A rossz időben megcsörrenő telefonnál talán csak a nyilvános szellentés kínosabb manapság, és persze ugyanez igaz fordítva is, azaz az sem éppen szerencsés, ha nem hallunk meg egy telefonhívást, vagy fontos SMS-t, amit egyébként meg kellene hallanunk. Az okostelefonok - köztük a BlackBerryk - régóta kínálnak fel különböző hangprofilokat annak érdekében, hogy a készülék minden esetben úgy szólaljon meg, ahogy szeretné az ember. 

Az említett hangprofilok közti váltás BlackBerry 10 operációs rendszeren szerencsére pofonegyszerű, de azért nem minden felhasználónak triviális. Ha gyorsan le akarod némítani a telefonodat, típustól függően több lehetőséged is van rá, de az összes BB10-es készüléknél közös módszer a gyorsmenü használata.

profile2.jpg

Ehhez elég csak előhívnod az említett gyorsmenüt egy a kijelző tetejéről lefelé húzott mozdulattal (ha a főmenüben vagy, ehhez elég egy ujjal végezni a gesztust, ha egy alkalmazást használsz éppen, akkor két ujjal kell párhuzamosan "söpörni"). 

Az itt megjelenő "Értesítések" feliratra bökve a Rendszerbeállítások/Értesítések menüpontba jutsz, de ha a szöveg melletti kis ikont (a felső képen kék háttérrel) érinted meg, a telefon azonnal profilt vált. 

profile1.jpg

Hogy melyikre, az az Értesítések menüpontban állítható be a Gyorsbeállításoknál (ehhez bökj az alul lévő kis csillagra). Itt akár több profilt is kiválaszthatsz, a telefon ezek közt sorrendben úgy vált, ahányszor megérinted az üzemmódot jelző ikont a gyorsmenüben.

A QWERTY-s BB10-es telefonoknál a néma üzemmód beállítását billentyűparanccsal is elérheted, ehhez elég hosszabban nyomni a billentyűzet "Q" gombját (újbóli lenyomásra visszaáll a normál profil).

Ha nem akarsz semmit sem nyomogatni, automatikus profilváltásokat is beprogramozhatsz, mely akkor aktiválódik, ha például ha csatlakozol egy Wi-Fi hálózathoz, vagy Bluetooth-eszközhöz, illetve egy bizonyos helyen tartózkodsz (GPS koordináták alapján). A BB10 gyárilag ezt a funkciót már nem tudja, de léteznek erre a célra igazán jól használható alkalmazások - én ezek közül a Profile Changer Prót ajánlom tiszta szívvel. Igaz, hogy nem ingyenes, de szerintem aranyat ér az, hogy a munkahelyen nem kell többé manuális némítással vacakolni és ártatlanságot színlelve szétnézni, amikor rossz pillanatban csöng a telefon.