Ismét eltelt három hónap, ismét pénzügyi helyzet van. A BlackBerry tovább folytatta átalakulását egy sokkal erősebb szoftveres üzletág kiépítése felé, miközben oltja a tüzet a mobilos részlegben. A cég egyébként viszonylag jól van, készpénzpozíciói erősek, és működése alapvetően nyereséges - annak ellenére is, hogy az okostelefonos részleg további karcsúsításra szorul a profitabilitás érdekében. A cég teljes bevétele 658 millió dollárra rúgott, ami közel egyharmados visszaesés a tavalyi azonos három hónap teljesítményéhez képest.

bbry_hq_w_flag.jpg

Ezzel kapcsolatosan a legfontosabb hír, hogy a Foxconn mellé további kettő új tajvani szerződéses gyártó is csatlakozott (Compal és Wistron), hogy a BlackBerryvel közösen okostelefonokat fejlesszen, majd gyártson. Ez lényegében annyit tesz, hogy ezek a gyártók egymással versenyezve termékkoncepciókat dolgoznak ki a BlackBerry igényei alapján, majd a BlackBerry kiválasztja, mely koncepciókat akarja továbbcsiszolni, majd termékként piacra vinni. Mindez lehetővé teszi a kanadaiak számára, hogy sokkal kevesebb erőforrással tudjanak újabb modelleket kifejleszteni. John Chen lényegében a végtelenségig optimalizálja az okostelefonok ellátási láncát, az erőforrásokat pedig szoftverfejlesztésekre csoportosítja inkább át.

BlackBerry telefonokból 1,1 millió fogyott mindössze, átlagosan 240 dollárért, vagyis jól látszik, hogy a BlackBerry nem csökkenti az árat csak azért, hogy több telefont adjon el. Ezzel persze elkerülhetetlenül nyomottak az eladások egyelőre. Chen elmondása szerint egyébként a Passport nagyjából stabilan fogy (tehát az átütő design sajnos nem lett átütő siker, egyelőre, mondjuk optimistán), a Classic növekedőben, a Leap pedig csak ezután fogja éreztetni hatását. Chen egyébként kifejezetten higgadtan és elemzően beszélt a dinamikáról, és hogy milyen lépéseket tesznek az eladások fokozása érdekében: több amerikai szolgáltató is felvette a kínálatába (a T-Mobile 400 üzletében lesz kapható a Classic például) az új BlackBerryket, valamint közös promóciós kampányok is indulnak. Tehát nincs továbbra sem szó arról, hogy feladná, igaz, az évi 10 milliós mennyiség továbbra is messze van.

Bár ez a blog elsősorban a telefonokról szól, azt azért mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a BlackBerry szoftveres és licenc bevételei kilőttek a negyedév során. A 137 millió dolláros forgalom két és félszerese a tavalyinak, de közel duplája az előző negyedévesnek is. E mögött elsősorban a BlackBerry vállalati mobilflotta menedzsment rendszere áll, amely 2600 új ügyfelet szerzett. Ennek közel fele nem csak BlackBerryket kezel - a BES12 Androidokat és iPhone-okat is be tud vonni a szolgáltatási ernyő alá, hogy például adattitkosítást, alkalmazásokat, céges email fiókot felügyeljen rajtuk.Az új vevők egy nagy része ráadásul rivális szoftverrendszerekről állt át, ami jól mutatja a BES és a köré szervezett szolgáltatások ütőképességét.

További érdekesség, hogy Cisco megállapodott a BlackBerryvel, hogy annak bizonyos szabadalmainak használatáért fizetni fog a kanadai cégnek, a részletek azonban nem nyilvánosak, így nem lehet pontosan tudni, a negyedéves eredményeket mennyire húzta meg egy esetleges egyszer kifizetés. A QNX immár több mint 60 millió autó fedélzeti számítógépén fut, ami 10 milliós növekedés nagyjából négy hónap alatt. Vagyis a QNX (amely a BlackBerry 10 oprendszer magját is adja) technológia jobban megy, szó szerint, autókban, mint okostelefonokban.

süti beállítások módosítása