Meg a net semlegességét. Utóbbiról még csak-csak tudni vélem, hogy mit jelent, de hogy mi is az az "appsemlegesség", vagy angolul app neutrality, azt csak most ízlelgetem. Annál is inkább, mivel a fogalmat a BlackBerry, illetve maga John Chen dobta be a köztudatba tegnap, egy az amerikai szenátusnak (!) szánt nyílt levélben.

Az Inside BlackBerry blogon lévő írásban Chen hosszasan taglalja a netsemlegesség fontosságát, amivel személy szerint messzemenőkig egyet tudok érteni. Mármint azzal a részével, hogy a semleges, korlátozások nélküli internet tényleg fontos dolog, más kérdés, hogy szerintem legalábbis kissé bajos a megvalósítása abban az üzleti értékrendben, amit most vallanak egyes internetes vállalkozások. 

..ott rohadjon meg minden appfejlesztő, aki szarik a BB10-re, ahol van...

Mintegy széljegyzetként, a blogposzt végén következik a lényeg, vagyis a tartalom/alkalmazássemlegesség, ahol Chen harcos oroszlánként (vagy inkább kistigrisként) áttételesen nekimegy az Apple-nek, az Androidnak (Google-nek) meg a Netflixnek. Utóbbi azért lehet érdekes, mert a videós cég a netsemlegesség egyik élharcosa. A BlackBerry vezére a posztban több bekezdésen keresztül lényegében azon siránkozik, hogy az említett cégek (meg még sokan mások) nem támogatják a BlackBerry platformját. És akkor itt most meg is állhatunk egy pillanatra, elmerengve azon, hogy Chennek vajon hány fokos láza volt e sorok írásakor.

chen_front.jpg

Félreértés ne essék, továbbra is imádom a pofát, és ott rohadjon meg minden appfejlesztő, aki szarik fittyet hány a BlackBerry 10-re, ahol van, de bárkin számon kérni, hogy miért nem fejleszt le egy alkalmazást egy az egész okostelefon-piac méretét tekintve marginális részesedéssel bíró platformra, ez még rajongói mércével mérve is veri a lécet.

Értem is, meg nem is, hogy Chen, illetve a BlackBerry miért posztol ilyeneket, de ezzel most szerintem azért sikerült egy elég nagy öngólt is rúgni. Tessék mondani, ha most lehet multiplatformos a BES vagy a BBM, akkor 2008-ban miért nem volt az? Ja, hogy akkor ment a szekér? Hát kérem, tetszett volna akkor ébredni, és Mike Lazaridisszel blogposztot íratni arról, hogy milyen fontos dolog a platformok közti átjárhatóság meg a felebaráti szeretet. Megnéztem volna az öreg arcát gépelés közben.

Mégis mit tud nyújtani a BlackBerry ezeknek a cégeknek cserébe?...

Az, hogy a BlackBerry több szoftvermegoldását is kiterjesztette más platformokra, az egy üzleti kényszer, kár ezt szépíteni. Mondhatni a túlélés záloga. A Netflix, az Apple vagy éppen a Google nincs ilyen kényszerhelyzetben, de felhozhatnánk példának a Microsoftot is, amely kifejezetten ellenérdekelt abban, hogy a BlackBerrynek jól menjen, és a cég mobilos megoldásainak teljes tárháza ott legyen mondjuk BB10-en. Meg aztán: mégis mit tud nyújtani a BlackBerry ezeknek a cégeknek cserébe a befektetett erőforrásokért, a fejlesztésért, beruházásért? Ötmillió potenciális felhasználót? Ugyan!

Az egészben egyébként az a legabszurdabb, hogy a megfogalmazás, illetve a címzés is azt sugallja, hogy a BlackBerry szerint törvényi erővel kéne kötelezni ezeket a cégeket egyfajta semleges platformtámogatásra. 

A cégvezetés elmúlt másfél éves tevékenysége hozzásegítette a BlackBerryt a túléléshez, John Chen kitűnő üzleti érzékkel alakította át a vállalat működését, és a legjobb dolog, amit most tehet az ilyen blogposztok publikálása helyett, az a szolgáltatások színvonalának folyamatos javítása, a funkciók kibővítése és vonzóbbá tétele. Hogy mindenki BBM-et akarjon használni Viber vagy WhatsApp helyett. Hogy esetleg egy másik készülékgyártónak is eszébe jusson, hogy BB10-et akar rakni a telefonjaira az Android vagy a Windows Phone helyett/mellett. Hogy minden cég BES-t akarjon integrálni a vállalati infrastruktúrába.

Szerintem egyébként a BlackBerry alapvetően ebbe az irányba halad, de még én is azt mondom, hogy talán nem kéne pátoszos eszmék mögé bújva másokat hibáztatni a saját rossz döntéseink következményeiért. Akkor sem, ha azokat a döntéseket évekkel ezelőtt hoztuk meg, vagy hozták meg azok, akik akkor a kormánynál álltak.

Via Inside BlackBerry blog.

A HWSW cikke nyomán.