A BlackBerry Messenger nemrég kiegészült egy nagyon hasznos, egyelőre csak BlackBerryken elérhető közösségi szolgáltatással, a BBM Csatornákkal, mely kicsit olyan, mint a Facebook, a Twitter és a Tumblr ötvözete. Aki felrakja a BlackBerryjére a legfrissebb BBM-et, az a menüben megtalálja a szolgáltatást a "Csatornák", vagy angolul "Channels" fül alatt. Ide belépve kereshetsz a csatornák közt név, vagy PIN szerint, vagy akár a rendszer által felajánlott csatornákat is böngészheted, és csatlakozhatsz hozzájuk -- nagyjából úgy, mintha egy Facebook-oldalt lájkolnál.

Mint minden közösségi szolgáltatást, úgy a BBM Csatornákat is a (közösségi) tartalom, illetve a párbeszéd tölt meg élettel, amihez a magunk szerény módján is hozzájárulnánk, méghozzá a következőképpen: kísérleti jelleggel elindítjuk a BerryBlog BBM csatornaajánlóját, melyben értékes, érdekes tartalmakat kínáló, magyar és külföldi BBM csatornákat szeretnénk nektek ajánlani. Ez nyilván nem abból fog állni, hogy majd mi jól megmondjuk, mi legyen nektek érdekes és értékes, így várjuk a ti javaslataitokat is, ha láttok olyan csatornát, amit érdemes lenne megmutatni nagyobb közönségnek, küldjetek e-mailt, vagy üzenetet a Facebookon, netán a saját BBM-csatornánkon (PIN: C000190A7)!


A borgasztronómia virágzik ma Magyarországon, nem csoda, hiszen az ország tele van jobbnál-jobb borvidékekkel, melyek jobbnál-jobb borokat teremnek. Ezeket a jobbnál-jobb borokat olykor igazi műértők szüretelik le és dolgozzák fel, ők azok, akik tavasztól őszig minden idejüket a szőlőtőkék mellett töltik, télen pedig a borospincékbe húzódnak vissza a kandalló (vagy a fűtőtest, kinek mi) melege helyett.

huber_channel.jpg

A BerryBlog első BBM csatornaajánlójában most egy pincészet csatornáját ajánljuk a figyelmetekbe, mely bevezet a kis borászatok kulisszatitkaiba, már-már művészinek beillő képekkel illusztrálva a bejegyzéseket. A Huber Pince BBM-csatornáját éppen ezért nem csak a borkedvelőknek ajánljuk, hanem mindenkinek, akit érdekelnek a gasztronómiai hagyományok, valamint egy bács-kiskun megyei kisváros, Hajós mindennapjai.

huber_pin.jpg

A Huber Pince BBM-csatornáját megtalálod a fenti QR-kód beszkennelésével, vagy a PIN beírásával.

A tegnapi nap egyik legsokkolóbb híre (amellett, hogy immár szinte biztos, hogy a Nokiának lesz androidos telefonja), hogy távozott a BlackBerrytől Andrew Bocking, a kanadaiak BBM-guruja, egész pontosan a BlackBerry Messenger üzletág vezetője. Ő egyébként az a tag, aki tavalyelőtt Thorsten Heins-szel vitatott körülmények közt, a nézők sorában egy Z10-et villantott egy NBA-meccsen. Azóta sem vagyunk meggyőződve róla, hogy nem egy jól megtervezett médiahack főszereplője volt-e a két csúcsvezető...

heins_bb10shutup.jpgBocking (jobbra) itt még Heins-szel hype-ol

Az viszont biztos, hogy Bocking lelépése nem médiahack, bár a BlackBerryt valami ismeretlen okból notóriusan és mélységesen gyűlölő BGR szivárogtatta először ki a hírt, amit végül a BlackBerry is megerősített. Ahogy ilyenkor lenni szokás, a BBM-részleg vezetőjének távozása kapcsán nem sok konkrétum derült ki, de a cég nyilatkozatából legalább annyit tudni, hogy Bocking döntése volt, hogy otthagyja a gyártót, más kérdés, hogy egy ilyen döntést azért belülről elég alaposan elő lehet segíteni.

Az mindenesetre elég valószínű, hogy a Chen vezette BlackBerry ezzel nem fordít kevesebb figyelmet a BlackBerry Messenger fejlesztésére, illetve az immár multiplatformos, tehát BlackBerry mellett Androidon és iOS-en is használható chatprogram népszerűsítésére. Már csak azért is, mivel a BBM legalább annyira üzleti kommunikációs platform, mint közösségi alkalmazás.

Via BGR.

Ne ess pánikba! -- nem, nem a Galaxis Útikalauz Stopposoknak lesz a poszt témája, hanem egy másik útikalauz, vagyis inkább térképszoftver, a Mireo, mely jelenleg vitathatatlanul a legjobb alternatív, sőt úgy általában a legjobb hangos navigációt is kínáló offline térképprogram BlackBerryre. És aminek a neve egész pontosan Mireo DON'T PANIC (igen, így all caps-szel).

A BlackBerryk sosem domborítottak igazán, amikor navigációra került a sor, ezt kár is lenne tagadni, és ez a BlackBerry 10 operációs rendszerrel sem változott. Az egyébként minden porcikájában modern rendszer gyári térképprogramja a BB10 igazi szégyenfoltja, nemhogy offline navi nincs, de erre felénk még a hangos navigációt sem támogatja a BlackBerry Maps -- több mint egy évvel a BB10 megjelenése után.

mireo.jpg

Amit a BlackBerry egészen eddig nem tudott megoldani, azt megoldotta a Mireo, melyről korábban már ejtettünk itt pár szót: ez egy offline navigációs alkalmazás, amihez éppúgy le lehet tölteni fizetős térképeket, mint bármelyik más, ismertebb navigációs szoftverhez. A program pontos, viszonylag olcsók a frissítések, és a ami a legfontosabb -- egyben ennek a posztnak az apropóját is adja --, hogy most már magyarul is működik a hangos navigáció.

Aki szeretné kipróbálni a legjobb BB10-e térképalkalmazást, egy hétig ingyen megteheti, a térképekért csak ezt követően kell fizetni, attól függően, mely országokban akarunk autózni vele (a teljes Európára érvényes térképszoftver örökös frissítéssel 40 euróba kerül, a Magyarországot is tartalmazó Kelet-Európa csomagért 25 eurót kell fizetni).

A Mireo DON'T PANIC letölthető a BlackBerry Worldből az alábbi linkre kattintva.

Kösz mindenkinek, aki beküldte!

Nálunk még csak éppen elkezdték forgalmazni a BlackBerry óriástelefonját, a Z30-at, a kanadai gyártónál a jelek szerint már javában dolgoznak az utódon, legalábbis erre lehet következtetni abból a méréssorozatból, melyet a múlt héten itt is bemutatott Geekbench 3-mal csinált valaki, aki vélhetően igen közel áll a tűzhöz. Szóval az újdonság, ami az Ontario kódnevet viseli, vélhetően még erősebb, még gyorsabb lesz a Z30-nál, és nagyjából ennyi, amit egyelőre tudni lehet róla.

A Geekbench eredmények közt feltűnt riport tanúsága szerint az Ontarióba egy négymagos, 2,15 GHz-es Qualcomm Snapdragon processzort pakolnak majd, konkrétan az MSM8974-et, ami egyébként 2,3 GHz-es működésre hitelesített gyárilag, szóval vagy a tesztpéldány van kicsit alullőve, vagy a BlackBerry nem akar nagyobb kraftot beletenni az Ontarióba. Az N4BB értesülései szerint egyébként az Ontario mellett a sosem hallott W-sorozatba (ez egy QWERTY-s készülék) is ezt a processzort tenné a BlackBerry, meg a B-sorozatba is (ez egy teljes érintőkijelzős modell lesz).

Az Ontario egyébként a kiszivárgott infók szerint ugyanúgy 2 GB memóriával rendelkezik majd, mint bármelyik BB10-es BlackBerry, valamint a BB10 OS 10.3-as verzióját futtatja majd.

Ha már lúd, legyen kövér alapon az N4BB forrásai szerint a BlackBerry már a 2015-ös felhozatalt is tervezgeti, amiben a Qualcomm MSM8994-es típusú lapkájának is szerepe lesz -- ez egy 2,5 GHz-es, nyolcmagos (!) processzor. Hogy a BB10-nek mi szüksége ekkora kakaóra, arról még találgatni sem nagyon tudunk, mindenesetre lehet, hogy az egészből nem lesz semmi (beleértve az Ontariót), arról egyelőre ugyanis semmilyen szinten nem nyilatkozott a John Chen vezette BlackBerry, hogy az ebben a hónapban bemutatkozó Jakartán kívül kíván-e idén egyáltalán bármit is piacra dobni.

Via N4BB.

süti beállítások módosítása