Androidos telefont (telefonokat?) dob piacra a BlackBerry. Mégsem dob androidos telefont piacra a BlackBerry. De mégis. De nem. De igen! MIVAN???

Kezd egyre kuszábbá és követhetetlenebbé válni a BlackBerry és az Google-féle Android házasításáról szóló pletykaáradat, melyet félig-meddig maga John Chen, a kanadai gyártó elnök-vezérigazgatója hintett el április végén. Történt ugyanis, hogy a hongkongi származású vezető egy interjúban sejtelmesen utalt rá, hogy a BlackBerry az androidos appokat tartalmazó Amazon App Store-on túl is forral valamit ökoszisztéma-témában.

amazon_appstore_passport.jpg

Akkor (vagyis áprilisban) szavaztatok arról, vajon mire célozhatott szerintetek Chen - messze a legtöbben arra tippeltetek, hogy a BlackBerry 10 rendszeren megjelenik a Google Play Services keretrendszer, mely a legfrankóbb androidos appok működéséhez elengedhetetlen. Könnyen lehet, hogy be fog jönni a tippetek.

Chen nem tartozik a túl sokat fecsegő vezetők közé, ma délután azonban megosztott egy Twitter-üzenetváltást a saját falán (ez eddig egyáltalán nem volt jellemző rá), idézem:

Vagyis a tweetelő szerint a BB10-nek csupán a Google (Play) Services-re van szüksége, és kész is a tökéletes telefon, ami úgy androidos, hogy nem is androidos, vagyis gyakorlatilag az összes androidos appot képes futtatni az Androidra jellemző felhasználói interfész (meg a bugok és biztonsági sebezhetőségek) nélkül. 

UPDATE: A megosztás azóta rejtélyesen eltűnt. O.o

Ha Jonh Chen okkal osztotta meg azt a tweetet (márpedig ebben egészen biztos vagyok), és ezt tényleg összehozza a BlackBerry, az kisebbfajta bravúrnak számíthat az iparágban, pláne ha a Google hathatós támogatásával valósul meg a dolog. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a BlackBerry valami olyasmit ért el, amit eddig senki más nem tudott elérni a mezőnyben (mondjuk erre tudnék azért még néhány példát felhozni): a saját ökoszisztémáját úgy integrálta össze egy gyökeresen eltérő rendszerrel, hogy mindkét platform előnyös momentumait ötvözze.

Persze ez még mindig csak merő találgatás, lehet, hogy Chen csak azért csinálja az egészet, hogy mindenkit jól összezavarjon, vagy csupán unatkozik a nagy uborkaszezonban, meg még az is lehet, hogy teljesen máshogy lesz megvalósítva ez az egész. Mire mindenki visszajön a nyaralásból, merem remélni, hogy kiderül.

süti beállítások módosítása