A BerryBlog rendszeres olvasói számára talán kevéssé meglepő tény, ám sokan e szűk körön kívül a mai napig csodálkoznak rajta, hogy a BlackBerry még létezik, nem ment csődbe, nem rombolták porig a főhadiszállást és hintették be a helyét sóval. Arról már nem is beszélve, hogy 2015-ben a lesajnált BlackBerry az egyetlen olyan mobilgyártó, mely megpróbálkozik némi innovációval, plusz olyan szabadalmakon és szoftveres megoldásokon ül a cég, amivel a copycat gyártók soha nem fognak rendelkezni.

Éppen ezért jó, hogy időnként azért megjelennek olyan átfogó és pontos (pénzügyi) jelentések is a cégről, mint ami például tegnap felkerült az investor.hu -ra. Az elemzésen jól látszik, hogy a készítő nem egy fogalmatlan outsider, pontosan látja a BlackBerryn belül zajló folyamatokat, a termékportfólió fokozatos átalakulását:

Egyre kedvezőbb hírek érkeznek a BlackBerry felől, miután a több mint egy éve kinevezett vezérigazgató, John Chen egyre inkább a szolgáltatásokra helyezné a társaság jövőjét. A vállalat ezzel a magasabb nyereséghányadokkal kecsegtető szegmens felé fordulna, ahelyett, hogy felesleges dollármilliókat költene fejlesztésekre az alapvetően elveszített okostelefonos piacon. Közben a főbb eredményszámok esetében sikerült megállítani az elmúlt években látott drámai zuhanást, és valódi fordulat jöhet a cégnél.

A szakértő által leírtakat nagyjából úgy tudnám egyébként összefoglalni, hogy a helyzet bár nem túl rózsás (pláne a három-négy évvel ezelőtti állapotokhoz képes), de egyáltalán nem reménytelen, emellett gyakorlatilag kijelenti, hogy a cég minden szcenárióra levetítve erősen alulértékelt.

A BlackBerry viszont gigantikus szabadalmi portfólióval is rendelkezik, melynek a piaci hírek szerint 2 milliárd dolláros értéke lehet. A Google-Motorola felvásárlás kapcsán már láttuk, hogy az ilyen szabadalmi portfóliók értéke jelentős szempont a cég egy részének, vagy egészének felvásárlása során, ezért ezzel mindenképpen számolnunk kell. Emellett a piaci kapitalizációba az 1,1 milliárd dolláros nettó készpénzállományt is bele kell számítanunk, így legalább 5,9 milliárd dolláros elméleti értéket azonosíthatunk a cégnél.

investor_bb_ertek.jpg

A jelenlegi kapitalizáció tehát még a pesszimista számításaink szerinti elméleti értéket sem éri el. Alapvetően elmondható, hogy a BlackBerry részvénye még akkor is megéri a 9,8 dolláros árat, ha olyan, már-már túlzóan pesszimista feltételezésekkel élünk, mint hogy:

  • Képtelen tartani a parányi részesedését a cég az okostelefonos-piacon, és nem tudja növelni az eladásokat a kedvező fogadtatási készülékekkel sem.
  • Továbbra is összeomlást mutatnak a szolgáltatások bevételei, és pár éven belül teljesen eltűnnek.
  • Nem számolunk a szolgáltatásokban rejlő számottevő növekedési opciókkal.
  • Alig 70 százalékos értéket tulajdonítunk a szabadalmi portfólió piacon pletykált értékének.

Az Investor cikke azonban jó elemzéshez hűen felhívja a figyelmet a veszélyekre is, így az elemzés kitér rá, hogy a BlackBerry piacát a készülékek szegmensében az egyre olcsóbb és okosabb androidos (!) termékek veszélyeztetik, a szoftverlicencek pedig túlárazottak lehetnek, ráadásul itt számolni kell egy kimeríthetetlen pénzforrással, illetve eltökéltséggel rendelkező versenytárssal, a Microsofttal is.

Via Investor.hu

Kösz a tippet Gergőnek!

süti beállítások módosítása