Tegnap a BlackBerry megkezdte a BB10 operációs rendszer 10.3.1-es frissítésének kiadását, amit számtalan rajongó jobban várt, mint tavaly decemberben a karácsonyt, és ez teljes mértékben érthető is, hiszen az új rendszer gyakorlatilag teljesen új készüléket varázsol a lassan két éve megjelent első BB10-es telefonokból. A frissítés körül ugyanakkor megannyi mítosz és féligazság kering, illetve az eddigi visszajelzések alapján az újjá varázsolt készülékekkel akadhatnak gondok, úgyhogy most itt a BerryBlog tényfeltáró-gyorstalpalója OS-frissítéshez.

Mindjárt kezdjük azzal, hogy tegnap az új rendszer kiadása csak elkezdődött, az, hogy te mikor kapod meg ténylegesen a telefonodra, függhet a szolgáltatódtól is. A frissítések jóváhagyatásának hátterét most inkább nem boncolgatnám, meg szerintem nem is igazán van ember a Földön, aki teljesen átlátja a folyamatot, mindenesetre az biztos, hogy ha gyárilag független készüléked van (mert pl. a BerryBoltban vásároltad), akkor tökmindegy, milyen szolgáltató SIM-je van benne, a frissítés megérkezik rá. Igazából a SIM nem is kell bele, ha csak simán Wi-Fi-re csatlakozol vele, akkor is le fogja tölteni a frissítést. 

os1031_2.jpg

Ezzel szemben lehetnek olyan független készülékek is (ezeket rendszerint nulla perces használtként árulják egyes GSM-üzletekben, esetenként angol töltővel), melyeket utólag függetlenítettek - na ezeknél már cifrább a helyzet, a BlackBerry szervere ugyanis az eredeti rendeltetési hely, illetve szolgáltató alapján küldi le az új oprendszert a készülékre, és nem biztos, hogy figyelembe veszi, hogy azóta a készüléket függetlenítették és ötezer kilométerrel arrébb használják, mint ahol eredetileg eladták.

Megoszlanak a vélemények arról is, hogy miként is érdemes elvégezni a frissítést. A készülék elvileg magától üzenetet küld az elérhetőségről, illetve a beállításokban a szoftverfrissítések menüpont alatt te is tudod ellenőrizni, hogy van-e már a jelenleginél újabb szoftver a telefonodhoz. Második lehetőségként mindig ott a jó öreg BlackBerry Link, ami kicsit máshogy működik, mint a telefonon keresztül elvégzett frissítés, itt ugyanis az új szoftvert a számítógéped tölti le, majd átküldi a telefonnak, míg az OTA (over the air) frissítésnél mindent a telefon csinál.

Az OTA éppen ezért erőforrásigényesebb művelet, mint a PC-s megoldás, többen panaszkodnak is az interneten arra, hogy a Q5-ösük nem tudja frissíteni magát - ez pont ennek köszönhető, vagyis inkább annak, hogy a készülék csak 8 GB memóriával rendelkezik, amiből a rendszerfájlok és a felhasználó által telepített alkalmazások, meg a médiafájlok (ha nincs memóriakártya a telefonban) eleve jó sokat elfoglalnak. Én mondjuk pont tegnap este frissítettem egy szintén 8 GB-os Z3-at minden gond nélkül, PC közreműködése nélkül, de ha a frissítés nálad is megszakad, érdemes kipróbálni a BlackBerry Linkkel is.

Sokan jeleztétek azt is, hogy a frissítési folyamat a meglévő szoftververziótól függően borzasztó sokáig tart, és utána a telefon olyan lassú, mintha legalábbis visszafokozták volna butatelefonná. Mivel a BlackBerry gyakorlatilag a teljes rendszert kicseréli a készülék alatt, ezért a frissítés valóban órákig tarthat (nem árt, ha közben végig Wi-Fi-n lóg a készülék, netán töltőre van rakva), csak a letöltőcsomag mérete több mint 1 GB bizonyos esetekben, aminek már pusztán a lehúzása is eltart egy darabig. Frissítés után az első újraindulás is jóval hosszabb lehet az átlagosnál, ez azért van, mert a rendszer ilyenkor véglegesíti a beállításokat.

Ha a készülék a frissítés után lassú, vagy lustán reagál bizonyos műveletekre, alkalmazások megnyitására, először is érdemes utána nézni, hogy minden appból a legfrissebbet futtatod-e. A BlackBerry 10 új, 10.3.1-es verziójához számos fejlesztő (köztük maga a BlackBerry is) külön programverziót írt, a BlackBerry Worldben nézz utána, van-e ezekhez az appokhoz frissítés.

Ha látszólag semmi nem segít, és a frissítés óta egyébként is megmagyarázhatatlan parajelenségek gyötrik a telefont, illetve azáltal téged, első körben egy resettel próbálkozhatsz (fenti be- és kikapcsológombot nyomd le kb. 15 másodpercig), ha ez sem segít, akkor marad a biztonsági adattörlés, ami minden adatot töröl a készülékről és visszaállítja a gyári állapotot. 

Van még kérdés, vagy probléma? Nosza, tudod, hol találsz meg!

süti beállítások módosítása