Ha egy cég kénytelen összehúzni a nadrágszíjat, az általában sosem jelent jót az ott dolgozó alkalmazottaknak, gondolom ezzel kevés újdonságot árulok el, pláne azoknak, akik kénytelenek voltak már korábban valamilyen leépítési hullám keretében megválni egykori munkahelyüktől. Ez a folyamat természetesen a BlackBerryre is kihat, különösen a 2013. végén kinevezett hongkongi származású elnök-vezérigazgató, John Chen vezetése alatt. A kanadai gyártónál most újabb leépítés kezdődik.

office_bb.jpg

Chen nyilván nem jókedvében tesz lapátra ennyi embert (hogy egyébként konkrétan mennyit, azt nem köti a nyilvánosság orrára a BlackBerry), hanem mondjuk úgy, a cég túlélése érdekében elvégzett, kőkemény átalakítások részeként. A BlackBerry számára a munkaerő átsrtuktúrálása a nagyobb profitot ígérő üzletágak, tehát jellemzően a szoftver/szolgáltatások részlegen dolgozó alkalmazottaknak kedvezhet, míg a hardverekkel, tehát jellemzően a készülékekkel foglalkozó kollégák egy részének búcsút intenek. Főként őket érintette a vállalat idén májusi létszámleépítése is, ám akárcsak most, akkor sem derült ki, hogy pontosan hány embernek kellett távoznia a cégtől (egy biztos, tavaly szeptemberben mintegy 7000-en dolgoztak világszerte a BlackBerrynél).

A munkaerő átcsoportosítása azonban még mindig nem jelenti automatikusan azt, hogy a BlackBerry lemondott volna a készülékértékesítésről, ahogy erre Chen korábban többször is utalt már. Egyszerűen arról van szó, hogy a gyártási és fejlesztési folyamat ma már szinte teljes mértékben kiszervezhető, pláne ha egy cég olyan volumenben ad el hardvert, mint a BlackBerry. A szó szoros értelmében a vállalat még a fénykorában sem minősült gyártónak, hiszen már akkor bérgyártókkal dolgoztatott (többek közt Magyarországon), vagyis összeszerelő-üzemekben a gyártósorok mellett soha nem dolgoztak BlackBerry-alkalmazottak - ettől függetlenül a bérgyártóknál dolgozó munkásokat is fájdalmasan érintette a cég mélyrepülése.

Via Bloomberg.

süti beállítások módosítása