Mobilnetből sosem elég, de legalábbis lássuk be, olyan nincs, hogy kimeríthetetlen adatkeret -- legyen szó 500 MB-ról vagy 5 GB-ról, szinte bármekkora adatmennyiséget fel lehet élni ma már, akár egy BlackBerryvel is. Mivel a mobilszolgáltatók a mai napig eléggé fukarul bánnak a díjcsomagokba foglalt adatmennyiséggel, érdemes odafigyelni, mire és mennyire használja a készülék az egyre gyorsabb hálózatokat.

A BlackBerry 10 operációs rendszer 10.3.1-es verziójával szerencsére ez már szinte gyerekjáték, hiszen a telefon egyrészt naprakész adatokkal szolgál az adathasználatról, figyelmeztet a limit elérésekor, illetve hasznos eszközöket ad a felhasználó kezébe a spóroláshoz.

adatkezeles_1.jpg

Mindehhez a készülék rendszerbeállításainál az Adatkezelés menüpontba kell csupán elnavigálnod, ahol a részletes grafikon alatti szövegre bökve beállítható a havi kvóta és a fordulónap (ezt a szolgáltatótól kell megtudnod, mindenesetre a legritkább esetben szokott a hónap első napjára esni). 

adatkezeles_2.jpg

Kicsit lejjebb, az Adatszolgáltatás résznél kikapcsolható a telefon adatcsatornája úgy ahogy van, ami a legbiztosabb módja a spórolásnak, más kérdés, hogy ezzel a drága okostelefon hirtelen nagyon hülye lesz. Mégis, bizonyos helyzetekben, leginkább külföldön érdemes kikapcsolni teljesen az adatforgalmat, ezt egyébként szintén külön menüpontban lehet szabályozni ezen a beállítási panelen.

adatkezeles_3.jpg

A leghasznosabb változás szerintem az e-mail fiókok kezelése során használt adat aprólékos finomhangolási lehetősége. A képek méretét az e-mail küldés előtt már korábban is lehetett állítani, illetve az e-mailekbe ágyazott képek automatikus letöltését is lehetett kapcsolgatni (kevés adatforgalmi kerettel ezt ajánlott kikapcsolni), a 10.3.1-es rendszertől kezdődően azonban immár fiókonként meghatározható, hogy adott helyzetben az e-mail mekkora részét töltse le automatikusan a telefon.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy e-mail fiókonként beállíthatod, hogy roaming környezetben, vagyis külföldön, belföldi mobilneten, illetve Wi-Fi -n az e-mailből mennyit kérjen le a készülék (a legjobban akkor spórolsz, ha csak a fejlécet tölti le a telefon, a legkevésbé pedig akkor, ha a teljes üzenetet).

A megfelelő beállításokkal a jelentős e-mail forgalmat bonyolító, netán több fiókkal is rendelkező felhasználók havi szinten akár több száz megabájtot is spórolhatnak, ami a hó végén komoly bosszúságtól kímélhet meg, netán lehetővé teszi egy olcsóbb, kevesebb adatot tartalmazó díjcsomag vagy mobilnet-opció használatát. 

süti beállítások módosítása