Ezúttal nem kötvény kibocsátással, hanem rengeteg ingatlan eladásával, amelyekre többnyire már nincs szüksége a több ezer fős leépítések és kiszervezések után. Azokat az irodákat vagy épületeket, amelyeket még használ, visszabérli majd a vevőktől. Amennyiben a BlackBerry valóban el tudja becsült értéken adni ingatlanait, akkor a cég immár több mint 1,5 milliárd dollár friss tőkére tett szert az elmúlt hónapok során, ami megnöveli a cég mozgásterét, és növeli a cég stabilitásába vetett bizalmat. A hír hatásáa tovább is erősödtek a cég papírjai, és átmenetileg meghalatdák a 10 dollárt, mielőtt újra a lélektani határ alá süllyedt. Év eleje óta a cég papírjai eddig több mint harmadával erősödtek, ami elsősorban az új menedzsmentbe vetett bizalmat tükrözi.

Címkék: blackberry bbry

A BlackBerry idén ismét felemelkedik -- a próféta szerepét ezúttal nem a BlackBerry valamelyik vezetője, és nem is a BerryBlog önjelölt elemzője tölti be, hanem ugyanaz a srác, aki anno két rajongói videóval vált híressé az interneten. Bár az egyiknek az volt a címe, hogy "Ezért utálom a Z10-emet", a másiknak pedig "Még mindig utálom a Z10-emet", J_Caloy természetesen a legelvakultabb rajongók közé tartozik, ráadásul láthatóan jól is érti a dolgát.

Meg jól ért a kártyatrükkökhöz is, melyet a legújabb videójában bizonyít. Figyeljétek a kezét, mert csal!

(A fent látható videó nem a BlackBerry megrendelésére készült, amatőr munka!)

Címkék: reklám fanboy

Már csak alig több, mint két hét, és kezdődik az idei sportszezon egyik legfontosabb eseménye, a 2014-es téli olimpia Szocsiban. A Kaukázus lábánál elterülő -- egyébként szubtrópusi éghajlatú -- városban február 6-tól zajlik majd az olimpia, ami téli sportok szerelmeseit egészen február 27-ig látja el nézni valóval. Aki meg utálja a telet, annak egyúttal jó hír, hogy az olimpia után már csak kettőt kell aludni, és itt a tavasz.

szocsi.jpg

Ha te is jobban szereted a tévében (netán a helyszínen) nézni, amint néhány őrült egy pár csúszós lécet rakva a lábára több mint száz méterre ugrik, vagy éppen 130-cal repeszt lefelé a lejtőn, netán éppenséggel a filmzenére korcsolyázó párokért rajongsz, ne feledd el letölteni a XXII. Téli Olimpiai Játékok hivatalos alkalmazását, ahol az eseményektől kezdve a nevezett sportolókon keresztül az eredménytábláig bezárólag részletes információkhoz juthatsz a játékok minden mozzanatáról.

Az egyszerűen csak Sochi 2014 névre keresztelt app ingyenesen elérhető a BlackBerry Worldből, kizárólag BB10-es okostelefonokra (azok közül azonban mindegyikre).

Tegnap Jack Potata-val értekeztem egy keveset arról, hogy a verziófetisizmus mennyire jellemző, vagy éppen nem jellemző jelenség a BlackBerry-tulajok, illetve más okostelefon-platformot használók körében. A BlackBerry 10 esetében az újabb és újabb rendszerfrissítések kiadása a geekség mércéjétől függetlenül mondhatni létszükséglet, most ugyebár hivatalosan a 10.2-es verziónál tartunk, és hamarosan jön az újabb frissítés, amely a 10.2.1-es számozást viseli.

1021.png

Tegnap több forrásból is megjelentek olyan pletykák, hogy a BlackBerry január 28-án, vagyis pontosan egy hét múlva kezdheti meg az új rendszerfrissítés kiadását a Magyarországot is magába foglaló EMEA régióban. Ez egyébként nagyjából egybecseng a megjelenéssel kapcsolatos korábbi félhivatalos értesülésekkel, bár ha van is már ilyen dátum kitűzve, az akár az utolsó pillanatban is módosulhat, ahogy volt már rá példa a múltban.

A frissítési ütemezésbe szokás szerint a mobilszolgáltatónak is lesz majd beleszólása, szóval a január 28. már csak ezért sem kőbe vésett dátum -- elég ezzel kapcsolatban annyi, hogy aki Z10-et vásárolt a Telekomnál, jó eséllyel a mai napig nem kapta meg a tavaly októberben (!) megjelent 10.2-es frissítést a telefonjára. Hogy most mennyire csipkedi majd magát a magasságos T (vagy a BlackBerry, bárkin is múlt a késlekedés), azt egyelőre mi is csak találgatni tudjuk, de reméljük, hogy a sok új funkcióval érkező frissítés terítésével ezúttal nem lesznek problémák.

Mindenkit előre figyelmeztetek, hogy ez a bejegyzés egy igazi fanboy-szerű utálkozás lesz, Android-ellenes uszítás, de az ember hol máshol ossza meg frusztrációját, mint barátok közt!

Annyi történt, hogy első újévi meglepetésként egy reggel a Q10 többé nem volt hajlandó elfogadni az energiát egy akkumulátortól se, hiába adtam neki teljesen feltöltött telepeket - azt jelezte, az neki nem elég töltés. Sűrű anyázás után kénytelen voltam hát elvinni a szervízbe, ahol közölték, hogy mivel ezt a BlackBerry saját maga intézi, ezért el kell küldeni nekik, vagyis (a 14 év alattiak most forduljanak el) baszhatom a telefont néhány hétre. A cserekészülék egy EDGE-képes Samsung slider. Január 8.

Intermezzo: Kedves barátnőm epésen megjegyezte, mekkora béna szar a BlackBerry, hogy a jelenlegi helyzetében nem gondolt arra, hogy a BlackBerry-seknek cserébe egy BlackBerry járjon. Érezzék a törődést, a régi BB-sek pedig lássák, mit tud az új - sőt, gerilla módon miért ne lehetne az iPhone/Android felhasználók egy részének BB10-es cserekészüléket adni? Hegyekben állnak a Z10-zek...van benne igazság, nem? De. Naugye.

Most január 20-a van, csak mondom, ha valaki annyira szét volna csúszva, hogy nem tudná. Vagyis 12 napja vagyok megvonáson. Áthidaló megoldásként a Nexus 7 tabletemet használom, ha úton vagyok, ezen böngészek, Skype, Foursquare, a szokásos. Már korábban is történt ilyesmi, azzal az apró, ám döntő különbséggel, hogy akkor a Q10-re még csak vártam, hogy megkaphassam. Akkor még úgy emlékszem, egészen elégedett voltam az eredménnyel.

 Most viszont teljesen készen vagyok az Androidtól (friss 4.4.2) a BlackBerry 10 és a Q10 után. Hol is kezdjem. A BB10 multi-tasking + gesztusos vezérlés kombója után rettenetesen béna és limitáló, hogy valójában a mai napig egyetlen "főappot" tud futtatni a rendszer (és az iOS is, de az legalább szebb),  és ha elváltok, akkor annak az appnak annyi - megy a fagyasztóba, és ha visszaváltasz, akkor újra be kell töltenie. Hozzászoktam, hogy a Q10-zel tudok böngészni, nézni egy beágyazott videót akár, vagy hallgatni beágyazott Soundcloudot, és közben át tudok váltani a levelezésre, vagy a Skype-ra, hogy chateljek. (pontosítás: közben rájöttem, hogy a mobilos sound és mixcloud megy böngészőből is a háttérben, ha külön megnyitod, csak oldalba beágyazva nem ment, ahogy BB-n megszoktam)

Vagy ha Skype vagy akármilyen videohíváson vagyok, rá tudok pillantani a levelekre, átváltani böngészni, anélkül, hogy várni kellene betöltődésre -- mégha néha ez döcögést is okoz a hívásban az android emuláció miatt. Ha nézem a Forma 1-et, meg tudom közben nézni a többi appot, anélkül, hogy a stream fennakadna, és elveszteném. Nem vagyok lekötve egy appal. Nyilván ehhez képest az egy apróság, hogy Androidon nem is látom, mik "futnak" éppen, a "nemrég használt appok" előnézetes listája egy marhaság, egy sima history, semmi nem derül ki belőle, hogy minek kéne még futnia, mi alszik már régóta.

"Steve Jobs mondogatta régen, a PC-k elterjedésének hajnalán, hogy a számítógép az agy biciklije"

Aztán ott van a teljesítmény. A 2012-es Nexus 7-ben egy négymagos, 1,2 GHz-es Tegra 3 van, ARM Cortex-A9 magokkal, 1 GB RAM-mal. Ez azért annyira nem kevés még ma sem, ehhez képest jópár desktopos weboldalnál érezhetően belassult az egész rendszer, mikor zoomolni, vagy pl. beviteli mezőknél lépni kellett volna. Ilyet Q10-zel sosem tapasztaltam, pedig bőszen böngészek vele mobilra egyáltalán nem igazított desktop oldalakat. Igaz, a Q10-ben lévő Qualcomm chip processzormagjai erőteljesebbek (a Cortex-A15-tel vannak egy szinten) ez valószínűleg segít a renderelésben is, és a 2 GB RAM is biztos segít - de akkor is, könyörgöm, még 2 éves sincs ez a modell.

Abba most nem fogok belemenni, hogy a kijelzőn gépelés még mindig mennyire gusztustalan a Q10 billentyűzete után - ez legyen ízlés kérdése. Aztán ott van a Hub hiánya. Micsoda faszkodás kell ahhoz Androidon, hogy mindent átnézz, te atyaég, míg a Hub-on ott van szépen, sorban, nem csak átmenetileg. És ha meg is kell nyitni az appot külső ablakban, még akkor is áttekinthetőbb s gyorsabb - ismét multi-tasking és gesztusok, ugye. Pláne, ha vissza akarsz valamit nézni, néhány órával korábbról.

45042377.jpg

Steve Jobs mondogatta régen, a PC-k elterjedésének hajnalán, hogy a számítógép az agy biciklije: megkönnyíti, hogy gondolataink egyik helyről a másik helyre gyorsan és könnyen, kevés energiával jussanak el. A BB10 ugyanezt tudja elérni - amihez egyébként a PC-ken már hozzászoktunk.

"Az okostelefonok "biciklije" a BlackBerry 10"

Az Android (is részben az iOS is) nyilvánvalóan nem ugorják meg ezt a "bicikli" tesztet. Egyszerre egy irányban tudnak haladni. Ha fordulni akarsz, akkor le kell szállni, új irányba állítani a biciklit, és újra elkezdeni tekerni. Az iOS ezt a "flow" élménnyel próbálja elfedni, azzal, hogy vizuális trippre küldi az agyat, ahányszor hozzányúlunk. A gyári Androidnál ez sincs.

Az a rossz hírem van az Apple-fanoknak is, hogy Steve vízióját mobilra a BlackBerry 10 rendszer hozta el, az iOS csak mímeli. Az iPhone egy gyöngyörű, művészi szintre emelt roller. Az okostelefonok "biciklije" a BlackBerry 10 rendszer, és amíg a másik két platform nem oldja meg a rendes többappos működést, beleértve az appok közti váltás könnyedségét, addig ez így is marad.

A napom legjobb híre, hogy már az online felület szerint már tesztelési szakaszban van a telefonom, vagyis mindjárt visszaszállítják az üzletbe, ahol leadtam. A tabletet pedig ismét arra használhatom, amire való: Google Maps és Forma 1 nézés. Amint helyreállt a lelki békém, megígérem, hogy a többi platform savazása nem lesz rendszeres ezen a blogon.

Régebben voltak idők, amikor egy-egy újabb BlackBerry magyarországi megjelenésére több mint fél évet kellett várni, és bár a helyzet azóta sokat javult, bizonyos okokból kifolyólag a magyarországi szolgáltatóknál továbbra is eltart egy darabig, míg belistázzák az újdonságokat.

Z30_RightAngle.jpg

De legalább belistázzák, mint ahogy a Telekom tette a BlackBerry aktuális nagyágyújával, az egyébként tavaly október táján megjelent Z30-cal, mely a hét elején végre-valahára felkerült a hamarosan kapható készülékeket felsoroló listába. Persze ebből még nem derül ki, hogy konkrétan mikortól és mennyiért lesz kapható a készülék itthon a magentásoknál, de legalább most már annyit tudni, hogy biztos ott lesz a boltokban.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy lassan időszerű lesz a BerryBlog saját Z30 tartóstesztjének a megjelenése is, hiszen a magam részéről jó ideje nyúzom a valaha volt legnagyobb és legerősebb BlackBerryt, ami persze már csak nyomokban emlékeztet a régi BlackBerrykre, de ettől még egy nagyon jó okostelefon. Stay tuned!

Kösz mindenkinek, aki beküldte!