Ha szeretsz zenét hallgatni, és szereted, ha a kedvenc előadóid számai a headsethez vagy a beépített hangszóróhoz képest némileg dinamukusabban szólalnak meg, van egy jó hírünk: Bár sokáig hiánycikk volt, most újra megtalálható a BerryBolt kínálatában a BlackBerry egyik leghasznosabb kiegészítője, a Music Gateway, mely a nevéhez hűen egyfajta kapu az okostelefonod és az otthoni zenerendszered közt. 

blackberry_music_gateway_3.jpg

A Bluetooth technológiát használó aprócska, nagyjából gyufásdoboznyi méretű kütyüvel pofonegyszerű párosítani a telefonodat, hiszen az NFC technológiának köszönhetően elég csak hozzáérinteni a Music Gatewayhez a hátlapot, máris létrejön a kapcsolat. A BlackBerry Music Gatewayről korábban a Mobilaréna is írt tesztet, ebből idéznék:

A konkurens termékekkel összehasonlítva extra az NFC-támogatás, aminek köszönhetően a megfelelő okostelefonokat villámgyorsan tudjuk párosítani, de a tartozékkínálat sem hétköznapi, hiszen a töltőfej és a microUSB kábel mellett egy jack-jack és egy jack-RCA kábelt is kapunk a kütyühöz.

A BlackBerry Music Gatewayt megtaláljátok a BerryBoltban.

A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

A hozzám hasonló, kissé geekbe hajló okostelefon-tulajok egyik kedvenc foglalatossága a netes sebességtesztek futtatása, pláne az olyan időkben, amikor a hálózatok olyan látványos fejlődésen mennek keresztül, mint manapság. Az erre a célra rendszeresített, alapvetően elég egyszerű appok nem csinálnak mást, csak letöltenek, valamint feltöltenek bizonyos adatcsomagokat egy szerverre, és megmérik, mennyi idő alatt végez a telefon, pontosabban a hálózat ezzel a művelettel. Letöltésnél és feltöltésnél a minél nagyobb érték jobb, a pingnél, vagyis a késleltetésnél pedig pont fordítva, a minél kisebb.

speedtest.jpg

BlackBerry 10 operációs rendszeren eddig nem nagyon dúskálhattunk az efféle sebességteszt-appokban, bár volt néhány, valami mindegyikből hiányzott a tökéletességhez, így nem maradt más, mint az androidos Speedtest.net alkalmazás felheggesztése (már aki vállalkozik egyáltalán .apk installra). Szerencsére most itt van a jó hosszú nevű Traffic Monitor and Speed Test for BlackBerry 10, ami ha a forgalmat neve ellenére nem is monitorozza, azért sebességmérésre kiválóan alkalmas, natív BB10-es alkalmazás.

A BlackBerry Worldből ingyenesen letölthető app működését nem igazán kell magyarázni azt hiszem, az elindítása után elég rábökni a kijelző közepén lévő mérőóra-szerű valamire, és már indul is a teszt, akár wifin, akár mobilneten van a telefon (utóbbinál nem árt tudni, hogy egy-egy ilyen mérés elég masszív adatforgalmat is képes generálni). A program a korábbi mérések eredményeit is elmenti, amiket megosztani még nem lehet ugyan, de ami késik, nem múlik, idővel valószínűleg ez a funkció is bekerül a repertoárba.

Via CrackBerry.

Ügyvédek, bankárok, kormányzati tisztviselők és keményvonalas BlackBerry-rajongók lélegzetvisszafojtva várják a BlackBerry legújabb QWERTY-s telefonjának, a Classicnak a megjelenését, miközben a gyártó gyakorlatilag hónapok óta húzza a mézesmadzagot az érdeklődők orra előtt. Egész pontosan február közepe óta van belebegtetve egy klasszikus irányt követő BlackBerry, ekkor volt szó először a Q10 utódjaként kezelt, akkor még Q20-ként emlegetett típus megjelenéséről. Na most már viszont tényleg csak kevesebb, mint két hét, és itt a tényleges rajt ideje.

John Chen és munkatársai eközben perverz élvezettel húzzák a rajongók agyát újabb és újabb, többnyire nem túl sokatmondó teaser videókkal - mint például ez a mostani is, amit a hivatalos YouTube-csatornájára rakott ki a cég (nem ez egyébként az első hasonló bemutató).

A Classicot ezúttal is az a Donny Halliwell mutatja meg, aki újabban Kudlik Júliát megszégyenítő tehetséggel számol be a tudomány és technika újdonságairól -- elmondja például, hogy van rajta Amazon Appstore az olyan gagyi szaroknak, mint a Candy Crush Saga, meg böngésző, ami egyébként nagyon gyors és nagyon pontosan jelenít meg a weboldalakat. Ennek alátámasztására a jó öreg Donny be is hoz egy böngészőablakot active frame-ből (!), majd megnyomja a menügombot, hogy lám, milyen egyszerű sharelni a kontentot.

Valójában ez az utolsó momentum az egyedüli, amiben a Classic bármi újat tud nyújtani, a böngésző ugyanis a 10.3.1-es BB10-zel természetesen pont ugyanilyen gyors lesz mondjuk egy Z30-on (nem is beszélve a kraftosabb Passportról), ugyanúgy tudja a multi-tab böngészést és mit tesz a véletlen mindegyik BlackBerry 10-es készülék böngészőjében ott a reader mode!

Egyébként most mindenféle viccet és cinizmust félretéve én rájöttem ám, miért kéne nekem a Classic: a fizikai híváskezelő gombok miatt. Ezzel nem tudod véletlenül a zsebedben felvenni a hívást, nincs téves hívásindítás, tiéd a totális kontroll! Ha valamiért, nekem ezért lesz egy Classicom.

Via Inside BlackBerry.

Szerintem a BlackBerryk messze legmenőbb kiegészítője a gyári dokkoló, amivel a készülék úgy tölthető, hogy közben az íróasztal vagy az éjjeliszekrény dísze is egyben. Egyes, régebbi modelleken még külön érintkezők is voltak az ilyesfajta bölcsőknek, ma már ilyen egyik új BlackBerryn sincs, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek és soha nem is lesznek dokkolók az új típusokhoz.

syncpod_passport.jpg

A BlackBerry hivatalos európai viszonteladója az Ingram Micro, az ő árlistájukat böngészve találtunk rá a fent is látható termékre, a BlackBerry Passport Syncpodra, amiről egyelőre csak annyit tudunk, amit a neve is elárul, valamint hogy gyári, BlackBerry-tartozékról van szó (ez a cikkszámból derül ki). Meg, hogy jár majd hozzá egy USB-kábel is. 

Valószínűleg még ebben a hónapban boltokba kerül (a BerryBoltban biztos meg fogod majd találni), remélhetőleg hamarosan látunk róla majd valami képet is.

Frissítés: közben a CrackBerry rátalált a dokkolók fotójára, illetve nem mellékes szempont, hogy nem csak a Passporthoz, hanem a Classichoz is érkezik majd ilyen kiegészítő.

oem_passport_charging_docks.jpg

Keserű csalódás lesz a legtöbb keményvonalas rajongó számára a BlackBerry Classic, a kanadaiak ikonikus vonalához visszatérő, magából kissé retrofílinget árasztó újdonsága. Legalábbis ezt vizionálja egy régi motoros fejlesztő, aki BlackBerry OS-re és BB10-re egyaránt készített már mobilalkalmazásokat, és eléggé képben van azzal kapcsolatban, hogy egyes funkciókat mennyire könnyű megvalósítani, illetve ami még fontosabb, mennyire akarnak majd megvalósítani a fejlesztők.

A többek közt a Pixelated nevű sikerjátékot is jegyző Ebscer fejlesztője, Eric Harty egyenesen kétségbe vonja, hogy a Classickal visszatérő toolbeltet bármilyen értelmes feladatra használni lehet majd BB10-es környezetben. A fejlesztő szerint a fizikai menügombok az OS (beleértve az Android futtatókörnyezetet) interfészével valójában teljesen redundánsak, nincs igazán semmi plusz hozzáadott funkció, vagyis a fizikai gombok és a virtuális menügombok közül az egyik feleslegesen foglalja csak a helyet.

classic_toolbelt_keyboard.jpg

Harty még lesújtóbb véleménnyel van a középre biggyesztett trackpaddel kapcsolatban, amivel az a legfőbb probléma, hogy BB10-en az eddigi fejlesztések egyáltalán nem számoltak a trackpaddel (szemben a BB OS-sel). Ennek leginkább az az oka, hogy míg a BB OS esetében a trackpadre (és elődjére, a trackwheelre) jobban rá volt utalva a rendszer, addig BB10-en már korántsem ez a helyzet, lévén mindegyik BB10-es készülék érintőkijelzővel rendelkezik.

Némileg aggasztó, hogy ahhoz, hogy egy BB10-es appot trackpaddel lehessen kezelni (vagy akár csak a Passport érintős billentyűzetével), bele kell nyúlni a kódba, Harty szerint erre márpedig kevés fejlesztő fog komoly késztetést érezni. Vagyis a trackpades navi-funkciók lehet, hogy jól működnek majd a gyári appokban, a böngészőben vagy a Hub-ban, a külső fejlesztésű appoknál gond lehet, az androidos alkalmazásokról már nem is beszélve, ahol egyáltalán nem megoldott a trackpad-kezelés és várhatóan nem is lesz ezen a téren változás a jövőben.

BerryBlog-vélemény: Azért Harty szerintem kicsit a kelleténél nagyobb ördögöt fest a falra ezzel az egész toolbelt-mizériával. A legtöbb megrögzött BlackBerry-felhasználó, aki a Classicra vár epekedve, valószínűleg amúgy is a legvégsőkig lojális rajongó, akinek már lehet, hogy az is elég, ha fizikai hívásgombokat rak a BlackBerry a telefonra, illetve az egész mobil úgy néz ki, amint anno azok a BlackBerryk, melyekbe annyira beleszeretett.

A BlackBerry operációs rendszereinél sosem jutottak meghatározó szerephez a külső fejlesztésű appok, ami lehet, hogy szar érzés egy fejlesztőnek, de ettől még a legfontosabb alkalmazási területek (szövegkijelölés, görgetés és kurzormozgatás a gyári appokban stb.) jól muzsikálnak majd a Classic toolbeltjével.

Via N4BB.

Egyre érdekesebben alakul a BlackBerry házon belül fejlesztett mobilos üzenetküldő platformjának, a BlackBerry Messengernek az evolúciója, vagyis igazából már jóval többről is van szó, mint üzenetküldő rendszerről. A BBM-be az idők során bekerült a hang- és videohívás képesség, a helymegosztás, illetve saját közösségi platformja is lett a BBM Csatornák révén. És hogy pénze is legyen ebből az egészből a BlackBerrynek, megjelent benne egy bolt, ahol a manapság oly divatosnak számító matricákból lehet vásárolni egy kazalnyit.

bbm_shop.jpg

A BBM a legújabb, tegnap megjelent verziójával ennek a boltnak a kínálatát egészíti ki, így mostantól nem csak Garfield-os meg Shrekes matricákat kínál a BBM Shop, hanem alkalmazásokat is. Ettől azért még nem lesz egy második alkalmazásboltja a BlackBerrynek, hiszen a shopba valójában csak egy alkalmazásajánló került, vagyis a BlackBerry Worldben megtalálható top appokat ajánlgatja a BBM, kezdetben a Nobex Radio, az iGrann nevű instagram-kliens meg a BeWeather került be ebbe az ajánlóba, később a lista valószínűleg bővülni fog.

Az új, BB10-es és androidos BBM a fenti bővítésen kívül semmilyen érdemleges új funkciót nem hozott, a BlackBerry azért szokás szerint kijavított néhány hibát még, de részletek szokás szerint nincsenek.

süti beállítások módosítása