e kerülni ezt a biztonsági kerítést a BlackBerry ID (az appleID megfelelője) jelszavának a feltörésével? A válasz ismét csak nem, mivel a BlackBerry ID esetében a jelszó reseteléséhez egyfelől e-mail cím megadása szükséges, ráadásul még egy undok kis ellenőrző kódot (captcha) is be kell gépelni, ami pont az olyan brute force megoldások ellen hatékony, mint amivel az érintett celebek appleID-jét is feltörték. Mert hogy az Apple a két biztonsági lépcsőfok (e-mail kontroll, captcha) egyikét sem alkalmazta.

Azért gyorsan leszögezem, feltörhetetlen rendszer nincs, de ha csak a BlackBerryn múlik, egyetlen fotó, illetve semmilyen személyes adat, információ nem kerülhet avatatlan kezekbe, vagy legalábbis csak aránytalanul nagy energiaráfordítás révén. Ráadásul a kanadai gyártó az egyetlen olyan okostelefon-gyártó a világon, melynek az adaton kívül a beszédhívások magas szintű titkosítására is van megoldása -- de ennek már egészen másfajta celebek veszik hasznát, olyanok, akikről végképp senki sem szeretne meztelen képeket látni az interneten. Ők a politikusok.

Nem igazán tudom, hogy így 2014 derekán is túl az Angry Birds franchise-ban mennyi kraft van még, mindenesetre a finn Rovio szerint ki lehet még sajtolni a szériából valamennyit, vagyishát ki KELL, a fejlesztőcég szénája ugyanis a hírek szerint nem áll túl jól manapság, hogy még az elnök-vezérigazgatónak is mennie kellett. A cég ezért visszatérve a jó öreg recepthez, ma kiadta az Angry Birds Stellát, a széria tizenegyedik tagját.

A Stellában gyakorlatilag ugyanazt kell csinálni, mint a többi részben, vagyis madarakat kell kilődözni csúzlikból disznókra. Vannak persze új madarak és új képességek, és egy új főgonosz is, aki nem más, mint...

...na ezt a poént nem lövöm le, ha van kedved, töltsd le inkább te is az Angry Birds Stellát a BlackBerrydre, mert igen, a játék ma egyszerre jelent meg négy mobilplatformra, és a BB10 is ott van a sorban.

Az Angry Birds Stella ingyenesen letölthető a BlackBerry Worldből.

A szeptember 24-én érkező BlackBerry Passportról már korábban kiderült, hogy a készülék két színváltozatban lesz elérhető a megjelenéskor: a komor de elegáns fekete mellett a manapság egyre divatosabb fehér változat is kapható lesz majd belőle. A felsőkategóriás telefonnak azonban a híresztelések szerint lesz egy, vagy két, még felsőkategóriásabb változata.

Ezúttal nem az osztrák Porsche Design által tervezett Passport-variációról van szó, hanem állítólag limitált szériás, részben bőr bevonatú, illetve aranyból készülő, illetve aranyozott BlackBerrykről. Az aranyból készült változatot félretéve azért itt érdemes elmorzsolni egy könnycseppet a bőr hátlapokra gondolva - én legalábbis emlékszem még azokra az időkre, amikor ez számos felsőkategóriás BlackBerrynél alapfelszereltség volt.

passport_white_black_gold.jpgA kép csak illusztráció! (De annak nem rossz, mi?)

Az N4BB szerint az arany és a bőr nem feltétlenül jár majd együtt a prémium változatoknál, és egyelőre azt sem tudni, hogy mely színekből lesz elérhető a csúcsok csúcsa, de szerencsére ismét lesz a kínálatban olyan modell, amivel az arab sejkek, vagy a szingapúri milliárdosok gyerkőcei kitűnhetnek a tömegből. Már ha egy kutyaközönséges BlackBerry Passport alapesetben nem lenne elég ehhez.

Via N4BB.

Címkék: prémium passport

Éppen most néztem meg a Samsung és a Sony termékbejelentő prezentációit, melyet az IFA-n (aminek semmi köze az NDK-s teherautóhoz) nyomott le a két cég. A termékekről most nem fogok sem pro, sem kontra nyilatkozni (őszintén szólva abban sem vagyok biztos, hogy fel tudnám őket sorolni nagy hirtelen), úgyis erről fog szólni az internet a következő pár napban (hétben), de legalább szeptember 9-ig, az Apple bemutatójáig a csapból is az fog folyni, ami ma elhangzott Berlinben.

A mai bemutatóknak szerintem több tanulsága is van az iparág számára. Egyfelől a cégek láthatóan iszonyúan küszködnek, hogy valami újat tudjanak mutatni a közönségnek, pláne akkor van komoly fejvakargatás, ha olyan funkciókról van szó, ami bármiféle valós vásárlói igénnyel találkozik. Ami persze önmagában nem feltétlenül baj, ha nincs igény, majd mi teremtünk alapon számtalan olyan termék született már az ipari forradalom óta, ami nélkül nem is tudnánk ma már létezni.

A Samsung keynote-ján csak úgy záporoztak ezek az "innovációk", amit egyszerre legalább három előadó zúdított a közönségre, akik ettől akkora szenzoros túlterhelést kaptak, amit Peter Jackson még csúcsformájában is megirigyelhetne bármelyik ütős Gyűrűk Ura csatajelenettel (na majd a Hobbit 3-ban). A Sony bemutatóján, nos a Sony bemutatóján meg nem történt semmi.

sony-ifa.jpg

Utóbbi egyébként személyes szívfájdalmam, a Sony ugyanis talán az egyetlen szórakoztatóelektronikai gyártó, akit tisztelek azért, amit az elmúlt évtizedekben letettek az asztalra ebben a szegmensben. 

A BlackBerry szeptember 24-én leplezi le az idei legfontosabb termékét, a Passportot. Ami egyébként nem mellékesen a legkülönlegesebb okostelefon lesz hosszú évek óta a piacon. Szerintem az időzítés eleve biztató, mire a kanadaiak bemutatóznak, a fontosabb médiumokban már lecseng a nagy Note-őrület, meg talán az iPhone 6-ról is lepattannak addigra a népek.

A ma látott keynote-ok elsősorban azt vetítik előre, hogy a BlackBerrynek a Passporttal valós felhasználói igényeknek kell megfelelnie, és bármennyire is nehéz ez egy EKKORA készülékkel, nem lehet elrugaszkodni teljes mértékben a talajtól. Másfelől -- talán azért, mert az IFA egy fogyasztóközpontú kiállítás -- a mai bemutatók során egyik cég sem szólította meg a (nagy)vállalatokat és egyéb szervezeteket, ez pedig óriási ziccer lehet a BlackBerrynek, és ehhez amúgy minden ütőkártyája meg is van a cégnek, kezdve a BES-től, a BBM-en át a QNX-alapú M2M-megoldásokig.

Végül pedig nincs jó keynote egy igazán karizmatikus egyéniség nélkül, ilyent pedig nem igazán láttam ma sem a Samsung, sem a Sony színpadán. Hogy teljesen őszinte legyek, ezzel anno még Thorsten Heinsnek is voltak problémái, de ő már a múlté, most itt van helyette John Chen, aki az egyik legjobb ázsiai speaker, akit valaha láttam, sugárzik belőle a magabiztosság, vannak jó beszólásai, és egyébként is egy üzleti zseni, aki ennek ellenére nincs elszállva magától. Nem utolsósorban pedig lehet érteni az angolját. 

Remélem miután Chen szeptember 24-én levonul a BlackBerry színpadáról, mindenki úgy fogja érezni, hogy valóban több lett a telekommunikáció világa azáltal, amit ott megmutat majd nekünk.

Na akkor mindenki vésse fel a naptárba, szeptember 24-én, azaz holnaphoz három hétre egyszerre tart rendezvényt a BlackBerry Torontóban, Londonban és Dubajban, nyilvánvalóan itt leplezi majd le a Passportot, illetve várhatók egyéb nyalánkságok is a kanadaiak részéről. 

event-three-up.png

Remélhetőleg addigra mindenhol lecseng a nagy IFA- és iPhone 6 láz, hogy minél nagyobb figyelem irányulhasson az eseményre. Bár azt hiszem a BlackBerryt nem nagyon érintik a konzumerorientált berlini bejelentések, vagy az Apple szokásos éves haknija, azért kicsit örülök, hogy inkább szeptember végén, mint elején van a rajt.

A BlackBerry a következő napokban, hetekben küldi ki a meghívókat a rendezvényekre, ha te is a szerencsés résztvevők közt vagy, mindenképpen jelezd!

Via Inside BlackBerry.

A modern okostelefonok -- köztük egy-két újabb BlackBerry -- kapcsán manapság megfogalmazódó egyik legkomolyabb kritika, hogy a készülékek akkumulátorai egy napig sem bírják ki egy feltöltéssel, mivel vagy eleve nagyon kicsi a kapacitásuk, vagy (ehhez képest) túl sokat fogyasztanak a telefon különböző komponensei. Azok az idők, amikor egy BlackBerry 4-5 napot is kihúzta egy feltöltéssel, már rég a múlt ködébe vesznek, a BlackBerry Passport azonban legalább biztosan nem fogja cserben hagyni a felhasználóját nap közben.

Erre utal többek közt a készülék nemrég kiszivárgott műszaki specifikációi, ahol 19 óra normál használatot és 8 óra készenlétet jeleztek a telefon 3450 mAh-s akkumulátoránál, mostanra pedig már jönnek az első felhasználói tapasztalatok az első, szolgáltatóknak és partnereknek kiküldött tesztkészülékekkel is.

passport_battery.jpg

Ilyen tapasztalatot gyűjtött be a minap az N4BB, a blog tulajdonképpen mindössze egy képernyőfotót tett közzé, amin az látszik, hogy a rögtönzött teszt állítólagos alanyául szolgáló Passport-példányon futó operációs rendszer több mint hatórányi üzem után is még 1 napnyi és 8 órányi működést prognosztizál. Ami gyors számolás után uszkve 38 órás üzemidőt feltételez.

Persze mindebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, például egyáltalán nem tudni, mire használta az eltelt 6 órában a tesztelő a készüléket. Az mindenesetre látszik, hogy SIM például nincs a mobilban, vagy legalábbis nem csatlakozik mobilhálózatra a telefon. 

Azért ezzel az akkuteljesítménnyel azt hiszem így sokan ki tudnának békülni, pláne ha mindez nem jár olyan kompromisszumokkal, hogy gyakorlatilag a fél telefont ki kell kapcsolni hozzá.

Via N4BB.